Översikt

Vietnam och Kambodja

Två länder, två kulturer, två historier! En socialistisk republik, en gudomlig monarki. Ett land som under årtusenden påverkats av Kina. Ett land vars största monument inspirerats från Indien. Ett land har Halong Bay, ett land visar upp Angkor Wat. Två mycket olika länder som hålls samman av sitt geografiska läge och sin moderna historia. Två länder som tillsammans bjuder på en mycket stor reseupplevelse!

Ett land vars befolkning närmar sig 100 miljoner, ett land som precis kommit över 15 miljoner invånare. Ett långsmalt land med lång kust, ett runt land kring en jättestor sjö. I Vietnam möter oss Ho Chi Minh i alla sammanhang, i Kambodja ser vi ständigt kung Sihanouks ansikte. Vietnameser skriver med abc, kambodjanerna använder ett skriftspråk baserat på gamla indiska bokstäver.  I Vietnam använder vi i regel pinnar för att få i oss maten, i Kambodja blir det oftast gaffel och sked.

En resa i Vietnam och Kambodja bjuder på stora skillnader mellan de två länderna, samtidigt som de delar erfarenheten av att ha varit en del av det franska kolonialväldet, och båda har på ett plågsamt sätt dragits in i den långa konflikt som vi känner som Vietnamkriget. 


Vi börjar i norra Vietnam med det historiska Hanoi och naturupplevelsen Halong Bay. Hue bjuder på svunnen kejsarprakt och i Hoi An låter vi oss charmas av Gamla stan, den mysiga atmosfären och närheten till havet. Metropolen Saigons puls gör ett starkt intryck och det gör också myllret och aktiviteten i Mekongflodens bördiga delta.

Med båt tar vi oss längs Mekongfloden in i Kambodja och vidare till Phnom Penh. Här möter minnen från såväl det praktfulla kungliga Kambodja som de röda khmerernas illdåd. I Siem Reap väntar en av världens främsta sevärdheter, de magnifika djungeltemplen i khmerernas legendariska huvudstad Angkor. En lång och stor reseupplevelse!

Om vår färdledare Stefan Wennerholm
Magisterexamen i kinesiska och östasienkunskap från Stockholms universitet, studerat kinesiska vid Pekings universitet och Yunnans universitet i Kunming. Har lett ett stort antal rundresor till Kina/Tibet, Indien och Indokina. Har lett resorna Tibet landvägen från Peking till Katmandu. Bosatt i Göteborg, men ofta på resa. Talar kinesiska. Specialintressen: digitalkameror (väntar på den definitiva) och resor, så klart.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Hanoi

  Ankomst till Hanoi, Vietnams huvudstad. Vår svenska färdledare möter på flygplatsen och vår buss tar oss från Noi Baiflygplatsen över Röda floden in till stadens centrum. Huvudstad har Hanoi varit i mer än tusen år. Sedan 1976 är staden åter hela Vietnams huvudstad, efter en lång tid av krig, konflikt och splittring. Nu som förr är staden politiskt, intellektuellt och konstnärligt centrum, och mitt i allt det asiatiska kan staden plötsligt förmedla en fransk känsla genom de färgglatt målade kolonialbyggnaderna, de små caféerna och de trädkantade gatorna.

 • Dag 3 Hanoi, Ho Chi Minhkomplexet

  Idag går vi på upptäcktsfärd i Hanois historia, bland kejsare och kommunistledare. Ho Chi Minh är fortfarande en starkt samlande och symbolisk gestalt i Vietnam. Få politiska personligheter är så tätt sammankopplade med sitt lands öde. Få historiska personligheter har haft ett så dramatiskt och rafflande liv. Få nationella ledare är myt och symbol i så hög grad som Ho Chi Minh. 

  Idag återberättar vi "farbror Hos" liv och gärning, spekulerar kring vad som är sanning och vad som är myt. Vi besöker hans mausoleum, anlagt vid Ba Dinhtorget där han 2 september 1945 utropade Vietnams självständighet, hans första provisoriska bostad som president, och det hus på stolpar i minoritetsfolksstil som blev hans sista bostad. I närheten ser vi också lämningar från äldre epoker: Presidentpalatset, en gång franskt guvernörspalats, och Enpelarpagoden, ett mycket litet buddhistiskt tempel med fruktsamma kopplingar till en av Vietnams tidiga kejsare. 

 • Litteraturens tempel

  Dessutom besök vid Litteraturtemplet, som snarast borde kallas Lärdomstemplet. Egentligen ett Konfuciustempel, tillika konfuciansk akademi och lärdomscentral, en tydlig påminnelse om det starka kinesiska kulturella inflytandet i Vietnam. En fridfull plats att strosa runt i, förutom vid examenstider då nybakade studenter i finaste examenskostymen fyller upp området för att få ett lyckosamt avslut på studietiden och bli avfotograferade i klassisk kunskapsmiljö. 

  Lunchen denna dag blir lite speciell. För ovanlighetens skull vid ett vietnamesiskt matbord serveras vi bara en enda rätt: cha ca. Vilket ungefärligen kan översättas med grillad fisk på Hanoivis. En traditionell rätt som vi intar på en av Hanois mest klassiska restauranger. Eftermiddag och kväll är helt fria för egna strövtåg, shopping och middag på egen hand.

 • Gamla stan, Hoan Kiemsjön, vattendocksteater

  Legender berättas fortfarande i Hanoi, och vid den centrala Hoan Kiemsjön får vi höra den fantastiska berättelsen om svärdet och sköldpaddan i sjön. Vietnamesiskt folkligt liv kretsar ännu i dessa dagar till stora delar kring tempel och pagoder, och en känsla av den atmosfären får vi i Jadebergets tempel alldeles intill sjön. En klassisk cyclo, alltså cykelkärra, tar oss sedan i behagligt tempo runt i det ordnade virrvarr som är kommersen och folklivet i Hanois gamla kvarter. Vattendocksteater är ett unikt och mycket traditionellt - och roande - nordvietnamesiskt skådespel och vi ser en kort föreställning. Konstformen uppstod i byarna i Röda flodensdelta redan på 1000-talet. Kombinationen av färgglada dockor som spelar upp scener ur vietnamesiskt vardagsliv, levande orkester, sång och vattenkaskader skapar en festlig atmosfär. 

 • Dag 4 Hanoi, kryssning i Halong Bay

  Vi lämnar storstaden och tar den nya expressvägen ut mot Halong Bay. Halong Bay är ett naturens underverk som av Unesco klassats som världsarv. Halong betyder ungefär "draken som landat". När vi efter bussfärden från åker ut på havet i vår kryssningsbåt ser vi resultatet av en process som inleddes för mer än 500 miljoner år sedan. Då inleddes den geologiska utveckling som skapat denna skärgård bestående av runt 2 000 små kalkstensöar.

 • Draken har landat i havet

  Vietnameserna liknar i en legend ölandskapet vid en drakfamilj som gått ned för landning i bukten och spottat ut jadebitar. Jaden bildade en mur av öar. En mur som sedan skyddat Vietnam från inkräktare från havet. Halong Bay har faktiskt också i verkligheten skyddat Vietnam från invasion. 1288 stoppade den berömde generalen Tran Hung Dao en mongolisk flotta här, och den förste amerikanske flygaren som sköts ner över Nordvietnam sköts ner över Halong Bay 1964. Vi äter skaldjurslunch ombord medan kalkstensöar i de märkligaste formationer passerar förbi. Under eftermiddagen gör de som vill en rundtur i mindre roddbåtar till den lagun som tidigare hyste bofasta fiskarfamiljer. Middag och övernattning ombord.  

 • Dag 5 Halong, Danang, China Beach

  Efter frukost, ett grottbesök och brunch återkommer vi till hamnen i Halong City. Vi tar buss till flygplatsen, antingen i Hanoi eller i Haiphong, varifrån vi flyger till Danang. Danang är Vietnams fjärde största stad, och var en av de viktigaste amerikanska baserna under Vietnamkriget. Vi  gör ett kort stopp vid "China Beach" (nej, stranden kallas inte så av vietnameserna), en av Vietnams finaste stränder, men kanske mest känd för att ha varit platsen för amerikanska soldaters "R&R" under Vietnamkriget. Flygbaserna i och runt Danang var viktiga amerikanska posteringar under kriget och på denna närbelägna strand fick de tillfälle att koppla av från krigets fasor. Vi fortsätter söderut längs havet och till Hoi An. 

 • Hoi An

  Den långa stranden går egentligen hela vägen ner till Hoi An. Hoi An var under 16- och 1700-talen en av Sydostasiens viktigaste handelsstäder. Här handlade vietnameser, japaner, kineser, portugiser, holländare och andra. Arkitektur och atmosfär från den tiden lever till stora delar fortfarande kvar, och köpenskap och hantverk är synnerligen viktiga inslag också idag. Hoi An är en bedårande pärla där besökaren gärna dröjer sig kvar för att koppla av i den avslappnade miljön, sola på stränderna, njuta av havets läckerheter på någon mysig restaurang, shoppa och sy upp sidenkläder hos någon av stans många skräddare. Efter ankomst och uppfräschning på hotellet tar vi en promenad genom Gamla stan, besöker ett välbevarat köpmanshus, ett kinesiskt gilleshus och tempel, samt den berömda täckta Japanska bron. 

 • Dag 6 Hoi An, ledig dag, extraprogram till My Son

  Programfri dag för egna strövtåg, avkoppling vid poolen, cykelturer, utflykter till keramik- , snickeri- , eller grönsaksby, skräddarbesök, caféhäng, båttur, bad eller shopping. Extraprogram som erbjuds och betalas på plats: Halvdagsutflykt till My Son - Vietnams mest berömda tempelområde, Champas heliga stad och något av ett "mini-Angkor".

 • My Son

  Halvdagsutflykten till My Son är ett tillfälle att se mer av landsbygden i mellersta Vietnam. Men främst ger den en inblick i en närmast bortglömd högkultur. Ungefär en timmes bilresa in i landet återfinner vi ruiner av hinduiska tempel uppförda till främst guden Shivas ära. Platsen är lite otillgänglig, skyddad av vackra berg täckta av frodig grönska. Från 300-talet till 1300-talet var det en kultplats för religiösa ceremonier för Champas kungar och gudar. Som mest fanns fler än 70 tempel i området. Idag återstår något dussin rödaktiga tempeltorn i tegel, torn som en gång var religiösa helgedomar. Sorgligt nog förstördes det högsta av tempeltornen av amerikanska bombningar under kriget. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och shopping, lunch och middag på egen hand. 

 • Dag 7 Hoi An, Danang, Haivanpasset, Hué

  Vi färdas de tolv milen från Hoi An till Hué via Danang längs National Highway No 1A. En resa förbi risfält med vattenbufflar och vita ägretthägrar, gravfält, familjetempel, trädgårdar, byar och småstäder, som tar ca tre timmar.

  I Danang besöker vi det lilla intima och mycket fina Chammuseet, med sin omfattande samling av skulpturer och andra artefakter från det gåtfulla och sedan länge bortglömda kungariket Champa. Champa nådde sin höjdpunkt under svensk vikingatid och dominerade det som idag är mellersta och södra Vietnam från 100-talet e Kr ända fram till 1500-talet. I likhet med khmererna i Kambodja var Champa starkt påverkad av indisk kultur, tillbad de hinduiska gudarna och uppförde magnifika tempel i djungeln.

  Vid Red Beach passerar vi den plats där de första amerikanska marinkårssoldaterna steg iland 1965. Vi tar oss över Haivanpasset, "havet av moln", en utlöpare av den annamitiska bergskedjan, som delar in landet i två distinkta klimatzoner. Vid klart väder är utsikten ner mot Danangs vita sandstränder hänförande. Vi gör uppehåll vid havet och lagunen vid fiskebyn Lang Co för kaffe och tillfälle att doppa tårna i vågorna.

   

   

 • Hue, Tu Ducs grav, Thien Mupagoden, båttur på Parfymfloden

  Framme i Hué besöker vi kejsar Tu Ducs melankoliskt vackra gravområde och bekantar oss där med en av de intressanta personer som suttit på Vietnams kejsartron. Tu Duc var den siste kejsare som styrde landet helt i eget namn. Han var också en härskare som drabbades av stora personliga såväl som politiska problem. Familjekonflikter, inbördesstrider, barnlöshet, sjukdom. För att inte tala om en allt aggressivare utländsk inblandning i Vietnams angelägenheter. Tu Ducs levnadsöde är gripande och sorgligt, hans tid turbulent. Hans grav rymmer ett stort mysterium. 

  Vi gör sedan en stilla båtfärd på Parfymfloden till Thien Mupagoden, en av Vietnams viktigaste religiösa platser. Pagoden är också känd som hemvist för munken Thich Quang Duc, som tände eld på sig själv i Saigon 1963 i protest mot den sydvietnamesiska regimen. Huê är i känt för sin synnerligen läckra och raffinerade mat, inspirerad av det kejserliga köket. Det märker vi av vid kvällens middag.

 • Dag 8 Hue, Citadellet, Kejsarstaden

  Under förmiddagen utforskar vi Huês kejserliga förflutna. Härifrån regerade tretton kejsare 1802-1945. Hué har också en viktig plats i Vietnams dramatiska nutidshistoria. Här var striderna under Tetoffensiven 1968 så intensiva att staden till stora delar förstördes. Hués främsta sevärdhet är det gamla kejserliga citadellet med Flaggtornet varifrån FNL-flaggan vajade i tre veckor i februari 1968. Också citadellet är märkt av striderna under Tetoffensiven.Citadellet är listat som världsarv av Unesco och inrymmer i sin tur Den kejserliga staden med Förbjudna purpurstaden, omgiven av en 2,5 km lång mur och en vallgrav full av vackra näckrosor. Här levde Vietnams kejsare med familj, med sitt hov och med sina konkubiner och eunucker ända fram till 1945. Den kejserliga staden på Parfymflodens norra strand har härjats av klimat och krig, men bjuder verkligen på historiens vingslag och en förnimmelse av tider som flytt. Här påminns vi både om det ritualiserade hovlivet bakom höga murar och stängda portar och om blodiga strider kvarter efter kvarter under Vietnamkriget. 

 • Vietnamkriget på vår resa

  I citadellet i Hué ser vi fortfarande spåren av de hårda striderna under Tetoffensiven. Idag är kriget i Vietnam ju slut för länge sedan. Det är historia för den unga generation vietnameser som växer upp idag. Vilka spår av kriget finns kvar, vad märker vi av kriget på vår resa? För det första kanske att vietnameserna, liksom kambodjanerna, är unga, det är den unga befolkningen som dominerar. Krigsskadade invalider syns ibland i gatubilden. Vi passerar en del krigskyrkogårdar och monument, för den segrande norra sidan. 

  Vi passerar den sk Red Beach invid Danangbukten där de första amerikanska marinkårssoldaterna steg iland 1968. Vi passerar den sk China Beach vid samma bukt där amerikanska GI:s kunde relaxa från kriget. Just utanför Danang passerar vi den amerikanska helikopterbasen och i närheten ligger Marmorbergen, där FNL-gerillan hade en bas. Danangs flygplats, varifrån vi flyger till Saigon, var under kriget en mycket viktig flygbas. De flesta spåren av kriget ser vi nog i Saigon, med det fd Presidentpalatset, uppfört under kriget för Sydvietnams president, med hotellterrassbarerna där krigskorrespondeterna hängde, med den underjordiska FNL-basen i Cu Chi och med det utmärkta Krigsminnesmuseet och dess oförglömliga utställning av all fotodokumentation från kriget. 

  Också i Kambodja påminns vi om kriget. I Phnom Penh på Röda khmerernas tortyrfängelse S-21. Röda khmerernas maktövertagande och deras terrorregim i Kambodja var ju en direkt konsekvens av kriget i grannlandet Vietnam.  T o m i Angkor möter vi krigets konsekvenser, när vi besöker mr Akiras landminemuseum, som visar på följderna av amerikanska bombningar över Kambodja och den vietnamesiska arméns minbälten i landet. Men mest sitter nog krigets efterverkningar i folkets sinnen och minnen. I Kambodja tog kriget inte slut förrän 1998. För att få en sammanfattning av Vietnamkrigets förlopp, läs vidare här. 

 • Ho Chi Minhstaden (Saigon)

  Under eftermiddagen tar vi flyg söderut till Ho Chi Minhstaden, fortfarande kallad Saigon av de flesta.Staden är idag Vietnams största stad, med förmodligen en bit över tio miljoner invånare, och landets finansiella centrum. Staden börjar sin bana som en liten avlägsen utpost inom Khmerriket kallad Prey Nokor - "djungelstaden". Området hamnar under slutet av 1600-talet under de vietnamesiska härskarna, som utvidgar bosättningen som växer samman med den kinesiska handelsposteringen Cholon i närheten. 1859 attackeras och övertas staden av fransmännen, som anlägger en karaktäristisk fransk stad med fransk arkitektur och fransk administration. Denna stad blir 1954 huvudstad för Sydvietnam. Sen kommer amerikanerna, och de sätter sin prägel på staden fram till 1975. 

 • Dong Khoigatan och Saigons centrum

  Vi tar vi en kortare stadspromenad genom Saigons franska koloniala miljöer, längs fashionabla Dong Khoigatan, en gång känd som Rue Catinat. Vi passerar Notre Damekatedralen, Postkontoret (vars stålkonstruktion är ritad av Gustave Eiffel), Hotel Continental, Operan, Stadshuset (byggt av fransmännen med Paris stadshus som förebild) och Rex Hotel, välkänt för de inte alltid med verkligheten helt överenstämmande pressbriefingar som den amerikanska militären höll där under kriget - "the Five O'Clock Follies".

 • Dag 9 Ho Chi Minhstaden, Cu Chitunnlarna

  I Cu Chi, ca sex mil nordväst om Saigon, ser vi en del av det sofistikerade och omfattande handgrävda tunnelsystem i flera nivåer som FNL-gerillan framgångsrikt använde sig av under Vietnamkriget. Tunnlarna användes som gömställen, sambandscentral, vapengömmor, logi, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder. Tunnlarna i Cu Chi var som mest 250 km långa och började byggas redan 1948 då Viet Minh stred mot fransmännen. Idag finns det omkring 121 km tunnlar kvar bevarade som krigsminne.

 • Fd presidentpalatset, Krigsminnesmuseet

  Vi besöker Sydvietnams fd Presidentpalats. Palatset ersatte 1966 ett franskbyggt 1800-talspalats som bombats av rebeller 1962 och är ett elegant exempel på 1960-talsdesign, där klassiska vietnamesisk symbolism och feng shui mixas med västerländsk modernism. Palatset är nästan intakt bevarat som det såg ut på förmiddagen den 30 april 1975 då två nordvietnamesiska stridsvagnar forcerade grindarna, varvid Sydvietnam upphörde att existera. 

  I närheten ligger War Remnants Museum (Krigsminnesmuseet), lämpligt nog på en tomt som en gång hyste det amerikanska propagandaorganet United States Information Agency. Dock är möjligen det tidigare namnet "Utställningen för amerikanska och kinesiska krigsförbrytelser" inte så lämpligt längre. Museet är inte ett traditionellt militärmuseum, utan huvudfokus ligger på utställningar av bilddokumentation från kriget, ett bildmaterial som påminner oss om att Vietnam för inte så länge sedan fick utstå något av det svåraste ett land kan utsättas för. Bilderna från boken Requiem, tagna av omkomna från båda sidor, är oerhört starka. 

 • Dag 10 Ho Chi Minhstaden, Mekongdeltat, Cao Daitempel

  Färden går idag ut mot Mekongflodens stora delta. Framme i deltat tittar vi först in i ett Cao Daitempel. Cao Dai är en mycket annorlunda religion, exklusiv för Vietnam där den har cirka två miljoner anhängare. Religionen karaktäriseras av sin färgglada och fantasifulla tempelarkitektur. Man blandar alla de stora världsreligionerna och har som sina helgon bl a Jeanne d’Arc, William Shakespeare och Victor Hugo.

 • Mekongdeltat, flodfärd, Can Tho

  Efter att ha färdats genom sex länder och 4 350 kilometer från Qinghai och Tibet i Kinas inre når Mekongfloden slutligen Sydkinesiska sjön. De sista tjugo milen förgrenar den sig i flera mindre grenar kallade ”De nio drakarna” – Song Cuu Long – som också är det vietnamesiska namnet på floden. Detta nätverk av flodarmar och kanaler utgör det myllrande, bördiga, fisk- och frukt- och folkrika Mekongdeltat. I Cai Be vid Mekongflodens övre arm stiger vi på en båt för att utforska deltat. Vi ser tillverkning av lokala produkter av ris och kokos, äter lunch i ett äldre högreståndshus, vi smakar på några av de exotiska frukter som odlas i deltat och vi lyssnar på traditionell Mekongmusik. Vi färdas vidare med sampaner (typ stora kanoter) och båt på floden och några av deltats många kanaler. I Vinh Long väntar vår buss för att ta oss till Can Tho, deltats centralort. Gemensam middag nere vid piren och den gamla franska marknaden på kvällen. 

 • Dag 11 Can Tho, flytande marknad, Mekongfloden, Phnom Penh

  Tidigt, tidigt om morgonen beger vi oss mot Cai Rangs berömda flytande marknad. För att uppleva marknaden lagom till morgonrusningen så väntar vi med frukosten, men på marknaden finns färsk, saftig, nyskuren ananas och varmt, vietnamesiskt "droppkaffe" för den som behöver stärka sig. Vi åker ut med båt på floden för att studera morgonens intensiva marknadsaktiviteter. Marknaden är framför allt en grossistmarknad för frukt och grönsaker, som leverantörer transporterar hit på sina båtar från deltats alla hörn. På en stånd i båtens för hissas den vara som man säljer. Kan vara vattenmelon, mango, papaya, jackfruit, ingefära, rovor, morötter, kassava, lök eller vitlök. Eller något annat. I och med framväxten av broar, lastbilstransporter och moderna snabbköp är deltats traditionella flytande marknader hotade. Vem vet hur länge till vi kommer att ha möjlighet att uppleva detta?

 • Mot Kambodja

  Återfärd till hotellet för frukost. Därefter går vi ombord på vår privata speedboat, som ska ta oss upp längs floden mot Kambodja. Resan tar större delen av dagen, och båten har gott om sittplatser både inne i kabinen och på däck. Toalett finns givetvis. Vi serveras förmiddagsfika och studerar den intensiva aktiviteten både på floden och på stränderna. Inledningsvis färdas vi på den Nedre Mekongfloden, som förenas med Övre Mekong just innan gränsen till Kambodja. Vi stiger av båten vid den vietnamesiska gränsposteringen för att bli utstämplade från Vietnam. Här får vi också en lättare nudellunch och ett tillfälle att spendera våra sista dong.

  Vi lämnar därefter Vietnam, vår kapten hissar Kambodjas flagga med Angkor Wats siluett, och vi färdas några hundra meter till den kambodjanska gränsstationen. Här får vi våra visum till Kambodja och blir instämplade i landet. Den fortsatta flodfärden sker längs Mekongflodens huvudfåra, och vi noterar hur aktiviteten längs floden ändras dramatiskt när vi kommit in i Kambodja. Myllret av folk och båtar byts mot enstaka tempelspiror som skymtar längs stränderna. Vi kommer fram till Kambodjas huvudstad Phnom Penh sen eftermiddag, och stiger i land mitt i stan, vid strandpromenaden. Vår kambodjanske lokalguide möter oss. Incheckning på centralt hotell och kambodjansk välkomstmiddag.  

 • Dag 12 Phnom Penh

  Phnom Penh är verkligen kontrasternas stad och en stad med en dramatiskt skiftande historia, något som också reflekteras i stadens officiella namn: "Krong Chaktomok" - "Staden med fyra ansikten". Namnet anspelar på att staden ligger där fyra floder sammanstrålar, men skulle lika gärna kunna hänvisa till stadens fyra historiska faser: den kungliga huvudstad som anlades här när man utrymde Angkor på 1400-talet, den franska kolonialstad som byggdes under mitten av 1800-talet (känd som "Asiens pärla"), kung Sihanouks glamorösa 50-talsstad och den plågade och utrymda spökstaden under Pol Pots styre 1975-79. 

   

   

 • Kungliga palatset, Nationalmuseum

  Vår rundtur i staden tar oss både till Khmerrikets glansdagar och till Kambodjas grymmaste period.  I Kungliga palatset ser vi Silverpagoden vars golv är belagt med 5 000 tackor av äkta silver. Här finns också en förgylld buddhafigur med 9 584 ädelstenar. Det 59 meter höga taket på Tronsalen är uppenbart inspirerat av Bayontemplet i Angkor. Vi ser också den stupa där askan efter den legendariske kung Sihanouk är placerad. Sihanouk var verkligen en "larger-than-life"-personlighet och en motsägelsefull nyckelgestalt i det moderna Kambodjas historia. Han gav landet självständighet, men bidrog till Röda khmerernas maktövertagande, samtidigt som han var med och gav landet stabilitet efter inbördeskriget. I det vackra Nationalmuseet från 1920, byggt i traditionell kambodjansk stil, ser vi de yppersta av de statyer, skulpturer och ornament som en gång smyckade Angkors tempel. 

 • Killing Fields och S-21

  Efter skolbesöket närmar vi oss Kambodjas plågsamma nutidshistoria. I augusti 1975, tre månader efter att de segrat i Kambodjas inbördeskrig och tömt Phnom Penh på sin befolkning, gjorde Röda khmererna om en tidigare gymnasieskola till ett säkerhets- och förhörscentrum, med kodbeteckningen S-21. Runt 17 000 fångar beräknas ha passerat genom fängelset under de tre och ett halvt år det var verksamt. Sju fångar överlevde. Två av dem är vid liv idag. S-21 var det viktigaste och mest avancerade av en lång rad av internerings- och fångläger som under ofta enkla förhållanden sattes upp runt om i Demokratiska Kampuchea. Vi rekapitulerar bakgrunden till Röda khmerernas regim, lyssnar på skildringar av tillvaron i tortyrfängelset, går igenom vad som hände efter Röda khmerernas fall och funderar på hur all denna grymhet påverkar det Kambodja vi ser omkring oss idag. Vi fortsätter i spåren av många fångars sista resa från S21 och beger oss till Choeung Ek, också ökänt som Killing Fields. Choeng Ek är bara en av väldigt många platser runt om i Kambodja där människor placerades i massgravar och ofta avrättades på samma plats eller alldeles i närheten. 

 • Dag 13 Phnom Penh, Siem Reap

  Idag förflyttar vi oss genom Kambodja från den nuvarande huvudstaden Phnom Penh till det område som i äldre tider var rikets centrum, Angkorområdet i närheten av dagens Siem Reap. Resan är på drygt 30 mil, och vi gör flera stopp. Förmiddagsstoppet blir vid "spindelbyn" Skuon. Lunch längs vägen. Alla vägar bär till Angkor, och vi stannar vid en av de många stenbroar som byggdes i början av 1200-talet för att ta resande till den stora huvudstaden. Vi kommer fram till Siem Reap, porten till Angkorregionen, på eftermiddagen.

   

 • Dag 14 Siem Reap, Angkor

  Det finns upplevelser. Och så finns det UPPLEVELSER! Dagens program bjuder definitivt på några av världens främsta sevärdheter. Alla anlagda under Angkorväldets storhetstid. Angkorområdets tempel hör till världens mest attraktiva besöksmål, och antalet besökare är stort. Ändå går det att med viss planering undvika de riktigt stora turistskarorna. Vi försöker lägga upp dagen så att vi ska få uppleva Angkors storslagenhet i så ensamt majestät som möjligt.

  Vi kommer inte att bli uttråkade av att se flera tempel i rad på samma dag, för dessa tempel uppvisar alla sin unika karaktär och miljö, och de skiljer sig alla åt i utförande och atmosfär. De första europeiska äventyrare och arkeologer som nådde fram till Angkor trodde inte att khmererna kunde ha uppfört dessa väldigt monument som gömde sig i djungeln. De trodde det var lämningar från en gåtfull civilisation. Idag vet vi att de uppfördes under Angkorväldets storhetstid på 1100-talet. Läs mer om Angkorväldet här.  

 • Angkor Wat

  Vårt huvudfokus under dagen är givetvis templens tempel, det mest berömda, det mest storslagna, det mest fulländade av alla de tusentals tempel som uppfördes under Angkorväldet - självaste Angkor Wat. Ansett som världens största religiösa byggnadsverk är det en imponerande konstruktion, oavsett om man ser de fem bikupeliknande tornen på avstånd vid vallgraven, eller om man står inne på området och betraktar de tre etagerna på nära håll. Vi avsätter gott om tid för att utforska templet och att bese de stenreliefer som dekorerar gallerierna som omger templet. Här möter oss myter om de hinduiska gudarna och scener från bataljer utkämpade av Angkors kungar. 

 • Angkor Thom med Bayon

  Vi utforskar också det område som en gång var Angkorväldets sista huvudstad, idag känt som Angkor Thom. Stadsmuren och portarna finns kvar, men de mänskliga bosättningar som en gång rymdes där innanför är sedan länge borta. Djungeln har tagit över. Templen finns dock kvar, främst av dem det fantasieggande Bayon, Angkor Thoms centrala stadstempel och kanske det mest mystiska av Angkors alla tempel, uppbyggt av stora stentorn av outgrundliga ansikten. Vi vandrar genom den gamla huvudstadens lämningar, och ser också ruinerna av kungapalatset samt den pampiga Elefantterrassen, kungens stora paradplats. Här red en gång Angkors härskare fram på sin stridselefant.

 • Ta Prohm

  Helt annorlunda i karaktär är Ta Prohm, djungeltemplet som nått internationell berömmelse genom actionfilmen Lara Croft: Tomb Raider med Angelina Jolie i huvudrollen. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer. Ett omfattande restaureringsarbete under senare år har lett till att vissa delar av templet återfått sin ursprungliga form. 

 • Dag 15 Siem Reap, Tonlé Sapsjön

  Tonlé Sapsjön är Sydostasiens största insjö och Kambodjas mage, lungor och hjärta. En sjö som utgör en viktig del av ett av världens mest varierade och produktiva ekosystem och som har haft en enorm betydelse för Kambodjas försörjning och utveckling i såväl historisk som modern tid. Vattennivåerna varierar enormt mellan regn- och torrperiod. Idag är sjön och området runt om hotat av miljöförstöring, överutnyttjande och en växande befolkning. Runt 90 000 människor, de flesta migrerande etniska vietnameser, bor i flytande byar på sjön. Vi gör en båttur på sjön för att uppleva den unika ekologiska miljön och se en del av villkoren för fiskarbefolkningen som bor på sjön. 

 • Artisans d'Angkor, Banteay Srei

  Vi hinner även med ett besök på hantverkscentret Artisans d'Angkor, där vi får ta ta del av traditionellt kambodjanskt konsthantverk. Mer av landsbygden runt Siem Reap ser vi när vi åker ut ungefär fyra mil norr om staden. Vår final på resan blir ett av de äldsta - och mest utsökt utformade - templen i Angkorområdet: Banteay Srei. Det lilla templet, uppfört i rosa sandsten, kan uppvisa några av Angkors allra finaste och mest raffinerade skulpturarbeten.

 • Dag 16 Siem Reap, ledig dag, hemresa

  Innan vår resa avsluts har vi under förmiddagen möjlighet att utforska Siem Reap (och ytterligare några av Angkors tempel!) på egen hand. Shopping på någon av de många marknaderna eller relax vid poolen på hotellet kan vara andra alternativ. Under eftermiddagen tar vår buss oss till flygplatsen i Siem Reap för hemresa med flyg.

 • Dag 17 Hemkomst

Resans höjdpunkter

 • Naturscenerierna i Halong Bay
 • Avkoppling i gamla handelsstaden Hoi An
 • Angkors mäktiga och mystiska tempel

Karta

Resfakta

Reslängd 17 dagar
Avreseort Stockholm
Pris Från 39 950 kr
Enkelrumstillägg 6 200 kr
I priset ingår
 • Flyg med Qatar Airways till Hanoi och hem från Siem Reap. Avresa från Stockholm och Köpenhamn (mot tillägg). Måltider ombord.
 • Klimatkompensation för alla flygresor.
 • Svensk färdledare möter i Hanoi och leder resan i Vietnam och Kambodja.
 • Lokal engelsktalande guide medverkar på varje resmål.
 • Hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum inklusive frukost varje dag.
 • 13 luncher och 10 middagar exkl måltidsdryck.
 • Alla entréavgifter för program enligt ovan.
 • Transporter enligt program.
 • Flyg Hanoi - Danang, Hué - Ho Chi Minhstaden.
 • Speedboat Can Tho - Phnom Penh.
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och hotellpersonal och bagagehantering.
 • Kinaresors informationspaket.
 • Visum till Kambodja.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Extraprogram: halvdagsutflykt till My Son, bokas och betalas på plats.
 • Reseförsäkring
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Bad och avkoppling efter resan.
Extra dagar

Du kan förlänga resan med extra dagar för sol och bad, förutsatt att det finns plats kvar på flyget den dagen du vill resa hem. Kontakta oss för prisförslag.

Tillägg

Halvdagsutflykt till tempelruinerna i My Son. Bokas och betalas på plats, pris beroende på gruppstorlek.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1 Avresa med flyg
Dag 2 Ankomst Hanoi
Dag 3 Hanoi
Dag 4 Hanoi, Halong Bay
Dag 5 Halong Bay, flyg till Danang, buss till Hoi An
Dag 6 Hoi An
Dag 7 Hoi An, buss till Hué via Danang
Dag 8 Hué, flyg till Ho Chi Minhstaden
Dag 9 Ho Chi Minhstaden
Dag 10 Ho Chi Minhstaden, buss till Cai Be i Mekongdeltat, båtfärd på Mekongfloden, buss till Can Tho
Dag 11 Can Tho, båt på Mekongfloden till Phnom Penh
Dag 12 Phnom Penh
Dag 13 Phnom Penh, buss till Siem Reap
Dag 14 Siem Reap
Dag 15 Siem Reap
Dag 16 Siem Reap, hemresa med flyg
Dag 17 Hemkomst

Resesätt Qatar
Valuta

I Vietnam används vietnamesiska dong (VND). Valutan i Kambodja kallas riel (KHR). Också USD är gångbart. Läs mer om valutan i Vietnam, Laos och Kambodja här. 

Visum

Visum till Kambodja (USD30) ingår i resans pris. Visum till Vietnam krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 15 dagar. Läs mer om visum till Vietnam och Kambodja

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ. Slutgiltig hotellinformation framgår av dina resehandlingar.

Boende

 • Gondola Hotel, Hanoi

  Gondola Hotel ligger i hjärtat av Hanois historiska kvarter, nära till flera av huvudstadens sevärdheter. Hotellet har takterass med restaurang och bar. Rummen är moderna och bekväma och har antingen utsikt över den närliggande sjön Hoan Kiem eller ut över stadens myllrande gator. Fri wifi finns både på rummen och i allmänna ytor. Hotellets restaurang serverar mat från det lokala köket, men även västerländsk mat finns på menyn.
  Till hemsidan

 • Oriental Sails, Halong Bay

  Oriental Sails fartyg är inredda med en orientaliskt inspirerad design, i trä och rotting. De många fönstren ger panoramavyer över Halong Bays skärgård. På soldäck finns solstolar och bar. Hytterna har luftkonditionering, dusch och toalett. 

 • Hoi An Historic Hotel, Hoi An ****+

  Hoi An Hotel är ett charmigt och modernt hotell med ett mycket bra läge. En kort promenad från hotellet ligger Hoi Ans gamla kvarter där bland annat skrädderierna ligger tätt och där man för en billig penning kan få något snyggt uppsytt. Rummen är stora och komfortabla. Hotellet har mycket att erbjda sina gäster. Bland annat finns här en stor utomhuspool, spa och ett konstgalleri. Hotellets två restauranger serverar mat från både det lokala köket och traditonella västerländska rätter. Ofta arrangeras grillfester i anläggningens trädgård. Wifi finns på hela hotellet.
  Till hemsidan 

 • Romance Hotel, Hué

  Romance Hotel ligger centralt i hjärtat av världsarvet Hué, på promenadavstånd från Parfymfloden och Hués restaurang- och nöjeskvarter. Hotellet erbjuder bland annat en takpool med panoramautsikt, spa, matlagningskurser och fritt  i allmänna utrymmen. Rummen är ljusa och fräscha och flertalet har en fin utsikt över omgivningarna.
  Till hemsidan

 • Palace Hotel, Ho Chi Minhstaden

  Palace Hotel ligger verkligen välplacerat, mitt på den berömda gatan Nguyen Hue Boulevard, strax intill shoppingområden, traditionella butiker och nöjesställen i Dong Khoi och Nguyen Hue. Samtidigt är promenadavstånd till besöksmål som Saigon River, Ho Chi Minh Status Square, Operan, Ben Thanhmarknaden, stadshuset, Notre Damekatedralen och Återföreningspalatset. Hotellet erbjuder bland att annat en takpool med utsikt, gym, spa och massage, skönhetssalong och tre eleganta restauranger med olika inriktning. Rummen är lyxiga och eleganta och utrustade med gratis wifi, balkonger, luftkonditionering, satelit-tv med mera. Till hemsidan.  

 • Ninh Kieu Riverside Hotel

  Ninh Kieu Riverside Hotel ligger centralt i Can Tho, nära strandpromenaden, nattmarknaden och Mekongfloden. Här finns stora rum med utsikt över staden och Mekongfloden. Det finns restaurang, utomhuspool och en Sky Bar. Rummen har platt-tv och vattenkokare. Wifi är gratis. Till hemsidan. 

 • Sunway Hotel, Phnom Penh

  Sunway Hotel Phnom Penh har ett idealiskt läge i centrala Phnom Penh, med närhet till  bland annat Wat Phnom Pagoda, nattmarknaden och de forna franska kolonialkvarteren. Hotellet erbjuder bland annat en lobbybar, kafé, gym, spa och en restaurang som serverar såväl kambodjanska läckerheter som andra asiatiska och västerländska rätter. Rummen har alla wi-fi och är stora och komfortabla, några har balkong. 
  Till hemsidan

 • Somadevi Angkor Resort & Spa, Siem Reap ****+

  Somadevi Angkor Resort & Spa Hotel är ett trevligt hotell, centralt beläget och endast 10 minuters färd från världsberömda tempelområdet Angkor. Hotellet erbjuder bland annat en 40 m lång utomhuspool, jacuzzi, bar, restaurang, spa och gym. Rummen är rymliga och fräscha och förutom egna balkonger och lufkonditionering är de bland annat utrustade med minibar, te/kaffe, fritt W, hårtork och flaskvatten. Till hemsidan.

Tillval

 • Tilläggspaket Sol och bad på Koh Rong

  Sihanoukville var på 60-talet Kambodjas jetsetställe där de rika och berömda samlades, ofta leddes festerna av den då ganska unge kung Sihanouk själv. Idag har staden vaknat till liv igen men kambodjanerna är inte lika mycket nattugglor som sina kusiner i Thailand. I Sihanoukvilles hamn väntar en båt som tar dig ut till den största av Kambodjas nyfunna öar, Koh Rong. En tropisk ö med fina sandstränder och några nyuppförda turistanläggningar som håller god standard. Här kan du verkligen känna dig lite speciell, de stora turistströmmarna har ännu inte hittat hit. Koh Rong används ofta som inspelningsplats för ”Survivor”, den internationella motsvarigheten till ”Robinson”. Efter några sköna dagar på stranden har du transfer tillbaka till Sihanoukville med båt och därifrån direkt med bil till Phnom Penhs flygplats.  Ett utmärkt utflyktspaket att lägga till resan.

  Paketet innehåller transport med minivan från Phnom Penh till Sihanoukville (ca 3 tim.). 

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till båt till Koh Rong (ca 1 tim), incheckning på Soksan Beach Resort.
  Dag 2-5. Koh Rong. Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Koh Rong, frukost, båt till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till Phnom Penhs flygplats (ca 4 tim), avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketet
  - Ändring av biljett för internationellt flyg
  - Hotell 5 nätter inklusive frukost
  - Inrikesflyg Siem Reap-Sihanoukville
  - Angivna transfers

  Pris vid två resenärer som reser tillsammans och delar dubbelrum: fr ca 7.500 kr per person. Exakt pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

 • Tilläggspaket Sol och bad på Koh Rong Saloem

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville. Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer, båt till Koh Rong (ca 1 tim), incheckning på Sol Beach Resort.
  Dag 2-5. Koh Rong Saloem. Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Koh Rong Saloem, Sihanoukville, Phnom Penh, hemresa. Frukost, båt till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till Phnom Penhs flygplats, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst.

  Ingår i paketet
  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell 6 nätter
  - Inrikesflyg
  - Frukost enligt ovan
  - Angivna transfers

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

 • Tilläggspaket Sol och bad i Sihanoukville 7 dagar

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer, incheckning på hotell.
  Dag 2-5. Sihanoukville Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Sihanoukville, Phnom Penh, hemresa Frukost, transfer till Phnom Penhs flygplats, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketen
  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell 6 nätter
  - Inrikesflyg
  - Frukost enligt ovan
  - Angivna transfers

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig.