Översikt

Vietnamkrigen

Franska Indokina skapades 1885 och ockuperades av Japan under andra världskriget. Under det därpå följande kalla kriget utkämpade först Frankrike och sedan USA långvariga krig mot sydvietnamesisk gerilla och nordvietnamesiska stridskrafter som i sin tur kämpade för att ena Vietnam. När kommunisterna slutligen segrade 1975 fortsatte stridigheterna genom att Vietnam ockuperade Kambodja och Kina anföll Vietnam innan det slutligen blev fred 1979. Vi följer den dramatiska politiska och militära historien genom att resa från Hanoi i norr till Saigon i söder och besöka många intressanta platser.

Vi börjar i den norra delen av Vietnam. Där bor vi tre nätter i Hanoi, varifrån vi gör dagsutflykt till det sagolika Ha Longbukten, samt en natt i Dien Bien Phu, varefter vi flyger söderut till centrala Vietnam. I Hué bor vi tre nätter och hinner även med att göra en dagsutflykt till tunnlarna i Vinh Moc och den amerikanska basen Khe Sahn. Med buss tar vi oss sedan söderut till Danang och vidare till den pittoreska staden Hoi An där vi bor en natt. 


Marco Smedberg
Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör på tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Vietnamkrigen (2008) och det moderna standardverket Första världskriget (2014). Han senaste bok heter Att leda i svåra lägen, civila chefer och militära lärdomar (2017). 

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Hanoi

  När flyget anländer till Hanoi på morgonen möter vår expertguide Marco Smedberg oss. Efter att vi installerat oss på vårt hotell som ligger i ”gamla staden” gör vi en kortare rundtur och bekantar oss med de närmaste omgivningarna. Vi njuter av atmosfären i denna, trots alla bomber under Vietnamkriget, påfallande charmiga stad med Hoan Kiemsjön i centrum. Enligt legenden vakar en sköldpadda i sjön över ett magiskt svärd. Med det kan man besegra vilken fiende som helst och vid behov lämnar sköldpaddan ut svärdet. Vi äter lunch, åker cykeltaxi genom gamla staden och tittar på en traditionell vietnamesisk dockteater på vatten.
  På kvällen äter vi en välkomstmiddag på en genuin vietnamesisk restaurang.

 • Dag 3 Hanoi

  Vi börjar dagen med att besöka det stora armémuseet och tittar också på lämningarna efter de amerikanska bombanfallen med B-52 julen 1972. Efter lunch bär det av till Hoa Lofängelset som fransmännen byggde 1896 och senare även kallades ”Hanoi Hilton”. Idag framställs den franska perioden som brutal medan de amerikanska flygarna som satt fångna i åratal närmast hade det trevligt. Det är en intressant historiesyn.

  Under den senare delen av eftermiddagen besöker vi museet över Ho Chi Minhleden som skildrar hur vietnameserna genom Laos lyckades transportera förnödenheter och förstärkningar till Sydvietnam. Det var en enastående logistisk bedrift som amerikanerna inte lyckades hejda trots mycket omfattande flyganfall. 

 • Dag 4 Hanoi, Halong Bay

  Vi gör en dagsutflykt till denna makalösa bukt med sina nära 2 000 dramatiska kalkstensöar som reser sig ur havet. Efter flera timmars kryssning och lunch på båten åker vi tillbaka till vårt hotell I Hanoi.

 • Dag 5 Hanoi, Dien Bien Phu

  Efter en timmes flygresa landar vi i Dien Bien Phu på den ursprungliga franska basen. Här belägrades franska styrkor i ett episkt slag 1954 som innebar att fransmännen förlorade Indokina. Vi inleder vårt besök med att åka någon mil buss till Muong Phang. Där vidtar en exotisk promenad I djungelterräng upp till det högkvarter varifrån general Giap ledde sina vietnamesiska styrkor varefter vi återvänder till Dien Bien Phu.

 • Dag 6 Dien Bien Phu, Hanoi, Hué

  Vi börjar dagen med att ett besök stödjepunkten Elaine där de bittraste striderna utkämpades. Sedan tar vi oss till basens museum och vandrar därefter vidare genom det franska högkvarteret. Vi tittar också in i den bunker i vilken den franske artillerichefen begick självmord sedan han misslyckats med att skapa ett effektivt eldunderstöd när vietnameserna anföll. Sent på eftermiddagen flyger vi via Hanoi till Hué.

 • Dag 7 Hué

  Hué delas av Parfymfloden med det kejserliga palatsområdet, som liknar Förbjudna staden i Bejing, på den norra sidan och själva staden på den södra sidan. Staden var tidigare landets kulturella och intellektuella centrum och fram till 1945 också Vietnams huvudstad. Hué har förklarats som nationalklenod och är sedan 1993 upptagen på UNESCO:s världsarvslista som en av mänsklighetens kulturskatter.

  Vi inleder dagen med att besöka citadellet med sitt Flaggtorn och palatset. Under Têtoffensiven i januari-februari 1968 förstördes större delen av Hué. De gamla murarna bär fortfarande spår av detta. 

  Efter lunch strax utanför citadellet åker vi båt på Parfymfloden till pagoden Thien Mu. Under 1960-talet var denna ett centrum för religiösa och politiska protester mot president Ngo Dinh Diems styre i Sydvietnam, vilket så småningom ledde till en statskupp i november 1963. Vi fortsätter till en höjd intill floden på vilken det finns franska bunkrar som byggdes som skydd mot gerillan. Slutligen besöker vi kejsar Tu Ducs storslagna mausoleum innan vi åker tillbaka till Hué.

  Den här dagen finns möjlighet till tillval: ett besök på Hamburger Hill. Det bokas på plats.

 • Dag 8 Hué, DMZ, Vinh Moc, Khe Sanh

  Vi åker buss till den demilitariserade zonen (DMZ) som åren 1954 till 1975 utgjorde gränsen mellan Nord- och Sydvietnam. Vi besöker gränsmuseet och fortsätter till tunnlarna vid Vinh Moc som grävdes ända ner till 30 meters djup för att skydda befolkningen mot amerikanska bomber. 

  På eftermiddagen kör vi mot den laotiska gränsen och den berömda amerikanska basen Khe Sanh. Den utsattes först för en belägring våren 1968 och återbesattes sedan av amerikanerna 1971 inför sydvietnamesernas offensiv Lam Son 719. Vi besöker basen och ett museum innan vi åker tillbaka till Hué.

 • Dag 9 Hué, Haivanpasset, Danang, Hoi An

  Vi lämnar Hué och åker söderut I buss via bergspasset Haivan med sin gamla franska gränsstation ner till stranden utanför Danang. Här på “Red Beach” inleddes det amerikanska Vietnamkriget när marinkårsförband landsteg i mars 1965.

  Vi äter lunch i Danang, vars flygplats under kriget var världens mest trafikerade, varefter vi fortsätter till staden Hoi An. I denna förtjusande gamla oförstörda stad njuter vi av folkvimlet på gågatorna och den japanska bron som ursprungligen byggdes 1593.

  Vi hinner också besöka gamla handelshus med prisvänlig shopping innan det blir kväll och dags för middag.

 • Dag 10 Hoi An, Son My, Chi Lai, Ho Chi Minhstaden (Saigon)

  Vi fortsätter med buss söderut till Son My. Här begick amerikanerna sina värsta krigsförbrytelse under kriget när en pluton i mars 1968, som hämnd på gerillan, mördade nära 500 obeväpnade bybor varav hälften var kvinnor och barn och brände ner byn. Vi besöker de återuppbyggda husen och tittar på en film i vilken en amerikansk förövare I modern tid besökt Son My och konfronteras med en överlevande vietnames. 

  Efter lunch åter med bussen till Danang och flygplatsen för avresa. Vi flyger till Saigon.

 • Dag 11 Ho Chi Minhstaden (Saigon)

  Från vårt hotell som ligger perfekt i stadens mitt utgår vår rundvandring som tar oss till sevärdheter som stadshuset, operan, hotellen Rex, Caravelle och Coninental (där Graham Green bodde då han skrev “Den stillsamme amerikanen”), (Sydvietnams) presidentpalatset, lunch och den intressanta bildsamlingen på Krigsminnesmuseet.

 • Dag 12 Ho Chi Minhstaden (Saigon), Mekongdeltat, Ap Bac

  Vi åker buss söderut till byn Ap Bac och följer där striderna från januari 1963 vilka fick stor betydelse för Vietnamkriget. Sedan fortsätter vi till hamnen i My Tho varifrån vi åker båt på den väldiga Mekonfloden och äter lunch på en exotisk ö innan det är dags att återvända till Saigon. Gemensam avslutningsmiddag.

 • Dag 13 Cu Chitunnlarna, hemresa

  På förmiddagen åker vi till tunnlarna i Cu Chi. Under kriget användes detta område av gerillan som bas inför anfall mot Saigon. Runt 20 mil tunnlar sträckte sig under i stort sett varje by i distriktet. Området kalldes för “järntriangeln” och blev efterhand det mest bombade, beskjutna och kemiskt bekämpade området I Sydvietnam. I dag har en del av tunnlarna byggts ut till ett intressant museiområde. 

  Efter lunch återvänder vi till Saigon innan det är dags att åka till flygplatsen och börja hemflygningen via Dubai.

 • Dag 14 Hemkomst

Resans höjdpunkter

 • Halong Bay
 • Dien Bien Phu
 • DMZ
 • Hué
 • Hoi An
 • Saigon

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 16/11
Pris Från 33 200 kr
Enkelrumstillägg 4200 kr
I priset ingår
 • Klimatkompenserat flyg med Emirates till Hanio och hem från Ho Chi Minhstaden (Saigon)
 • Avresa från Stockholm eller Köpenhamn, måltider ombord
 • Svensk Ciceron - Marco Smedberg, möter i Hanoi och leder resan i Vietnam
 • Engelsktalande vietnamesisk guide medverkar på varje resmål
 • Hotell av turistklass, del i dubbelrum, inklusive frukost
 • Tolv luncher, sju middagar, exklusive måltidsdryck
 • Entréavgifter för program enligt ovan
 • Inrikesflyg Hanoi - Dien Bien Phu - Hanoi, Hanoi - Húe, Danang - Ho Chi Minhstaden (Saigon)
 • Dricks till lokalguider, chaufförer, hotell -och restaurangpersonal
 • Kinaresors informationspaket
I priset ingår ej
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Bad och avkoppling efter resan.
Resplan

Dag 1 Avresa
Dag 2 Ankomst Hanoi
Dag 3 Hanoi
Dag 4 Hanoi, Halong Bay
Dag 5 Hanoi, flyg till Dien Bien Phu
Dag 6 Dien Bien Phu, flyg till Hanoi, flyg till Hué
Dag 7 Hué
Dag 8 Hué, buss till DMZ och Khe Sanh
Dag 9 Hué, buss via Lang Co Beach, Haivanpasset, "Red Beach" till Danang och Hoi An
Dag 10 Hoi An, buss till Son My, Danang, flyg till Ho Chi Minhstaden (Saigon)
Dag 11 Ho Chi Minhstaden
Dag 12 Ho Chi Minhstaden, buss till Ap Bac och Mekongdeltat, båtfärd på Mekongfloden
Dag 13 Ho Chi Minhstaden, Cu Chitunnlarna
Dag 14 Hemkomst

Resesätt Emirates
Valuta

I Vietnam används vietnamesiska dong (VND).  Läs mer om valutan i Vietnam, Laos och Kambodja här. 

Visum

Visum till Vietnam krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 15 dagar.

Deltagarantal

15 - 24 deltagare

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ. Slutgiltig hotellinformation framgår av dina resehandlingar. 

Boende

 • Gondola Hotel, Hanoi

  Gondola Hotel ligger i hjärtat av Hanois historiska kvarter, nära till flera av huvudstadens sevärdheter. Hotellet har takterass med restaurang och bar. Rummen är moderna och bekväma och har antingen utsikt över den närliggande sjön Hoan Kiem eller ut över stadens myllrande gator. Fri wifi finns både på rummen och i allmänna ytor. Hotellets restaurang serverar mat från det lokala köket, men även västerländsk mat finns på menyn.
  Till hemsidan

 • Muong Than Hotel, Dien Bien Phu

  Muong Thanh Hotel är beläget i centrala delarna av Dien Bien Phu. Hotellet erbjuder bland annat en utomhuspool, spa och en restaurang som serverar vietnamesisk mat. Rummen har veranda eller balkong och är rymliga och bekväma. Wifi finns tillgängligt i hotellets allmänna utrymmen. Till hemsidan

 • Romance Hotel, Hué

  Romance Hotel ligger centralt i hjärtat av världsarvet Hué, på promenadavstånd från Parfymfloden och Hués restaurang- och nöjeskvarter. Hotellet erbjuder bland annat en takpool med panoramautsikt, spa, matlagningskurser och fritt  i allmänna utrymmen. Rummen är ljusa och fräscha och flertalet har en fin utsikt över omgivningarna.
  Till hemsidan

 • Hoi An Historic Hotel, Hoi An ****+

  Hoi An Hotel är ett charmigt och modernt hotell med ett mycket bra läge. En kort promenad från hotellet ligger Hoi Ans gamla kvarter där bland annat skrädderierna ligger tätt och där man för en billig penning kan få något snyggt uppsytt. Rummen är stora och komfortabla. Hotellet har mycket att erbjda sina gäster. Bland annat finns här en stor utomhuspool, spa och ett konstgalleri. Hotellets två restauranger serverar mat från både det lokala köket och traditonella västerländska rätter. Ofta arrangeras grillfester i anläggningens trädgård. Wifi finns på hela hotellet.
  Till hemsidan 

 • Oscar Saigon Hotel, Saigon

  Oscar Saigon Hotel ligger i hjärtat av Saigon, nära till stadens bästa restaurang- och shoppingkvarter. Hotellet erbjuder bland annat gratis wifi i allmänna utrymmen, gym, restaurang och bar. Rummen är ljusa och fräscha och utöver sedvanliga faciliteter som värdeskåp och minibar, erbjuds gratis kaffe/te, daglig flaska mineralvatten och gratis wifi även på rummet. Till hemsidan

   

Tillval

 • Tilläggspaket Sol och bad på Phu Quoc 7 dagar

  På ön Phu Quoc i sydvästra Vietnam finns mycket fina kilometerlånga paradisiska stränder med gyllengul sand och turkosblått hav. Här finns ännu inget direkt nattliv, men flera bra restauranger. Phu Quoc passar dig som vill ha mer lugn och ro än håll-i-gång. I hotellens strandstolar kan man ostört njuta av havet och stranden. Här finns också möjlighet att åka ut med båt för fiske och dykning. Med taxi eller hyrd motorcykel kan man ta sig runt på ön. Phu Quoc kan kombineras med resor som avslutas i Ho Chi Minh-staden (Saigon), men även med resor som avslutas på andra orter i Indokina.

  Exempel på tilläggspaket för resa som avslutas i Ho Chi Minh-staden:

  Program

  Dag 1. Ho Chi Minh-staden En extra natt på hotellet i Saigon (gruppen åker hem sent på kvällen).
  Dag 2. Ho Chi Minh-saden, Phu Quoc Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Phu Quoc (ca 1 tim), transfer, incheckning på hotell.
  Dag 3-5. Phu Quoc Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Phu Quoc, Ho Chi Minh-staden, hemresa Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Ho Chi Minh-staden (ca 1 tim), tid på egen hand, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketet

  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell i Ho Chi Minh-staden.
  - Flyg Ho Chi Minh-staden-Phu Quoc t/r.
  - Hotell på Phu Quoc av hög turistklass / första klass.
  - Frukost enligt ovan.
  - Transfers.

  Pris fr ca 5 150:-/person. Kontakta oss med en förfrågan så återkommer vi med ett förslag. Det här paketet är ett exempel, du kan välja att stanna kortare eller längre tid i Phu Quoc.

  Angivna priser är preliminära och gäller del i dubbelrum när två personer bokar. Priset varierar beroende på bokningssituationen för hemreseflyget och valda hotellalternativ. Prisuppgiften bekräftas därför först efter gjord förfrågan. Tidig bokning är viktig, beställ tilläggspaketet i samband med att du bokar rundresan.

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

Boka din resa

2019-11-16 2019-11-29 33 200 kr Emirates Air Stockholm 5+ Boka resa
2019-11-16 2019-11-29 33 200 kr Emirates Air Köpenhamn 5 Boka resa