Översikt

Vår riktigt stora Indokinaresa tar dig med till alla stora resmål i Vietnam, Laos och Kambodja.

Efter 40 år av tumult och krig har de tre länderna i "Franska Indokina" äntligen fått ro. Ur djungeln och krigsdammet träder en närmast outforskad kulturskatt av svunna imperier, bortglömda folkslag och storslagna naturupplevelser fram.

Livet i regionen har aldrig varit lätt och länderna tillhör fortfarande de fattigare i Asien. Men med en ung och energisk befolkning, god tillväxt och utländska investeringar ser framtiden ljus ut. Följ med på ett stort och mycket upplevelserikt äventyr genom det historiska och det nya Indokina.

Boka din resa

2018-01-24 2018-02-14 47 250 kr Finnair 1 Boka

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Ho Chi Minh City (Saigon), stadvandring

  Avresa med flyg till Ho Chi Minh City (Saigon) där vi möts av vår svenska färdledare. Då vi har lite tid på oss innan vi får checka in på vårt hotell, passar vi på att besöka Jadekejsarens pagod och äta en gemesam lunch. Efter att vi installerat oss på våra hotellrum samlas vi för en stadsvandring längs Dong Khoi Street, där flera imponerande byggnader från tiden då Vietnam var fransk koloni finns bevarade. Vi passerar bland annat katedralen Notre-Dame, Huvudpostkontoret, Hotel Continental, Stadsteatern och Stadshuset. På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag.

  Ho Chi Minh City är Vietnams ekonomiska centrum och har idag över 5,9 miljoner i själva centralorten och 7,2 miljoner med förorter. Ursprungligen tillhörde staden Kambodja och benämndes då Prey Nokor. Staden döptes om till Saigon då Vietnam tog över. Namnet förblev oförändrat när landet var en del av Franska kolonialimperiet Franska Indokina åren 1887-1954. Efter Vietnamkriget (1964-1973), närmare bestämt 2 juli 1976, döptes staden om till Ho Chi Minh City efter den tidigare nordvietnamesiske ledaren Ho Chi Minh som dels sett till att landet blev självständigt från Frankrike 1946 och dels lett nordsidan i kriget mot sydsidan och dess allierade USA. Ho Chi Minhs mumifierade kvarlevor finns att beskåda i Ho Chi Minh-mausoleet i Hanoi. 

 • Dag 3 Ho Chi Minh City, Cu Chi-tunnlarna

  Efter frukost beger vi oss till Cu Chi där vi får se ingången till ett av de många sofistikerade och omfattande handgrävda tunnelsystem i flera nivåer som FNL-gerillan grävde och framgångsrikt använde sig av under Vietnamkriget (eller Amerikanska kriget om du frågar en Vietnames). Tunnlarna användes som gömställen, vapengömmor, logi, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder. Tunnlarna i Cu Chi var som mest 250 km och började byggas redan under 1948 då Viet Minh (befrielserörelsen) stred mot fransmännen.

  Idag finns det omkring 121 km tunnlar kvar som den Vietnamesiska regeringen vill bevara som krigsminne. De har öppnats för besökande turister och då många av oss västerlänningar är lite större i omfånget än våra vietnamesiska värdar, har tunnlarna i turismområden som Cu Chi utvidgats och förstärkts så att även vi kan kliva ner och åtminstone få en liten hint om hur det kunde vara att vistas där. 

  Efter lunch blir det bland annat utfärd till Presidentpalatset och Krigsminnesmuseet. Presidentpalatset kallas idag för Återföreningspalatset då det blev en symbol över återföreningen melland nord- och sydvietnam. Krigsminnesmuséet är ett viktigt monument över krigets ohyggliga fasor och elände. Att vi människor aldrig lär oss av vår historia.  

 • Dag 4 Cao Dai-templet, My Tho, Mekongfloden

  Efter frukost åker vi på en heldagsutfärd till den mäktiga Mekongflodens delta. Vi besöker ett Cao Dai-tempel längs vägen till My Tho. Cao Dai är en mycket annorlunda religion, exklusiv för Vietnam där den har cirka två miljoner anhängare. Religionen kännetecknas bland annat av sin färgglada och fantasifulla tempelarkitektur. Cao Dai blandar alla de stora världsreligionerna och har som sina helgon kända personer som Jeanne d'Arc, William Shakespeare och Victor Hugo.

  Efter att ha färdats genom sex länder och 4 350 kilometer från Qinghai och Tibet i Kinas inre når Mekongfloden slutligen sitt öde i Sydkinesiska sjön. De sista tjugo milen förgrenar sig floden i flera mindre grenar kallade "De nio drakarna" – Song Cuu Long – som också är det vietnamesiska namnet på floden. My Tho är inte bara porten till Mekongdeltat utan också en viktig marknadsstad och provinsen Tien Giang huvudstad.

  Väl framme tar vi en båt ut deltat där vi bland annat ska åka sampan (typ stora kanoter) på en av flodens många kanaler. Vi besöker även en trädgård och en fruktplantage innan vi äter lunch i deltat. Därefter blir det buss tillbaka till Ho Chi Minh City där vi äter middag på egen hand innan vi tar nattåget mot hamnstaden Da Nang i sköna sovkupeér, sk softsleep.

 • Dag 5 Da Nang, Cham-museet, China Beach, Hoi An

  På morgonen rullar vi in Da Nang där en buss väntar på att ta oss vidare till den gamla handels- och hamnstaden Hoi An. Men först stannar vi till vid det berömda Cham-museet där vi får ta del av deras omfattande samling av skulpturer och andra artefakter från det antika och gåtfulla kungariket Champa. Champa nådde sin höjdpunkt under svensk vikingatid och dominerade det som idag är mellersta och södra Vietnam från 100-talet e Kr ända fram till 1600-talet. I likhet med khmererna i Kambodja uppförde Champa en stor mängd magnifika tempel ute i djungeln.

  Därefter fortsätter vi vår färd mot Hoi An och gör en paus China Beach - en av Vietnams finaste stränder, känd inte minst för att det var här de amerikanska rekryterna fick vila upp sig mellan striderna under Vietnamkriget. Stranden börjar vid Monkey Mountain och sträcker sig 30 km söderut, nästan hela vägen ner till Hoi An.

  Hoi An är en av sydostasiens äldsta städer och var från andra århundradet fram till 1000-talet en av de viktigaste i hela Champariket. Hamnen var en peirod den största i sydostasien och bland annat bedrevs kryddhandel i stor skala. Idag finns den gamla stadskärnan och hamnen med på UNESCOs världsarvslista. Med sin naturliga hamn utgjorde Hoi An i gamla tider ett tryggt stopp för fartyg som färdades på Sydkinesiska sjön. Jämte vietnameser satte kineser och japaner upp handelshus här under 1600-talet. Så småningom ankrade portugiser, holländare och britter för att fylla på förråd eller handla siden, porslin och annat som fanns till försäljning.

  Vi promenerar längs de små gatorna, besöker något av handelshusen, tittar in på den livliga lilla marknaden så typisk för Vietnam med kvinnorna i sina konformade hattar, och går över den gamla jordbävningssäkra Japanska bron. Hoi An har inga jordbävningar men det kunde ju inte japanerna veta. På kvällen äter vi middag på egen hand.

 • Dag 6 Hoi An, My Son

  Efter frukost beger vi oss av med buss på en halvdagsutflykt till tempelkomplexet vid My Son. Från 100-talet e Kr och ända fram till 1600-talet dominerades det som idag är mellersta och södra Vietnam av det för oss fortfarande rätt okända och gåtfulla Champariket. Det var ursprungligen ett mäktigt hinduistiskt rike som nådde sin höjdpunkt under svensk vikingatid på 800- och 900-talen. I likhet med khmererna i Kambodja uppförde man magnifika tempel i djungeln. My Son var en av Champarikets huvudstäder och religiösa centrum. Idag återstår dussintals rödfärgade tegeltorn som en gång var altare, gudomliga statyer och heliga skrin. De ligger idag lite otillgängligt, skyddat av vackra berg täckta av frodig grönska.

  Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och shopping. På kvällen äter vi middag på en trevlig sea food restaurang vid floden i Hoi An.

 • Dag 7 Hoi An, Hué, Kejserliga citadellet, Thien Mu Pagoden

  Idag lämna vi Hoi An och beger oss till den gamla Kejsarstaden Hue som anses vara Vietnams kulturella och intellektuella centrum. På vägen tar vi oss över Haivanpasset "Havet av moln", som delar in landet i två distinkta klimatzoner. Har vi tur med vädret får vi en magnifik utsikt över den vackra kusten åt både norr och söder. Vi fortsätter ned på andra sidan passet till Lan Co-stranden där rejäla vågor ofta inbjuder mer till surfing än till bad.

  Väl framme i Hué besöker vi det kejserliga Citadellet. Hue växte fram som den feodala familjedynastin Nguyens huvudstad. Dynastin dominerade stora delar av dåtidens södra Vietnam och 1802 tog Nguyễn-Phúc Ánh (sedermera Kejsare Gia Long) makten över hela Vietnam och gjorde Hue till huvudstad för hela landet. Hués många monument blev redan 1993 listade som omistliga världsarv av UNESCO.

  Efter citadellbesöket blir det skönt att ta en båttur på Parfymfloden som delar staden i två delar. På norra sidan ligger vallgravs- och muromgärdade Kejsarstaden och den förbjudna purpurstaden dit bara kejsarens enucker och konkubiner hade tillträde. På sydsidan ligger det som en gång var den europeiska enklaven med eleganta villor, och storslagna byggnader. Området kallas också för den nya staden och det är här som Hués kommersiella och administrativa centrum är situerat. 

  Innan vi avslutar dagen med en gemensam middag besöker vi Thien Mu Pagoden från år 1601 som är något av en inofficiell symbol för staden. Den 21 meter höga och vackra pagoden har 7våningar och åtta hörn. Varje våningsplanen är tillägnat Buddha. Pagoden ligger vacket vid floden och idag lever ett flertal munkar och noviser här.

 • Dag 8 Hue, Kejsar Tu Ducs grav, Hanoi

  Efter frukost besöker vi världsarvet Kejsar Tu Ducs grav. Graven ligger i ett område med Nguyen-dynastins gravar från perioden 1802-1945.  Tu Ducs grav är en av de mest kända och kan besökas med båt. Graven omges av en kraftig mur och här ligger Xung Khiem paviljongen där kejsaren ibland satt och skrev och läste poesi. Enligt uppgift ska Kejsaren Tu Duc ha levt ett liv i lyx. Varje måltid bestod av 50 olika rätter som tillagats av 50 kockar och som sedan serverades av 50 tjänare. Kejsarens te skulle vara lagat av nattens dagg som skulle samlas upp i lotusblad. Trots att han hade 104 fruar och ett oräkneligt antal konkubiner förblev han barnlös...

  Efter en gemensam lunch får vi transfer till flygplatsen där planet till Hanoi (ca 1 tim) väntar. På kvällen intar vi en gemensam middag på en trevlig restaurang som är specialiserad på grillad fisk.

 • Dag 9 Hanoi, rundtur, vattendockteater

  Efter frukost besöker vi bland annat Ho Chi Minhs mausoleum, Presidentpalatset, Ho Chi Minhs stolphus, Enpelarpagoden och Litteraturtemplet. Efter en trevlig lunch på restaurangskolan Koto tar vi en cyclotur genom Gamla stan och de franska kvarteren och beger oss till Ngoc Sontemplet.

  Därefter blir det vattendockteater på Thang Long Water Puppet Theater. Vattendockteater eller water puppetry är en tradition som uppstod i byarna i Red River Delta redan kring 1 000-talet enligt vår tideräkning. Kombinationen av färgrika dockor som spelar upp scener ur vietnamesiskt varddagsliv, levande orkester, sång och färgglatt ljusspel skapar en festlig atmosfär som du sent ska glömma.

  På kvällen blir det gemensam middag.

 • Dag 10 Hanoi, kryssning i Halong Bay

  Idag tar vi bussen till kusten där det blir en heldag med en traditionell båt på Halong Bays smaragdgröna vatten, ett naturens underverk bestående av nästan 3 000 spektakulärt sockertoppsformade öar, listade på UNESCOs världsarvslista sedan 1994. Vi seglar genom ett landskap där de mest enastående och märkliga bergsformationer passerar revy i form av drakar, tuppar som slåss, sköldpaddor och till och med General de Gaulles näsa! Öarna har genom åren namgivits efter hur det ser ut och idag har 989 öarna fått sina unika namn. Det var också här i bukten som James Bond jagade skurkar i filmen Tomorrow Never Dies.

  Till lunch serveras fräscha skaldjur ombord på båten. Under dagen gör vi flera strandhugg och besöker några av de mer kända grottkomplexen.

  På kvällen blir middag på egen hand i Hanoi.

 • Dag 11 Hanoi, Dien Bien Phu

  Vi flyger från Hanoi till Dien Bien Phu där Frankrikes koloniala äventyr i Asien fick ett abrupt slut. För att stoppa ökande kommunistiska trupprörelser och allt mer infiltration in i Laos bestämdes att en ointaglig fästning skulle byggas. Vad fransmännen inte visste var att de vietnamesiska kommunisterna fått modernt artilleri och luftvärn från Kina och Katyusharaketer från Sovjet. Den franska kolonialstyrkan kapitulerade den 7 maj 1954.

  Vi besöker det lilla krigsmuseet, kulle A1 kallad Elaine av fransmännen, och tittar ner i befälhavaren Castries bunker, ser restaurerade skyttegravar och krigskyrkogården. På kvällen samlar vi våra intryck över en gemensam middag.

 • Dag 12 Dien Bien Phu, Tay Trang, Muang Khoa, flodbåt till Muang Ngoi

  Efter frukost tar vi bussen till Tay Trang där gränskontrollen till Laos ska passeras. Därefter åker vi till hamnen i Muang Khoa där en flodbåt väntar på att ta oss nedåt Nam Ou-floden till Muang Ngoi och det verkligt äkta Laos.

  Kontrasten mot Vietnam är påtaglig. Vart tog allt folk och trafik vägen? Hit kan man bara ta sig med båt, det finns ingen väg. Under flodturen omges vi av skogsbeklädda höga berg och branta kalkstensklippor. Lokalbefolkningen lever på enkelt jordbruk eller fiske. Laos har den lägsta befolkningstätheten i hela Sydostasien vilket har resulterat i att naturen har klarat sig bättre här än på andra håll. Natten tillbringar vi på ett lite enklare härbärge.

 • Dag 13 Muang Ngoi, Pak Ou grottor, Luang Prabang

  Idag promenerar vi genom den lilla byn som omges av majestätiska berg, här finns varken bilar eller telefon, inte ens internet. Vi stiger ombord på vår båt igen och fortsätter till de berömda Pak Ougrottorna som är helt fyllda med buddhastatyer i alla storlekar, många förgyllda och många i den för Laos typiska stående positionen. Vi fortsätter nedströms och når Luang Prabang, Laos gamla huvudstad som var säte för den tidigare kungafamiljen.

  Efter kinesiska attacker 1887 bad den laotiske kungen Frankrike om skydd varefter Laos snabbt blev en del av den Franska unionen men förhållandet till Frankrike var aldrig lika spänt som för Vietnam. Luang Prabang var en favoritpostering för franska tjänstemän som ville ha lite semester. 1975 kom revolutionen även till Laos, det vietnamesiskstödda Pathet Lao tog makten. Två år senare försvann kungafamiljen och det är än idag oklart vad som hände med dem. Hela Luang Prabang har världsarvsstatus, man har gjort ett stort arbete med att renovera och restaurera de många templen och byggnaderna. Bussar och lastbilar är inte tillåtna i stadens lilla centrum och klockan 23.30 ska det vara (hyfsat) tyst.

 • Dag 14 Luang Prabang, Kuang Si Falls, Pho Sikullen

  Vi passerar den laotiska gränsen och kommer till Muang Khoa där en flodbåt väntar på att ta oss längs Mekongfloden till UNESCOs världsarv Luang Prabang, Laos tidigare huvudstad. I staden ser du en intressant blandning mellan traditionell och kolonial arkitektur och den är känd inte minst för sina många buddistkloster. Det finns hela 33 tempel/kloster, varav de äldsta byggdes redan på 1600-talet. Staden fick sitt namn av en Buddhaskulptur (Phrabang Buddha).    

  Vi besöker bland annat det välkända vattenfallet Kuang Si Falls och efter en pickniklunch bestiger vi Phou Si-kullen och njuter av en spektakulär utsikt över omgivningarna.

  På kvällen besöker vi nattmarknaden som pågår varje kväll mellan 17 och 23 från Wat Mai längs Sisavangvong Road hela vägen till Settathilat Road. Gatan är avstängd för trafik och olika lokala folkgrupper dyker upp med sina unika kläder, keramik, bambu, lampor, filtar, vävda halsdukar, kulörta lyktor, silkesdukar och annat hantverk. Handlarna sätter ofta ett högre ursprungspris än vad de förväntar sig få, så var inte rädd för att pruta på ett hövligt sätt.

 • Dag 15 Luang Prabang, Kungliga palatset, tempel

  Efter frukost får vi följa buddistmunkarnas allmosepromenad Alms Giving. Det är en av Laos allra heligaste traditioner som pågått sedan 1300-talet. Varje morgon vid  soluppgången beger sig ca 200 munkar av från olika tempel för att samla ihop till sitt dagliga mål mat. De börjar på huvudgatan i Luang Prabang innan de sprider ut sig på sidogatorna. Många ur lokalbefolkningen går upp tidigt för att förbereda mat till munkarna. 

  Även om det framförallt är en lokal ritual uppmuntras vi turister till att deltaga om vi följer och respekterar regler och traditioner. Du bör köpa dina gåvor (vanligtvis mat) i förväg och komma i god tid eftersom det anses mycket stötande att störa ceremonin när den väl har påbörjats. Gör som lokalbefolkningen och gör dig redo genom att knäböja när munkarna närmar sig. De vanligaste gåvorna är ris, färsk frukt och traditionella söta tilltugg. Axlar, bröst och ben ska täckas i enkla kläder som ett tecken på respekt. Du får fotografera (utan blixt) på avstånd. Skor och strumpor ska tas av men du får inte visa fötterna för munkarna. Kvinnliga deltagare måste hålla huvudet lägre än munkarna när de ger sina allmosor och de får inte prata med eller vidröra munkarna.

  Efter en välförtjänt frukost tar vi en promenad till det fd kungliga palatset som byggdes 1904 för kung Sisavang Vong och hans familj med hjälp av franska arkitekter. Kungen regerade åren 1904-59. Palatset blev omvandlat till ett besöksvärt Nationalmuseum efter att kommunisterna tagit över 1975. Här kan vi se mängd föremål från den kungliga perioden, allt ifrån kungatronen till den kungliga sängkammaren.

  Därefter är vi säkert sugna på att besöka ett urval tempel såsom Wat Mai, Wat Sensoukarahm, Wat Visoun och Wat Xieng Thong. Efter lunch har vi en programfri eftermiddag för egna strövtåg och shopping och på kvällen äter vi middag på egen hand.

 • Dag 16 Luang Prabang, Siem Reap

  Idag har vi förmiddagen fri för egna strövtåg. Efter en gemensam lunch säger vi farväl till det vänliga, vackra och genuina Laos och hoppar på flyget till Siem Reap i Kambodja - porten till den mytomspunna tempelstaden Angkor. Staden och den 400 km2 stora arkeologiska parken med tempelruiner listades som världsarv av UNESCO redan 1992. När resehandboksförlaget Lonely Planet senast (2015) publicerade en rankinglista över världens 500 mest spännande, minnesvärda, och intressant platser att besöka, kom Angkor Wat på första plats!

  Som bakgrund kan det vara bra att känna till att det landområde som idag utgör Kambodjas gränser har varit befolkat i flera tusen år, men de första dokumenterade lämningarna kommer första århundrandet. Då växte Khmerriket Funan, styrt av olika furstefamiljer. I början av 700-talet föll riket samman och efter olika stridigheter stod Angkorriket som segrare. Staden Angkor kom att bli huvudort och religiöst centrum för det så småningom mycket mäktiga Khmerriket. De härskade i området under perioden 802-1431.

  Angkor är enormt stort och anses vara världens största tempelkomplex och det enda byggnadsverk som kan jämföras  i skala och arbetsinsats med Egyptens pyramider och den Kinesiska muren. Ursprungligen uppfördes hinduiska tempel helgade åt Shiva, men det mest magnifika templet Angkor Wat, helgades åt Vishnu på 1100-talet. Flera av Angkors kungar krönte sina karriärer med nya storskaliga byggprojekt. Invånarna, de dödliga, bodde i hus av trä men för gudarna byggde man i sten.

  Under tiden i Siem Reap ska vi besöka flera av det mest betydelsefulla lämningarna. På kvällen blir det gemensam middag och vi rekommenderar tidig läggning med tanke på vad som väntar under morgondagen!

 • Dag 17 Siem Reap, Bayon, Angkor Thom, Ta Prohm

  Tidigt i gryningen innan solens uppgång tar vi oss till det berömda Bayon, kanske det mest mystiska av Angkors alla tempel, uppbyggt av ett myller av stentorn med outgrundliga buddhaansikten. Vi befinner oss nu i centrum av Angkor Thom, Khmerernas gamla huvudstad.

  Här ser vi också bl a den 350 meter långa Elefantterassen som användes som läktare varifrån Angkorkunden kunde inspektera sina arméer och strax norr om denna hittar vi Spetälskekungens terrass. Därefter beger vi oss till det osannolika Ta Prohm där djungeln tillåtits härja fritt. Jättelika fikonträd spränger sig genom templets byggnader och murar. Ta Prohm har blivit "Tomb Raidertemplet" då några scener ur filmen Lara Croft – Tomb Raider med stjärnan Angelina Jolie spelades in här. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer. Därefter återvänder till hotellet för en sen frukost.

  Efter några timmars vila och avkoppling vid poolen återvänder vi till Angkor. Vi lunchar framför Angkor Wat och ägnar sedan eftermiddagen åt att utforska detta templens tempel. Vi håller oss kvar till kvällen för att hoppas uppleva hur den nedgående solen lyser över det magnifika Angkor Wats fem bikupeliknande tinnar och dess breda vallgrav.

  På kvällen blir det middag på egen hand i Siem Reap.

 • Dag 18 Siem Reap, hantverkscentrum, landminemuseum, Banteay Srei

  Vi inledar dagen med att besöka det välkända konst-och hantverkscentrat Artisan d´Angkor. Företaget grundades 1998 som ett halvstatligt initiativ för att hjälpa landsbygdsbefolkningen att få nya arbeten och samtidigt bevara lokala hantverkstradtioner. Idag skapar Artisan d´Angkor fantastiska hantverksprodukter i form av trädsniderier, silkesvävnader, keramik, smycken, tavlor, stenprodukter och mycket annat. Företaget har blivit en stor succé som idag sysselsätter fler än 1 100 personer i 48 verkstäder runt om i Siem Reap-provinsen, Vi besöker deras fina butik och det finns även ett museum, café, galleri mm. 

  Därefter bersöker vi Mr Akiras landminemuseum. Mr Akira miste tidigt sina föräldrar som dödades av de Röda khmererna, vilka sedan tvångsrekryterade honom som barnsoldat och tvingade honom att lägga landminor. Senare tvingades han över till den vietnamesiska armén som la ut ett enormt bälte av minor i gränsområdena mot Thailand. Efter Vietnams tillbakadragande 1989 gick han över till den kambodjanska regeringsarmén och så småningom började han röja minor för FN. Han har också grundat ett barnhem för föräldralösa barn som skadats av minor. Mr Akira utsågs till CNN Hero år 2010.

  Sedan är det dags för ett spännande tempel då vi stannar till vid ett av Angkors minsta, men samtidigt mest intressanta och allra mest utsökt utformade tempel - Banteay Srei. Templet färdigställdes 967 och helgades åt guden Shiva. Det har fått stor och välförtjänt uppmärksamhet för sina intrikata reliefer med hinduiska mytologiska motiv i rosaröd sandsten. Banteay Srei är helt klart en pärla bland Angkors alla tempel.

  Eftmiddagen är programfri för vila och egna upptäckter och på kvällen äter vi middag på egen hand i Siem Reap.

 • Dag 19 Siem Reap, Kompong Phluk, Santuk Silk Farm, Spiderville, Phnom Penh

  Idag tar vi riktning mot Kambodjas huvudstad Phnom Penh. På vägen börjar vi med att besöka Kompong Phluk Village ett kluster av 3 byar byggda på 6-8 meter höga stolpar ute i Tonle Sap-sjön, ca 16 km sydost om Siem Reap. De regelbundet översvämmade mangroveskogarna utgör hem för en stor mängd vilda djur och de tre byarna har fler än 3 000 invånare.

  Därefter fortsätter vi får färd med buss och efter att vi intagit lunch på något lämpligt ställe längs, kommer vi fram till Santuk Silk Farm, 18 km sydost om Kampong Thom City. Gården etablerades av Vietnamkrigsveteranen Bud Gibbons 2006 och här får vi hur silkesmaskar spinner kokonger av råsilke. Kokongerna består av en enda sammanhängande tråd av råsilke som blir mellan 300 och 900 meter lång. Idag arbetar 15 kvinnor på gården med att väva sidenprodukter som halsdukar av silkesmaskarnas trådar. Här får vi möjlighet att handla unika produkter direkt i gårdens egen butik.

  Därefter åker vi Skuon Village även kallad "Spiderville" där den som vill kan provsmaka den lokala delikatessen friterad spindel. Byn har fått sitt namn efter sin stora mängd med spindlar som verkar trivas extra bra här. Spindlarna har smak som liknar en mix mellan kyckling och torsk, men den som inte vill provsmaka får tillfälle att gulla med stora tarantella spindlar, ofta kallade fågelspindlar.

  Efter spindeläventyret åker vi vidare för incheckning på vårt hotel i Phnom Penh. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 20 Phnom Penh, kungliga palatset, Nationalmuseum, fängelsemuseet

  Idag står en stadstur på programmet och första stopp blir det Kungliga palatset med sin Silverpagod som har ett fantastiskt golv belagt med 5 000 tackor av äkta silver. Här får vi också se den förgyllda buddhafiguren som försetts med 9 584 ädelstenar.

  Det 59 meter höga taket på Tronsalen är uppenbart inspirerat av Bayontemplet i Angkor. Bredvid Tronsalen står en underlig fransk villa helt i järn, skänkt till Kung Norodom av Napoleon III. Nästa stopp blir det vackra Nationalmuseet från 1920, byggt i traditionell kambodjansk stil.

  Vårt nästa besök - på S-21 Tuol Sleng - lämnar ingen oberörd. Den forna gymnasieskolan gjordes om till fängelse och förhörscenter efter det att de Röda khmererna hade tömt Phnom Penh i april 1975.

  En lång och mycket upplevelserik resa går mot sitt slut och på kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 21 Phnom Penh, ledig dag, hemresa

  Idag har vi en helt programfri sista dag. Vi äter lunch och middag på egen hand. På bilden ser ni en tidstypisk villa belägen på Street 108 i Phnom Penh från tiden då Kambodja var en fransk koloni. På sen eftermiddagen samlas vi för transfer till flygplatsen där vårt flyg hem till Sverige väntar på oss.

 • Dag 22 Hemkomst

  Idag landar vi i Sverige. Skönt att vara hemma efter en lång resa och många oförglömliga intryck! För vissa av oss börjar det nog snart klia i fötterna igen. Vart ska vi åka nästa gång?

Karta

Resfakta

Reslängd 22 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor 24/1
Pris Från 47 250 kr
Enkelrumstillägg 7 250 kr
I priset ingår
 • Avresa från Stockholm eller Köpenhamn med SAS till Frankfurt.
 • Flyg med Vietnam Airlines från Frankfurt till Ho Chi Minh City och hem från Phnom Penh via Hanoi till Frankfurt, och SAS vidare till Stockholm och Köpenhamn.
 • Måltider ombord.
 • Svensk färdledare möter i Ho Chi Minh City och leder resan i Vietnam, Kambodja och Laos.
 • Dessutom medverkar lokal engelsktalande guide på varje resmål i alla tre länderna.
 • Övernattning på hotell av god turistklass/hög turistklass/första klass/i något fall enklare värdshus, del i dubbelrum.
 • Alla angivna måltider (19 frukostar,18 luncher och 15 middagar) exkl måltidsdryck.
 • Program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Inrikes resor och resor mellan länderna enligt program.
 • Dricks till lokalguider, chaufförer, hotell och restaurangpersonal ingår i priset.
 • Visum till Laos och Kambodja.
 • Kinaresors Informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten.
 • Flygplatsskatter inom Vietnam.
 • Internationella flygplatsskatter.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Reseförsäkring
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Resan går ej att förlänga.
Extra dagar

Du kan förlänga din resa med några extra dagar för sol och bad. Kontakta oss vid intresse på 08-545 952 00 eller draken@kinaresor.se 

Tillval och utflykter
Semesterförsäkring 22 dagar 970 kr
Resplan

Dag 1 Avresa med flyg
Dag 2-4 Ho Chi Minh City
Dag 5 Ho Chi Minh City, flyg till Danang, buss till Hoi An
Dag 6 Hoi An
Dag 7 Hoi An, buss till Danang, buss över Haivanpasset till Hue, stopp vid Lan Co Beach
Dag 8 Hue, flyg till Hanoi
Dag 9 Hanoi
Dag 10 Hanoi, dagsutflykt till Halong Bay, buss till Hanoi
Dag 11 Hanoi, flyg till Dien Bien Phu
Dag 12 Dien Bien Phu, buss till Muang Khoa, båt på floden till Muang Ngoi
Dag 13 Muang Ngoi, båt på Nam Oufloden till Luang Prabang
Dag 14-15 Luang Prabang
Dag 16 Luang Prabang, flyg till Siem Reap
Dag 17-18 Siem Reap
Dag 19 Siem Reap, buss till Phnom Penh
Dag 20 Phnom Penh
Dag 21 Phnom Penh, hemresa med flyg
Dag 22 Hemkomst

Resesätt Finnair
Visum

Visum till Kambodja (USD30) och Laos (400:-) ingår i resans pris. Visum till Vietnam krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 15 dagar. Läs mer om visum till Vietnam, Laos och Kambodja

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Oscar Saigon Hotel, Saigon

  Oscar Saigon Hotel ligger i hjärtat av Saigon, nära till stadens bästa restaurang- och shoppingkvarter. Hotellet är byggt med inslag av fransk kolonialstil och erbjuder bland annat fritt WiFi i allmänna utrymmen, trädgård, gym, restaurang och bar. Rummen är ljusa och fräscha och utöver traditionella attiraljer som värdeskåp och minibar, erbjuds gratis kaffe/te, daglig flaska mineralvatten och fritt WiFi även på rum. Till hemsidan

   

 • Hoi An Hotel, Hoi An

  Hoi An Hotel är ett charmigt och modernt hotell med ett mycket bra läge. En kort promenad från hotellet ligger Hoi Ans gamla kvarter där bland annat skrädderierna ligger tätt och där man för en billig penning kan få något snyggt uppsytt. Rummen är stora och komfortabla. Hotellet har mycket att erbjda sina gäster. Bland annat finns här en stor utomhuspool, spa och ett konstgalleri. Hotellets två restauranger serverar mat från både det lokala köket och traditonella västerländska rätter. Ofta arrangeras grillfester i anläggningens trädgård. WiFi finns på hela hotellet.
  Till hemsidan 

 • Romance Hotel, Hue

  Romance Hotel ligger centralt i hjärtat av världsarvet Hue City, alldeles vid vackra Perfume River och några får mintuers promenad från olika historiska besöksmål. Hotellet erbjuder bland annat en spektakulär takpool med panoramautsikt, spa, matlagningskurser och fritt WiFi i allmänna utrymmen. Rummen är ljusa och fräscha och flertalet har en fin utsikt över omgivningarna.
  Till hemsidan

 • Gondola Hotel, Hanoi

  Gondola Hotel ligger i hjärtat av Hanois historiska kvarter, nära till flera av huvudstadens sevärdheter. Hotellet har en härlig takterass med restaurang och bar. Rummen är moderna och bekväma och har antingen utsikt över den närliggande sjön Hoan Kiem eller ut över stadens myllrande gator. Fri WiFi finns både på rummen och i allmänna ytor. Hotellets restaurang serverar mat från det lokala köket men även västerländsk mat finns på menyn.
  Till hemsidan

 • Muong Than Hotel, Dien Bien Phu

  Muong Thanh Holiday Hotel är ett fint och trevligt hotell beläget i centrala delarna av Dien Bien Phu. Hotellet erbjuder bland annat en utomhuspool, spa och en restaurang som serverar vietnamesisk mat. Rummen har veranda eller balkong och är rymliga och bekväma och WiFi finns tillgängligt i hotellets allmänna utrymmen. Till hemsidan

 • Lattanavongsa Guesthouse, Muang Ngoi

  Lattanavongsa Guesthouse är litet trevligt pensionat med bungalows runt en trädgård med floden Nam Ou alldeles i närheten. Rummen har eget badrum med västerlänska faciliteter och terass med bord och stolar utanför dörren. Till hemsidan - saknas.  

 • Sada Hotel, Luang Prabang, Laos

  Sada Hotel är ett mycket fint hotell byggt i trä enligt gammal Laotisk arkitekturtradition. Även inredning och möbler är designade och tillverkade av lokala hantverkare för att skapa en helhet. Hotellet ligger nära det historiska centrum av staden och Luang Prabangs populära nattmarknad. På hotellet finns bland annat utomhuspool, restaurang, gratis cykeluthyrning och rummen är utrustade med privata balkonger, badrum med badkar, fritt WiFi och kylskåp med minibar. Till hemsidan.

 • Somadevi Angkor Resort & Spa, Siem Reap

  Somadevi Angkor Resort & Spa Hotel är ett lyxigt och trevligt hotell, tämligen centralt beläget och endast 10 minuters färd från världsberömda tempelområdet Angkor Watt. Hotellet erbjuder bland annat en 40 m lång utomhuspool, jacuzzi, bar, restaurang, spa och gym. Rummen är rymliga och fräscha och förutom egna balkonger och lufkonditionering är det bland annat utrustade med minibar, te/kaffe, fritt WiFi, hårtork och flaskvatten. Till hemsidan.

 • River Home Boutique Hotel, Phnom Penh

  River Home Boutique Hotel är ett lyxigt hotell med bra läge, nära besöksmål som Vänskapsmonumentet, Silverpagoden och Kungliga slottet. Det är heller inte långt till självständighetsmonumentet, Nationalmuseum, Phsar Thom Thmei och Wat Phnom. Hotellet erbjuder bland annat en trevlig takpool med utsikt, gratis WiFi och massage. Rummen är trevligt inredda och innehåller bland annat badrockar, frukt, flaskvatten, te/kaffe och minibar. Till hemsidan.

Tillval

 • Tilläggspaket Sol och bad i Sihanoukville 7 dagar

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer, incheckning på hotell.
  Dag 2-5. Sihanoukville Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Sihanoukville, Phnom Penh, hemresa Frukost, transfer till Phnom Penhs flygplats, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketen
  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell 6 nätter
  - Inrikesflyg
  - Frukost enligt ovan
  - Angivna transfers

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

 • Tilläggspaket Sol och bad på Koh Rong

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till båt till Koh Rong (ca 1 tim), incheckning på Soksan Beach Resort.
  Dag 2-5. Koh Rong. Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Koh Rong, frukost, båt till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till Phnom Penhs flygplats (ca 4 tim), avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketet
  - Ändring av biljett för internationellt flyg
  - Hotell 5 nätter inklusive frukost
  - Inrikesflyg Siem Reap-Sihanoukville
  - Angivna transfers

  Pris vid två resenärer som reser tillsammans och delar dubbelrum: fr ca 7.500 kr per person. Exakt pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

 • Tilläggspaket Sol och bad på Koh Rong Saloem

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville. Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer, båt till Koh Rong (ca 1 tim), incheckning på Sol Beach Resort.
  Dag 2-5. Koh Rong Saloem. Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Koh Rong Saloem, Sihanoukville, Phnom Penh, hemresa. Frukost, båt till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till Phnom Penhs flygplats, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst.

  Ingår i paketet
  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell 6 nätter
  - Inrikesflyg
  - Frukost enligt ovan
  - Angivna transfers

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig.