Dag 2

Himmelens tempel
Stort parkområde i södra Peking. Den enda människa som kunde närma sig himlen var den främste bland människorna, d v s kejsaren som var Himmelens son. Kejsaren kom till Himmelens tempel varje vår i stor procession för att offra och be himlen om goda skördar. Den runda centrala byggnaden, Bönehallen för goda skördar, symboliserar himlen. Med sitt vackra djupblå glaserade taktegel och fulländade form anses byggnaden vara en av de allra vackraste i hela Kina. I den omgivande parken är folklivet verkligen levande, särskilt på morgonen då taiji och många andra aktiviteter pågår.

Dag 3

Himmelska fridens torg
Peking har varit Kinas huvudstad ända sedan mongolledaren Kublai khan regerade (1260-1294), med undantag för åren 1368-1420 (Mingdynastins första tid) och 1911-1949 (efter kejsardömets fall fram till Maos revolution). Från Himmelska fridens torg som utgör Pekings absoluta centrum kan vi se Himmelska fridens port (Tiananmen) där Mao Zedong den 1 oktober 1949 utropade Folkrepubliken Kina. Maos jätteporträtt hänger fortfarande kvar strax under där han stod och mottog rödgardisternas hyllningar under 1960-talet. Det var också här regimen slog ned de studentdemonstrationer som ägde rum under försommaren 1989.

Förbjudna staden
Förbjudna staden kallas nu Palatsmuseet, byggdes under Mingdynastin och stod färdig år 1421. Härifrån har 24 kejsare härskat under 500 år. Palatset är utan tvekan en av världens allra främsta sevärdheter. Vill du läsa mer om det dagliga livet, de komplicerade intrigerna inom det kejserliga hovet och de spännande händelser som ledde till kejsardömets fall 1911? Läs då boken "Kejsarinnan Orkidé" av Anchee Min, finns som pocket.

Kolberget
I parken utanför Förbjudna stadens norra port hängde sig den siste Mingkejsaren i ett träd då manchuerna var på väg att erövra makten och skapa Qingdynastin. I parken ligger Kolberget från vars topp man har en fin utsikt över Förbjudna staden och Peking.

Tehus
På ett tehus provar vi några olika sorters teer.

Beijing Planning Exhibition
Utställning som på ett fascinerande sätt visar Pekings gamla historia, nutid och en vision av hur staden är tänkt att utvecklas.

Shoppingparadis
Peking är ett eldorado för shoppingsugna. På den berömda kläd- och pärlmarknaden Hongqiao kan du fynda kläder, skor, handväskor, glasögon, pärlor, smycken och mycket annat till smått sensationella priser. Den mest berömda klädmarknaden är den världsberömda Silk Street (Xiushui) som erbjuder ett enormt sortiment av kläder av alla slag, skor, handväskor, glasögon, m m. Där finns även skräddare. Klädmarknaden. Runt om i Peking finns också många stora gallerior med såväl "vanliga" som riktigt exklusiva märkesbutiker. Även om du beställer det stora utfärdspaketet finns det gott om tid för shopping på egen hand. De flesta butiker har öppet till kl 20.00 eller 21.00.

Dag 4

Cloisonnétillverkning
Begreppet cloisonné kommer av franskans cloison (skiljevägg), och är en emaljeringsteknik som går ut på att man på ett metallunderlag, vanligen koppar eller mässing, löder fast tunna metalltrådar. Utrymmet mellan trådarna fylls med olikfärgade glaspulver och föremålet bränns i ugn. Efter bränning slipas emaljen så att ojämnheter försvinner, ny glasmassa fylls i och föremålet bränns på nytt. Denna process upprepas ett antal gånger, på riktigt exklusiv cloisonné kan emaljen fyllas på och slipas upp till 300 gånger! Slutligen slipas och poleras emaljen så att den glänser och metalltrådarna framträder och ger det karaktäristiska trådmönstret. För att de ursprungliga koppar eller mässingstrådarna inte skall ärga förgylls de.

Minggravarna
Tretton av Mingdynastins kejsare ligger begravda i en dalgång norr om Peking som skyddas av Drak- och tigerbergen. Vi kommer in i gravområdet från söder genom flera äreportar och ska se den fridfulla Andevägen där en imponerande hedersvakt av stora stenfigurer i form av officerare, ämbetsmän, lejon, hästar, kameler, elefanter och mytologiska djur paraderade för den döde kejsaren på hans sista resa.

Kinesiska muren
Kineserna själva kallar den för "Långa muren", på engelska säger man "Stora muren" och vi svenskar säger Kinesiska muren. Från Gula havet i öster till långt bort i väster är muren mer än 7 000 km lång. Muren anlades för att skydda de jordbrukande folken från de nordliga ryttarfolkens plundringar. Ursprungligen var muren bara stampade jordvallar. På 200-talet f Kr lät den förste kejsaren av Qin (han med terrakottaarmén i Xi'an och den kejsare Evert Taube diktade om) sammanfoga många mindre murar till ett gigantiskt försvarsverk. På muren stod väktare beredda till strid med lansar, pilbågar, frustande hästar och färggranna sidenfanor. Röksignaler sände varningar om fiender till posteringar långt bort i väster. Att stå här, högt uppe på muren är förstås en av resans absoluta höjdpunkter.

Dag 5

Programfri dag.

Dag 6

Taiji i park
I parkerna samlas Pekingborna för att praktisera taiji, den traditionella skuggboxningen, och många andra sorters aktiviteter. Med mjukhet och elegans rör man sig långsamt i djup koncentration. Någon svingar sitt blanka svärd. Andra verkar vara indragna i en kamp med osynliga demoner. Det är annorlunda och det är mycket kinesiskt.

Nanluoguxiang
Spännande och trendig hutong (gränd) som är många hundra år gammal. Kantas av små låga hus i klassisk kinesisk byggnadsstil som rymmer caféer, barer, restauranger och designbutiker.

Trumtornet, Pekings gränder, hutongerna
En del av Pekings gamla låga bebyggelse finns kvar i området Shichahai. Vi äter lunch hemma hos en familj i en traditionell Pekinggård och får se hur man gör dumplings (jiaozi), knyten fyllda med fläsk, grönsaker, räkor och ägg. Här åker vi även cykelriksha genom hutongerna (gränderna) och besöker Trumtornet. Hit återvänder man gärna kvällstid till barer och restauranger som givit området nytt liv och mycket charm.

Lamatemplet Yonghegong
Lamatemplet byggdes egentligen som bostad åt prins Yinzhen under 1600-talet. När prinsen blivit kejsare och flyttat till Förbjudna staden förvandlades palatset till ett kloster för buddhistiska munkar från Tibet och Mongoliet och kom att tillhöra Gelugpasekten inom lamaismen (Gula hattarna) som har Dalai lama som sin andlige ledare. I Paviljongen för tiotusenfaldig lycka finns en vacker, 25 meter hög Buddhaskulptur (Maitreya Buddha) tillverkad i ett enda stycke sandelträ. Statyn var en gåva från den sjunde Dalai lama till Qingkejsaren Qianlong.

Sidenaffär
En specialbutik där vi får se hur sidentråden framställs, allt från kokong till färdiga tyger och kläder.

Dag 7

Pekinganka
Berömd delikatess och perfekt som avskedsmiddag. Gott och mycket mört kött, underbart god sås som äts tillsammans med finskuren vårlök, allt rullas in i tunt bröd.

Tillbaka till resan: Vårt Peking »