Översikt

Två länder, två kulturer, två historier! En socialistisk republik, en gudomlig monarki. Ett land som under årtusenden påverkats av Kina. Ett land vars största monument inspirerats från Indien. Ett land har Halong Bay, ett land visar upp Angkor Wat. Två mycket olika länder som hålls samman av sitt geografiska läge och sin moderna historia. Två länder som tillsammans bjuder på en mycket stor reseupplevelse!

En resa i Vietnam och Kambodja bjuder på stora skillnader mellan de två länderna, samtidigt som de delar erfarenheten av att ha varit en del av det franska kolonialväldet, och båda har på ett plågsamt sätt dragits in i den långa konflikt som vi känner som Vietnamkriget. 

Vi börjar i norra Vietnam med historiska Hanoi och naturupplevelsen Halong Bay. I handelsstaden Hoi An låter vi oss charmas av Gamla stan, den mysiga atmosfären och närheten till havet. Metropolen Saigons puls gör ett starkt intryck och det gör också myllret och aktiviteten i Mekongflodens bördiga delta. Vi flyger sedan vidare till Phnom Penh, här möter minnen från såväl det praktfulla kungliga Kambodja som de röda khmerernas illdåd. I Siem Reap väntar en av världens främsta sevärdheter, de magnifika djungeltemplen i legendariska Angkor. En lång och häftig reseupplevelse!


Om resans färdledare - Mats Sandberg
Ursprungligen gymnasielärare i svenska och engelska och som även varit lektor i svenska vid Pekings universitet för främmande språk. Mats har lett många resor till Kina, Indien, Indokina och längs Transsibiriska järnvägen och är en mycket uppskattad färdledare. Vistas långa tider i Kina och Indokina, tidvis även i Stockholm och vid Norrbottenskusten.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, ankomst Hanoi, Halong Bay

  Avresa från Stockholm med Thai, TG961, avgång 13.30 via Bangkok. Ankomst nästa morgon 05.45, vidare till Hanoi 07.45 – 09.35. Ankomst Hanoi, Vietnams huvudstad. Vår färdledare Stefan Wennerholm möter oss på Noi Baiflygplatsen och vi fortsätter med buss ut till Tonkinbukten och Halong Bay, lunch längs vägen. Vi checkar in på vår båt, båttur med middag ombord.

 • Dag 3 Halong Bay, Hanoi

  Vietnameserna liknar i en legend ölandskapet vi tillbringat natten i vid en drakfamilj som gått ned för landning i bukten och spottat ut jadebitar. Jaden bildade en mur av öar. En mur som sedan skyddat Vietnam från inkräktare från havet. Halong Bay har faktiskt också i verkligheten skyddat Vietnam från invasion. 1288 stoppade den berömde generalen Tran Hung Dao en mongolisk flotta här, och den förste amerikanske flygaren som sköts ner över Nordvietnam sköts ner över Halong Bay 1964. Brunch ombord, fortsatt kryssning och besök i grottor, återfärd till Hanoi. Incheckning på vårt hotell, gemensam middag.

 • Dag 4 Hanoi

  Hanoi har varit huvudstad i mer än tusen år. Sedan 1976 är staden åter hela Vietnams huvudstad, efter en lång tid av krig, konflikt och splittring. Nu som förr är staden politiskt, intellektuellt och konstnärligt centrum, och mitt i all det asiatiska kan staden plötsligt förmedla en fransk känsla genom de färgglatt målade kolonialbyggnaderna, de små caféerna och de trädkantade gatorna.

  Vi går på upptäcktsfärd i Hanois historia, bland kejsare och kommunistledare. Ho Chi Minh är fortfarande en starkt samlande och symbolisk gestalt i Vietnam. Få politiska personer är så tätt sammankopplade med sitt lands öde. Få historiska personligheter har haft ett så dramatiskt och rafflande liv. Vi besöker hans mausoleum, anlagt vid Ba Dinhtorget, hans första provisoriska bostad som president och det hus på stolpar i minoritetsfolksstil som blev hans sista bostad. Vi ser även Presidentpalatset, Enpelarpagoden och Litteraturtemplet.

  En klassisk cyclo, alltså cykelkärra, tar oss sedan i behagligt tempo runt i det ordnade virrvarr som är kommersen och folklivet i Hanois gamla kvarter. På kvällen – Vattendocksteater – ett unikt och mycket traditionellt och roande nordvietnamesiskt skådespel. Konstformen uppstod i byarna i Röda flodens delta redan på 1000-talet. Kombinationen av färgglada dockor som spelar uppscener ur vietnamesiskt vardagsliv, levande orkester, sång och vattenkaskader skapar en festlig atmosfär.

 • Dag 5-6 Hoi An

  Vårt morgonflyg tar oss till staden Danang, varifrån vi åker vidare med buss till mysiga Hoi An. Hoi An var under 16- och 1700-talen en av Sydostasiens viktigaste handelsstäder. Här handlade vietnameser, japaner, kineser, portugiser, holländare och andra. Arkitektur och atmosfär från den tiden lever till stora delar fortfarande kvar och köpenskap och hantverk är synnerligen viktiga inslag också idag. Hoi An är en bedårande pärla där besökaren gärna dröjer sig kvar för att koppla av i den avslappnade miljön, sola på stränderna, njuta av havets läckerheter på någon mysig restaurang, shoppa och sy upp kläder hos någon av stans många skräddare. Efter ankomst tar vi en promenad genom Gamla stan, besöker ett välbevarat köpmanshus, ett kinesiskt gilleshus och tempel, samt den berömda täckta Japanska bron. Nästa dag är programfri för egna strövtåg, avkoppling vid poolen, cykelturer, skräddarbesök, caféhäng, bad eller shopping.

 • Dag 7 Hoi An, Danang, Saigon

  Buss åter till Danang och flyg söderut ca en timme till Ho Chi Minhstaden, fortfaranade kallad Saigon av de flesta. Efter snkomst till Tan Son Nhatflygplatsen blir det traditionell vietnamesisk lunch, pho, alltså nudelsoppa, på ett äkta lokalt nudelhak. Saigon är idag Vietnams största stad, med förmodligen en bit över 10 miljoner invånare och landets finansiella centrum. Denna stad blir 1954 huvudstad för Sydvietnam. Sen kommer amerikanerna och de sätter sin prägel på staden fram till 1975. Vi tar en kortare stadspromenad genom Saigons franska koloniala miljöer, längs fashionabla Dong Khoigatan, en gång känd som Rue Catinat. Vi passerar Notre Damkatedralen, Postkontoret, Hotel Continental, Operan, Stadshuset och Rex Hotel, välkänt för de inte alltid med verkligheten helt överensstämmande pressbriefingar som den amerikanska militären höll där under kriget – ”the Five O´Clock Follies”.

 • Dag 8 Saigon, Cu Chitunnlarna, fd presidentpalatset, Krigsminnesmuseet

  I Cu Chi, ca sex mil nordväst om Saigon, ser vi en del av det sofistikerade och omfattande handgrävda tunnelsystem i flera nivåer som FNL-gerillan framgångsrikt använde sig av under Vietnamkriget. Tunnlarna användes som gömställen, sambandscentral, vapengömmor, logi, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder. Tunnlarna i Cu Chi var som mest 250 km långa och började byggas redan 1948 då Viet Minh stred mot fransmännen. Idag finns det omkring 121 km tunnlar kvar bevarade som krigsminne. 

  Vi besöker Sydvietnams fd presidentpalats. Palatset ersatte 1966 ett franskbyggt 1800-talspalats som bombats av rebeller 1962 och är ett elegant exempel på 1960-talsdesign, där klassiska vietnamesisk symbolism och feng shui mixas med västerländsk modernism. Palatset är nästan intakt bevarat som det såg ut på förmiddagen den 30 april 1975 då två nordvietnamesiska stridsvagnar forcerade grindarna, varvid Sydvietnam upphörde att existera. I närheten ligger War Remnants Museum (Krigsminnesmuseet), lämpligt nog på en tomt som en gång hyste det amerikanska propagandaorganet United States Information Agency. Dock är möjligen det tidigare namnet "Utställningen för amerikanska och kinesiska krigsförbrytelser" inte så lämpligt längre. Museet är inte ett traditionellt militärmuseum, utan huvudfokus ligger på utställningar av bilddokumentation från kriget, ett bildmaterial som påminner oss om att Vietnam för inte så länge sedan fick utstå något av det svåraste ett land kan utsättas för. Bilderna från boken Requiem, tagna av omkomna från båda sidor, är oerhört starka. Läs mer om Vietnamkriget här.

 • Dag 9 Saigon, Mekongdeltat

  Heldagsutfärd till Mekongflodens stora delta. På väg till Mekongdeltat stannar vi till i ett Cao Daitempel. Cao Dai är en mycket annorlunda religion, exklusiv för Vietnam där den har cirka två miljoner anhängare. Religionen karaktäriseras av sin färgglada och fantasifulla tempelarkitektur. Man blandar alla de stora världsreligionerna och har som sina helgon bl a Jeanne d’Arc, William Shakespeare och Victor Hugo. 

  Efter att ha färdats genom sex länder och 4 350 kilometer från Qinghai och Tibet i Kinas inre når Mekongfloden Sydkinesiska sjön. De sista tjugo milen förgrenar sig floden i flera mindre grenar kallade ”De nio drakarna” – Song Cuu Long – som också är det vietnamesiska namnet på floden. Detta nätverk av flodarmar och kanaler utgör det myllrande, bördiga, fisk- och frukt- och folkrika Mekongdeltat. Vi beger oss ut till My Tho i deltat för att åka båt och sampan (typ stora kanoter) på floden och några av dess många kanaler. Vi besöker även trädgårdar och plantager. Återfärd till Saigon och middag på egen hand. 

 • Dag 10 Saigon, Phnom Penh

  Avresa med morgonflyg till Kambodja och Phnom Penh. Vi får vårt visum vid ankomsten till flygplatsen. Phnom Penh är verkligen kontrasternas stad och en stad med en dramatiskt skiftande historia. Vår rundtur i staden tar oss både till Khmerrikets glansdagar och till Kambodjas grymmaste period, då staden var en utrymd spökstad under Röda khmerernas och Pol Pots styre 1975-79. Under vår första eftermiddag besöker vi det Kungliga palatset med Silverpagoden var golv är belagt med 5000 tackor av äkta silver och det vackra Nationalmuseet från 1920, byggt i traditionell kambodjansk stil.

 • Dag 11 Phnom Penh

  Idag närmar vi oss Kambodjas plågsamma nutidshistoria. I augusti 1975, tre månader efter att de segrat i Kambodjas inbördeskrig, gjorde Röda khmererna om en tidigare gymnasieskola till et säkerhets- och förhörscentrum, med kodbeteckningen S-21. Runt 17 000 fångar beräknas ha passerat genom fängelset under de tre och ett halvt år det var verksamt. Vi besöker även det buddhistiska templet Wat Phnom, enligt legenden platsen för Phnom Penhs grundläggning.

 • Dag 12 Phnom Penh, Siem Reap

  Idag förflyttar vi oss genom Kambodja från den nuvarande huvudstaden Phnom Penh till det område som i äldre tider var rikets centrum, Angkorområdet i närheten av dagens Siem Reap. Resan är drygt 30 mil och vi gör flera stopp. Förmiddagsstoppet blir vid ”spindelbyn” Skuon. Lunch längs vägen. Vi kommer fram till till Siem Reap, porten till Angkorregionen, på eftermiddagen. Gemensam middag.

 • Dag 13 Siem Reap (Angkor)

  Dagems program bjuder definitivt på några av världens främsta sevärdheter. Alla anlagda under Angkorväldets storhetstid. Angkorområdets tempel hör till världens mest attraktiva besöksmål och antalet besökare är stort. Vårt huvudfokus är templens tempel, det mest berömda, det mest storslagna och fulländade – Angkor Wat. Vi ser även det område som var själva huvudstaden, Angkor Thom, med det fantasieggande stadstemplet Bayon, uppbyggt av stora stentorn av outgrundliga ansikten. En helt annan karaktär har Ta Prohm, djungeltemplet som nått internationell berömmelse genom actionfilmen Lara Croft: Tomb Raider med Angelina Jolie i huvudrollen. Läs mer om Angkor här. På kvällen avskedsmiddag.

 • Dag 14-15 Siem Reap, hemresa, hemkomst

  Sista dagen på plats är programfri för egna aktiviteter. Vi har möjlighet utforska Siem Reap på egen hand. Shopping på någon av de många marknaderna eller relax vid poolen på hotellet kan vara andra alternativ. Framåt kvällen transfer till flygplatsen för hemresa med Thai via Bangkok. Avgång med TG2591 Siem Reap - Bangkok 20.45 – 21.55, vidare med TG960 Bangkok – Stockholm 01.25 – 06.50.

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/2
Pris Från 36 950 kr
I priset ingår
 • Flyg med Thai till Hanoi och hem från Siem Reap, avresa från Stockholm. Måltider ombord.
 • Svensk färdledare möter i Hanoi och leder resan i Vietnam och Kambodja.
 • Lokal engelsktalande guide medverkar på varje resmål.
 • Hotell av turistklass/hög turistklass, del i dubbelrum inklusive frukost varje dag
 • 11 luncher och 8 middagar exkl måltidsdryck
 • Alla entréavgifter för program enligt ovan
 • Transporter enligt program
 • Flyg Hanoi – Danang – Saigon/Ho Chi Minhstaden – Phnom Penh
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och hotellpersonal och bagagehantering
 • Kinaresors informationspaket
 • Visum till Kambodja
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg från Stockholm via Bangkok
Dag 2. Ankomst Hanoi på morgonen, till Halong Bay
Dag 3. Halong Bay, Hanoi
Dag 4. Hanoi           
Dag 5. Hanoi, Hoi An
Dag 6. Hoi An 
Dag 7. Hoi An, Saigon
Dag 8. Saigon, Cu Chitunnlarna
Dag 9. Saigon, Mekongdeltat       
Dag 10. Saigon, Phnom Penh
Dag 11. Phnom Penh
Dag 12. Phnom Penh, Siem Reap
Dag 13. Siem Reap (Angkor)
Dag 14. Siem Reap, hemresa
Dag 15. Hemkomst                                      

Resesätt Thai Airways
Valuta

I Vietnam används vietnamesiska dong (VND). Valutan i Kambodja kallas riel (KHR). Också USD är gångbart. Läs mer om valutan i Vietnam och Kambodja här.

Visum

Visum till Kambodja (USD 30) ingår i resans pris. Visum till Vietnam krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 15 dagar.  

Deltagarantal

15-24 deltagare

Bra att veta

Anmälningsavgiften på 5.000 kronor betalas inom 7 dagar från anmälan. Resterande betalning sker 40 dagar före avresa. Resevillkor enligt Kinaresors hemsida www.kinaresor.se 
Bokning sker till:  KINARESOR, på telefon: 08-545 95 200 eller www.kinaresor.se.

Boende

 • Bai Tho Cruiser, Halong Bay

  Bai Tho Cruiser erbjuder bekväma båtar i traditionell vietnamesisk stil som erbjuder det mesta man kan önska sig som t ex god mat i fin restaurang, fina hytter och ett njutbart soldäck där du får en fantastisk utsikt över Halong Bays skärgård. Till hemsidan

 • Gondola Hotel, Hanoi

  Gondola Hotel ligger i hjärtat av Hanois historiska kvarter, nära till flera av huvudstadens sevärdheter. Hotellet har takterass med restaurang och bar. Rummen är moderna och bekväma och har antingen utsikt över den närliggande sjön Hoan Kiem eller ut över stadens myllrande gator. Fri wifi finns både på rummen och i allmänna ytor. Hotellets restaurang serverar mat från det lokala köket, men även västerländsk mat finns på menyn.
  Till hemsidan

 • Hoi An Historic Hotel, Hoi An ****+

  Hoi An Hotel är ett charmigt och modernt hotell med ett mycket bra läge. En kort promenad från hotellet ligger Hoi Ans gamla kvarter där bland annat skrädderierna ligger tätt och där man för en billig penning kan få något snyggt uppsytt. Rummen är stora och komfortabla. Hotellet har mycket att erbjda sina gäster. Bland annat finns här en stor utomhuspool, spa och ett konstgalleri. Hotellets två restauranger serverar mat från både det lokala köket och traditonella västerländska rätter. Ofta arrangeras grillfester i anläggningens trädgård. Wifi finns på hela hotellet.
  Till hemsidan 

 • Oscar Saigon Hotel, Saigon

  Oscar Saigon Hotel ligger i hjärtat av Saigon, nära till stadens bästa restaurang- och shoppingkvarter. Hotellet erbjuder bland annat gratis wifi i allmänna utrymmen, gym, restaurang och bar. Rummen är ljusa och fräscha och utöver sedvanliga faciliteter som värdeskåp och minibar, erbjuds gratis kaffe/te, daglig flaska mineralvatten och gratis wifi även på rummet. Till hemsidan

   

 • Sunway Hotel, Phnom Penh

  Sunway Hotel Phnom Penh har ett idealiskt läge i centrala Phnom Penh, med närhet till  bland annat Wat Phnom Pagoda, nattmarknaden och de forna franska kolonialkvarteren. Hotellet erbjuder bland annat en lobbybar, kafé, gym, spa och en restaurang som serverar såväl kambodjanska läckerheter som andra asiatiska och västerländska rätter. Rummen har alla wi-fi och är stora och komfortabla, några har balkong. 
  Till hemsidan

 • Somadevi Angkor Resort & Spa, Siem Reap ****+

  Somadevi Angkor Resort & Spa Hotel är ett trevligt hotell, centralt beläget och endast 10 minuters färd från världsberömda tempelområdet Angkor. Hotellet erbjuder bland annat en 40 m lång utomhuspool, jacuzzi, bar, restaurang, spa och gym. Rummen är rymliga och fräscha och förutom egna balkonger och lufkonditionering är de bland annat utrustade med minibar, te/kaffe, fritt W, hårtork och flaskvatten. Till hemsidan.