Översikt

Vilka är egentligen Vietnamresans höjdpunkter? Folklivet i Hanois medeltida köpmanskvarter? En natt på havet bland Halong Bays klippformationer? Haivanpassets naturscenerier på tågresan längs centrala Vietnams kustlinje? Saigons franska charm? Homestay hos en familj bland Mekongdeltats fruktträdgårdar? Välj själv, men följ med till Vietnams tre allra mest självklara resmål: - Hanoi, Hoi An och Ho Chi Minhstaden (Saigon).

I cyclos, vietnamesiska cykelrikshor, tar vi oss fram genom vimlet på huvudstaden Hanois till synes kaotiska köpmansgator. Bland Halong Bays spektakulära bergsformationer kryssar vi på smaragdgröna vatten.

Med tåg färdas vi från Hanoi till Danang i centrala Vietnam, en tågresa som bjuder på vackra naturscenerier längs den vietnamesiska kusten. I mysiga Hoi An - en småstad som de allra flesta brukar bli smått förälskade i - gör vi ett avkopplande stopp. Pulserande stadsliv upplever vi i metropolen Saigon (Ho Chi Minhstaden), som präglas av kinesisk kommers, fransk kultur och amerikanskt inflytande.

Utanför Saigon väntar också den mäktiga Mekongflodens livliga delta där vi kommer nära den makliga och speciella Mekongkulturen när vi övernattar hos en familj bland fruktträdgårdar och kanaler.

Våra vietnamesiska höjdpunkter bjuder på stora upplevelser, läckra måltider och nära möten med ett vänligt folk.


Förläng gärna äventyret med baddagar på öarna Phu Quoc eller Con Dao i Vietnam. Eller varför inte lägga till ett Kambodjapaket med djungeltemplet Angkor Wat eller med behagliga baddagar på de nyfunna vackra öarna Koh Rong och Koh Rong Samloem, inspelningsplatser för Survivor (Expedition Robinson).

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Hanoi, Hoan Kiemsjön

  Ankomst till huvudstaden Hanoi. Här, i Röda flodens bördiga och folkrika delta, har Vietnams huvudstad legat i drygt tusen år. Hanoi - idag en expansiv stad med runt åtta miljoner invånare - intogs av fransmännen på 1880-talet och bombades av amerikanarna under Vietnamkriget. 

  Efter lunch beger vi oss till Hoan Kiemsjön – "sjön för återlämnandet av svärdet" – där enligt legenden en sköldpadda vakar över ett magiskt svärd. Med detta svärd kan man besegra vilken fiende som helst och sköldpaddan lär låna ut det vid behov. Vid sjön besöker vi det lilla taoistiska Ngoc Sontemplet, som vi når via den röda Hucbron, som syns på bilden här intill. Den som önskar kan köpa en billig biljett till vattendockteater, en föreställning där stora trädockor sveps fram på ledade stänger i en stor inomhusbassäng. Teaterformen har mycket gamla anor och härstammar från risodlingsområdena i deltat.

 • Dag 3 Hanoi, kryssning i Halong Bay

  Vi gör en tvådagars utflykt till kusten och till berömda Halong Bay, verkligen ett naturens underverk bestående av nästan 3 000 spektakulärt sockertoppsformade öar. Lunch, givetvis bestående av läckerheter från havet serveras medan vår båt glider fram genom ölandskapet. Vi gör strandhugg med besök i grottor (formationerna under jord är lika fascinerande som de ovan jord) och övernattar sedan i bekväma hytter ombord på vår båt. Middag ombord på kvällen efter att vi lagt till i en lugn vik.

 • Dag 4 Halong Bay, Hanoi, stadsrundtur, tåg mot Danang

  Efter morgonaktiviteter och brunch ombord på vår båt, tar vi bussen tillbaka till Hanoi. Väl där orienterar vi oss om såväl Hanois äldre som moderna historia när vi besöker Ho Chi Minhs mausoleum, Guvernörspalatset (nu presidentpalats), Ho Chi Minhs stolphus, Enpelarpagoden och Litteraturtemplet. Sedan blir det lite egen tid i Hanoi för shopping och proviantering inför nattens och morgondagens tågresa mot Danang.

 • Med tåg i Vietnam

  Att åka tåg i Vietnam är ett bekvämt äventyr! Tåget från Hanoi till Saigon, en sträcka på drygt 170 mil, kallas ofta för Återföreningsexpressen. Den smalspåriga järnvägen, som färdigställdes av fransmännen 1936, återförenades mycket riktigt 1976 efter landets återförening. Då efter att ha varit avskuren sedan 1954. Vi åker med tåget SE3, ett av Vietnams bästa tåg, i luftkonditionerade sovvagnar med fyra bäddar i varje kupé, så kallad soft sleeper. I varje kupé finns två över- och två underslafar, och vi får kudde, underlakan och täcke. Bagaget tar vi med oss själva i kupén, som går att låsa. 

 • Dag 5 Danang, Hoi An

  På morgonen har vi från vårt kupéfönster tillfälle att betrakta en av Vietnams naturskönaste tågsträckor, sträckningen mellan Hue och Danang, där vi passerar lagunen vid Lang Co och färdas under det väldiga Haivanpasset, medan tåget går alldeles intill strandlinjen. Vår slutdestination är Danang, dit vi kommer vid lunchtid. Danang är Vietnams fjärde största stad med drygt en miljon invåndare. Det är också den plats där såväl Frankrike 1847 först attackerade Vietnam som där USA lät marktrupper först stiga i land 1965. 

  Väl i Danang tar vi buss sista biten till Hoi An. Hoi An hörde under 16- och 1700-talen tillsammans med Malacka och Macao till de viktigaste ostasiatiska handelsstäderna. Mycket av arkitektur och atmosfär från den lilla stadens storhetsdagar lever fortfarande kvar. Hoi An är idag en bedårande pärla där besökaren gärna dröjer sig kvar för att koppla av i den avslappnade miljön, äta eller bara ta en kopp vietnamesiskt kaffe på de mysiga restaurangerna, eller kanske shoppa och sy upp sidenkläder hos någon av stans många skräddare (de syr över natten). Vi promenerar i Gamla stan, besöker ett välbevarat köpmanshus, den täckta Japanska bron och den lokala marknaden samt får en i övrigt programfri eftermiddag.

 • Dag 6 Hoi An, Danang, Ho Chi Minhstaden (Saigon), stadspromenad

  Buss tillbaka till Danang för ett besök vid det berömda Chammuseet. Museet har en omfattande samling av skulpturer och andra artefakter från det gåtfulla kungariket Champa. Champa nådde sin höjdpunkt under svensk vikingatid och dominerade det som idag är mellersta och södra Vietnam från 100-talet e Kr ända fram till slutet av 1400-talet. I likhet med khmererna i Kambodja tillbad Champa hinduiska gudar och uppförde magnifika tempel i djungeln. 

  Därefter flyget söderut till Ho Chi Minhstaden, den stad som 1954-1975 var Sydvietnams huvudstad och en stad som de flesta fortfarande kallar Saigon. Efter en lunch bestående av den klassiska vietnamesiska nudelsoppan pho tar vi en stadspromenad längs fashionabla Dong Khoigatan, en gång känd som Rue Catinat. Vi passerar Notre Damekatedralen, Postkontoret (vars stålkonstruktion är ritad av Gustave Eiffel), Hotel Continental och Stadshuset (byggt av fransmännen med Paris stadshus som förebild).

 • Dag 7 Ho Chi Minhstaden, Mekongdeltat

  Heldagsufärd till Mekongflodens stora delta. På väg till Mekongdeltat stannar vi till i ett Cao Daitempel. Cao Dai är en mycket annorlunda religion, exklusiv för Vietnam där den har cirka två miljoner anhängare. Religionen karaktäriseras av sin färgglada och fantasifulla tempelarkitektur. Man blandar alla de stora världsreligionerna och har som sina helgon bl a Jeanne d’Arc, William Shakespeare och Victor Hugo. 

  Efter att ha färdats genom sex länder och 4 350 kilometer från Qinghai och Tibet i Kinas inre når Mekongfloden Sydkinesiska sjön. De sista tjugo milen förgrenar sig floden i flera mindre grenar kallade ”De nio drakarna” – Song Cuu Long – som också är det vietnamesiska namnet på floden. Detta nätverk av flodarmar och kanaler utgör det myllrande, bördiga, fisk- och frukt- och folkrika Mekongdeltat. Vi beger oss ut till My Tho i deltat för att åka båt och sampan (typ stora kanoter) på floden och några av dess många kanaler. Vi besöker även trädgårdar och plantager. Vi får en fördjupad dos av den speciella, något tillbakalutade Mekongkulturen när vi övernattar hos en familj som har ordnade bekvämligheter. Middag denna kväll hos familjen ingår i resan.

 • Dag 8 Ho Chi Minhstaden, Cu Chitunnlarna, hemresa

  Vi tar oss åter från den lugna tillvaron i deltat till den stora staden Saigon. Denna sista dag på resan kan de som önskar köpa till en utflykt till tunnelsystemet i Cu Chi, ett underjordiskt nätverk av gångar som spelade en viktig roll under Vietnamkriget (se nedan). I övrigt är dagen ledig för egna utflykter och shopping. 

 • Tunnelsystemet i Cu Chi

  I Cu Chi, ca sex mil nordväst om Saigon, ser vi delar av det sofistikerade och omfattande handgrävda tunnelsystem i flera nivåer som FNL-gerillan framgångsrikt använde under Vietnamkriget (eller Amerikanska kriget om du frågar en vietnames). Tunnlarna användes som gömställen, vapengömmor, logi, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder. Tunnlarna i Cu Chi var som mest 250 km långa och började byggas redan under 1948 då Viet Minh stred mot fransmännen. Idag finns det omkring 121 km tunnlar kvar som den vietnamesiska regeringen vill bevara som krigsminne. 

 • Dag 9 Ho Chi Minhstaden, hemresa, hemkomst

  På morgonen transfer till flygplatsen för hemresa med flyg. Hemkomst samma dag på kvällen svensk tid. 

Resans höjdpunkter

 • Kryssning och övernattning i Halong Bay
 • På smalspårig järnväg genom mellersta Vietnams kustlandskap
 • Övernattning hos familj i Mekongdeltat

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 28/11 och 1/4
Pris Från 19 700 kr
Enkelrumstillägg 4 500 kr
I priset ingår
 • Flyg med Qatar Airways till Hanoi och hem från Ho Chi Minhstaden. Avresa från Stockholm och Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Svensk färdledare möter i Hanoi och leder resan i Vietnam.
 • Engelsktalande vietnamesisk guide medverkar på varje resmål.
 • Hotell av turistklass, del i dubbelrum, inklusive frukost.
 • Fyra luncher, två middagar, exklusive måltidsdryck.
 • Entréavgifter för program enligt ovan.
 • Nattåg, luftkonditionerad soft sleeperkupé Hanoi - Danang. Inrikesflyg Danang - Ho Chi Minhstaden. Övriga transporter enligt program ovan.
 • Dricks till lokalguider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal.
 • KINARESORS informationspaket.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Extraprogram: halvdagsutflykt till Cu Chi, bokas och betalas på plats.
 • Reseförsäkring
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
Extra dagar

Du kan förläga resan med extra dagar för sol och bad, förutsatt att det finns plats kvar på flyget den dagen du vill resa hem. Kontakta oss för prisförslag.

Tillägg

Utflykt till Cu Chitunnlarna.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1 Avresa med flyg.
Dag 2 Ankomst Hanoi
Dag 3 Hanoi, kryssning på Halong Bay
Dag 4 Halong Bay, buss till Hanoi, nattåg till Danang
Dag 5 Ankomst Danang, buss till Hoi An
Dag 6 Hoi An, buss till Danang, flyg till Ho Chi Minhstaden
Dag 7 Ho Chi Minhstaden, Mekongdeltat, övernattning i homestay i deltat
Dag 8 Ho Chi Minhstaden
Dag 9 Ho Chi Minhstaden, hemresa, hemkomst

Resesätt Qatar Airways
Valuta

I Vietnam används vietnamesiska dong (VND).  Läs mer om valutan i Vietnam, Laos och Kambodja här. 

Visum

Visum till Vietnam krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 15 dagar. Läs mer om visum till Vietnam

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ. Slutgiltig hotellinformation framgår av dina resehandlingar.

Boende

 • Gondola Hotel, Hanoi

  Gondola Hotel ligger i hjärtat av Hanois historiska kvarter, nära till flera av huvudstadens sevärdheter. Hotellet har takterass med restaurang och bar. Rummen är moderna och bekväma och har antingen utsikt över den närliggande sjön Hoan Kiem eller ut över stadens myllrande gator. Fri wifi finns både på rummen och i allmänna ytor. Hotellets restaurang serverar mat från det lokala köket, men även västerländsk mat finns på menyn.
  Till hemsidan

 • Bai Tho Cruiser, Halong Bay

  Bai Tho Cruiser erbjuder bekväma båtar i traditionell vietnamesisk stil som erbjuder det mesta man kan önska sig som t ex god mat i fin restaurang, fina hytter och ett njutbart soldäck där du får en fantastisk utsikt över Halong Bays skärgård. Till hemsidan

 • Pho Hoi Riverside Resort, Hoi An

  Vid Song Dofloden ligger denna trevliga resort som öppnade år 2000. Alla rummen har fri wifi och balkong med utsikt mot floden eller den trevliga trädgården. På hotellet finns restaurang, bar, spa samt ett uppskattat poolområde. Pho Hoi Riverside Resort ligger inte långt ifrån Hoi Ans gamla stad som finns upptagen på UNESCO:s Världsarvslista
  Till hemsidan:

 • Oscar Saigon Hotel, Saigon

  Oscar Saigon Hotel ligger i hjärtat av Saigon, nära till stadens bästa restaurang- och shoppingkvarter. Hotellet erbjuder bland annat gratis wifi i allmänna utrymmen, gym, restaurang och bar. Rummen är ljusa och fräscha och utöver sedvanliga faciliteter som värdeskåp och minibar, erbjuds gratis kaffe/te, daglig flaska mineralvatten och gratis wifi även på rummet. Till hemsidan

   

Tillval

 • Tilläggspaket Sol och bad på Phu Quoc 7 dagar

  På ön Phu Quoc i sydvästra Vietnam finns mycket fina kilometerlånga paradisiska stränder med gyllengul sand och turkosblått hav. Här finns ännu inget direkt nattliv, men flera bra restauranger. Phu Quoc passar dig som vill ha mer lugn och ro än håll-i-gång. I hotellens strandstolar kan man ostört njuta av havet och stranden. Här finns också möjlighet att åka ut med båt för fiske och dykning. Med taxi eller hyrd motorcykel kan man ta sig runt på ön. Phu Quoc kan kombineras med resor som avslutas i Ho Chi Minh-staden (Saigon), men även med resor som avslutas på andra orter i Indokina.

  Exempel på tilläggspaket för resa som avslutas i Ho Chi Minh-staden:

  Program

  Dag 1. Ho Chi Minh-staden En extra natt på hotellet i Saigon (gruppen åker hem sent på kvällen).
  Dag 2. Ho Chi Minh-saden, Phu Quoc Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Phu Quoc (ca 1 tim), transfer, incheckning på hotell.
  Dag 3-5. Phu Quoc Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Phu Quoc, Ho Chi Minh-staden, hemresa Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Ho Chi Minh-staden (ca 1 tim), tid på egen hand, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketet

  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell i Ho Chi Minh-staden.
  - Flyg Ho Chi Minh-staden-Phu Quoc t/r.
  - Hotell på Phu Quoc av hög turistklass / första klass.
  - Frukost enligt ovan.
  - Transfers.

  Pris fr ca 5 150:-/person. Kontakta oss med en förfrågan så återkommer vi med ett förslag. Det här paketet är ett exempel, du kan välja att stanna kortare eller längre tid i Phu Quoc.

  Angivna priser är preliminära och gäller del i dubbelrum när två personer bokar. Priset varierar beroende på bokningssituationen för hemreseflyget och valda hotellalternativ. Prisuppgiften bekräftas därför först efter gjord förfrågan. Tidig bokning är viktig, beställ tilläggspaketet i samband med att du bokar rundresan.

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

Boka din resa

2018-11-28 2018-12-06 20 500 kr Qatar Airways 5+ Boka
2019-04-01 2019-04-10 19 700 kr Qatar Airways 5+ Boka