Översikt

Norra Vietnam, Laos och Kambodja med Ulf Nilsson

En lite äventyrlig resa som tar dig till områden med delvis outforskade kulturskatter, bortglömda folkslag och verkligt storslagna naturupplevelser. Vi färdas med buss, båt på smala floder och flyg. Efter många år av krig skönjer man nu en ljusare framtid i de tre länderna Vietnam, Laos och Kambodja.

Vi får bland annat uppleva minoritetsfolken i norra Vietnam, besöka den vackra och välbevarade konungastaden Luang Prabang i Laos och avsluta med det mest magnifika tempelkomplexet i världen, Angkor i Kambodja.  Följ med på en unik resa i det historiska och nya Indokina!

Färdledare är Ulf Nilsson
Ulfs första resa gick redan 1975 med Transsibiriska järnvägen till Peking och vidare med tåg ända till Hanoi. Han är en känd reseprofil i Småland, anlitas ofta för föredrag. Leder resor till såväl Kina som Vietnam, Kambodja och Laos – har erfarenhet från ett mycket stort antal rundresor och specialgrupper. Specialintressen: historia, Kinas och Vietnams förstås men även Smålands. Ger sig gärna iväg på cykelsemester både i Sverige och utomlands. Besök Ulfs egen Facebook-sida.

Reseprogram

 • Dag 1- 2 Avresa, Hanoi

  Vi flyger med Qatar via Doha till Hanoi. Vår färdledare Ulf Nilsson reser med ut från Köpenhamn. Vi anländer tidig eftermiddag i Hanoi och blir mötta av vår engelsktalande lokalguide och buss som tar oss in till hotellet för incheckning. Tid för vila och sen samlas vi åter på kvällen för en gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 3 Hanoi, Sapa

  Besök på Etnologiska museet som ger oss en god bakgrund till allt vi ska uppleva i Sapa och nordvästra Vietnams bergsområden. Lunch. Under eftermiddagen bussresa delvis längs Song Hong – Röda floden. I bergen, strax innan gränsen till Kina, når vi Sapa på 1600 m.ö.h. Inkvartering och middag i Sapa.    

 • Dag 4 Sapa, Lai Chau

  Sapa utvecklades av välbärgade franska familjer under 1920-talet till en sval sommarort med hotell och exklusiva villor. Festen varade i knappt 30 år innan gerillaaktiviteter i området raskt gjorde Sapa till en spökstad. Idag är Sapa en marknadsplats där många olika minoritetsfolk möts. Hmongkvinnorna i sina svarta kläder och silversmycken är ständigt närvarande. Lite skyggare är de Röda Dzao med sina rakade pannor och ögonbryn och röda turbaner. Vi vandrar till och runt i byn Cat Cat. På andra sidan dalgången torna berget Fansipan upp sig, 3143 m.ö.h. Vi fortsätter med buss längs en av de vackraste vägarna i norra Vietnam och passerar Tram Tonpasset på 1900 meter med en vidunderlig utsikt om molnen håller sig borta. Lunch, middag och övernattning i Lai Chau.

 • Dag 5 Lai Chau, Dien Bien Phu

  Bussresa längs vackra vägar till Dien Bien Phu. Här fick Frankrikes koloniala äventyr i Asien ett snöpligt slut. För att stoppa gerillans ökande trupprörelser i norra Vietnam och allt mer infiltration in i Laos lät Frankrike bygga en ”ointaglig” fästning. Vad fransmännen inte visste var att vietnameserna fått modernt artilleri och luftvärn från Kina och luftvärn från Sovjet. Den franska kolonialstyrkan kapitulerade den 7 maj 1954. Vi besöker bl.a. Krigsmuseet, krigskyrkogården, kulle A1, kallad Elaine av fransmännen, och tittar ner i befälhavaren Castries bunker. Lunch och middag. Övernattning i Dien Bien Phu.

 • Dag 6 Dien Bien Phu, Muang Ngoi

  Uppe i bergen passerar vi den laotiska gränsen och kommer till Muang Khoua där en flodbåt väntar på att ta oss nedåt Nam Ou-floden till Muang Ngoi och det verkligt äkta Laos! Kontrasten med Vietnam är påtaglig. Vart tog allt folk vägen, och trafiken, och vägarna? Hit kan man bara ta sig med båt, det finns ingen väg. Under flodturen omges vi av skogsklädda höga berg och branta kalkstensklippor, befolkningen lever på enkelt jordbruk eller fiske. Laos har den lägsta befolkningstätheten i hela Sydostasien vilket har resulterat i att naturen har klarat sig mycket bättre här än på andra håll. Lunch och middag. Övernattning i Muang Ngoi.


 • Dag 7 Muang Ngoi, Luang Prabang

  Nästa dag vaknar vi till klangen från byns lilla tempel och efter frukost tar vi en promenad genom byn för att se folklivet. Majestätiska berg omger byn som inte har bilar. Vi stiger ombord på vår båt igen och fortsätter till en nybyggd damm. Här byter vi till buss som ta oss ner till Mekongfloden och de berömda Pak Ougrottorna som är helt fyllda med buddhastatyer i alla storlekar, många förgyllda och många i den för Laos typiska stående positionen. Vi fortsätter nedströms till Luang Prabang. Lunch och middag.

 • Dag 8 Luang Prabang

  Luang Prabang är Laos gamla huvudstad och var säte för den tidigare kungafamiljen. Hela staden hör idag till världsarvet och myndigheterna anstränger sig att bevara den unika atmosfären i en av Sydostasiens mysigaste städer. Läget vid Mekongfloden, den frodiga växtligheten, mängder av vackra tempel och välbevarad bebyggelse präglad av fransk kolonialstil och traditionell laotisk skapar tillsammans med det laotiska lugnet en speciell stämning. Vi besöker några av de viktigaste och vackraste templen. Picknick-lunch vid Kuangsi vattenfallen med tillfälle till bad! På kvällen bestiger vi berget Phou Si och ser solnedgången över staden och Mekongfloden. Middag på egen hand.

 • Dag 9 Luang Prabang, Siem Reap

  På morgonen går vi upp tidigt för att se den tysta och mäktiga paraden av orangeklädda munkar som strömmar ut ur stadens många tempel för att få matgåvor av stadens invånare. Efter lunch flyg till Siem Reap, Kambodja. Middag efter incheckning på hotellet.

 • Dag 10 - 12 Siem Reap

  Siem Reap i Kambodja är porten till den saggolika tempelstaden Angkor, definitivt en av världens mest fascinerande och imponerande sevärdheter. Området var centrum för det en gång så mäkta Khmerriket som blomstrade 802–1431. Templen var helgade åt hinduiska gudar som Shiva och Vishnu, men senare övergick man till buddhismen. Delvis dolda i djungeln utforskar vi bl.a. tempelkomplex som Angkor Wat, Angkor Thom med Bayontemplet och Elefantterrassen samt Ta Phrom som nått internationell berömmelse genom filmen Tomb Raider med Angelina Jolie. Dag 12 gör vi en mycket intressant halvdags utflykt till Tonle Sapsjön med båtfärd och besök i flytande byar. Resten av dagen fri för egna strövtåg. Lunch dag 10 och 11, middag dag 12.

 • Dag 13 - 14 Siem Reap, hemresa

  Efter frukost hemresa via Bangkok till Sverige. Mat ombord. Hemkomst nästa dag. 

Resans höjdpunkter

 • Norra Vietnams bergstrakter med berömda krigsskådeplatsen Dien Bien Phu
 • Världsarvet Luang Prabang, Laos gamla huvudstad
 • Angkors tempelområden med världens största religiösa byggnad, Angkor Wat

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 5 – 18 mar 2020
Pris Från 35 500 kr
Enkelrumstillägg 4900 kr
I priset ingår
 • Klimatkompenserat flyg från Stockholm, eller Köpenhamn med Qatar Airyways till Hanoi och hem från Siem Reap.
 • Måltider ombord.
 • Ulf Nilson leder resan i norra Vietnam, Laos och Kambodja.
 • Lokal engelsktalande guide medverkar på varje resmål i alla tre länderna.
 • Övernattning på hotell av god turistklass/hög turistklass/första klass/i något fall enklare värdshus, del i dubbelrum, inklusive frukost.
 • 10 luncher och 8 middagar, exkl måltidsdryck.
 • Program med entréavgifter enligt ovan.
 • Transporter enligt program.
 • Flyg Luang Prabang - Siem Reap.
 • Flodbåt Muang Khua - Luang Prabang. 
 • Dricks till lokalguider, chaufförer, hotellpersonal och bagagehantering.
 • Visum till Laos och Kambodja.
 • Kinaresors Informationspaket
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Enkelrum.
 • Reseförsäkring.
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Information om avresor

Avresa/anslutning från Göteborg på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa
Dag 2. Ankomst Hanoi
Dag 3. Hanoi, Sapa
Dag 4. Sapa, Lai Chau
Dag 5. Lai Chau, Dien Bien Phu
Dag 6. Dien Bien Phu, Muang Ngoi
Dag 7. Muang Ngoi, Luang Prabang
Dag 8. Luang Prabang
Dag 9. Luang Prabang, Siem Reap
Dag 10 - 12. Siem Reap
Dag 13. Siem Reap, hemresa
Dag 14. Hemkomst

Boende

Resans angivna hotell kan bytas ut mot likvärdiga hotell. Slutgiltigt hotell framgår av dina färdhandlingar.

Valuta

I Vietnam används vietnamesiska dong (VND). I Laos är valutan kip, LAK. Valutan i Kambodja kallas riel (KHR). Också USD är gångbart. Läs mer om valutan i Vietnam, Laos och Kambodja här. 

Visum

Visum till Kambodja (USD 30) och Laos (400:-) ingår i resans pris. Visum till Vietnam krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 15 dagar. Läs mer om visum till Vietnam, Laos och Kambodja

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Gondola Hotel, Hanoi

  Gondola Hotel ligger i hjärtat av Hanois historiska kvarter, nära till flera av huvudstadens sevärdheter. Hotellet har takterass med restaurang och bar. Rummen är moderna och bekväma och har antingen utsikt över den närliggande sjön Hoan Kiem eller ut över stadens myllrande gator. Fri wifi finns både på rummen och i allmänna ytor. Hotellets restaurang serverar mat från det lokala köket, men även västerländsk mat finns på menyn.
  Till hemsidan

 • Legend Hotel, Sapa

  Sapa Legend Hotel har gratis WiFi. Här finns en terrass och ett spacenter, bar och restaurang. Alla rum har en platt-TV. Alla rum har en vattenkokare. Alla rum har eget badrum. Badrockar och tofflor ingår. Receptionen är öppen 24 timmar om dygnet. Till hemsidan. 

 • Lan Anh Hotel, Lai Chau

  Lan Anh Hotel har 50 rum i traditionella hus på stolpar. I rummen finns minibar och luftkonditionering. Restaurang finns. Hemsida saknas. 

 • Muong Than Hotel, Dien Bien Phu

  Muong Thanh Hotel är beläget i centrala delarna av Dien Bien Phu. Hotellet erbjuder bland annat en utomhuspool, spa och en restaurang som serverar vietnamesisk mat. Rummen har veranda eller balkong och är rymliga och bekväma. Wifi finns tillgängligt i hotellets allmänna utrymmen. Till hemsidan

 • Lattanavongsa Guesthouse, Muang Ngoi

  Lattanavongsa Guesthouse är litet trevligt pensionat med bungalows runt en trädgård med floden Nam Ou alldeles i närheten. Rummen har eget badrum med västerlänska faciliteter och terass med bord och stolar utanför dörren. Till hemsidan - saknas.  

 • Sanakeo Boutique Hotel, Luang Prabang

  Alla rum har luftkonditionering, säkerhetsbox samt platt-tv med satellitkanaler. Rummen har privat balkong och minibar. Hotellet har pool, spa samt restaurang och café. Gratis wifi. Dagtid finns gratis transport till Gamla stans centrum. Till hemsidan. 

 • Somadevi Angkor Resort & Spa, Siem Reap ****+

  Somadevi Angkor Resort & Spa Hotel är ett trevligt hotell, centralt beläget och endast 10 minuters färd från världsberömda tempelområdet Angkor. Hotellet erbjuder bland annat en 40 m lång utomhuspool, jacuzzi, bar, restaurang, spa och gym. Rummen är rymliga och fräscha och förutom egna balkonger och lufkonditionering är de bland annat utrustade med minibar, te/kaffe, fritt W, hårtork och flaskvatten. Till hemsidan.