Översikt

Guizhou och Yunnan, två av Kinas mest spännande provinser som inte många svenskar besökt. Här ska vi uppleva några av Kinas allra vackraste och mest spektakulära landskap. Och här ska vi möta många spännande minoritetsfolk.

Vi börjar i den okända men mycket vackra provinsen Guizhou där vi ska besöka områdena runt Guiyang, Kaili och Zhaoxing. Här befinner vi oss mitt i ett vackert och omväxlande landskap där många olika etniska minoritetsfolk lever, vi kommer bland annat att möta miao och dong i byar där tiden tycks ha stått stilla. Vi promenerar mellan odlade fält omgivna av dramatiska bergsformationer, genom bosättningar och små byar, möter människor i arbete och kan besöka deras hem och se deras djur. Här kommer vi människorna och den kinesiska verkligheten på landsbygden riktigt nära.


En av de mest spännande byarna är det livliga Zhaoxing, Kinas allra största dongby. Från Guizhou fortsätter vi mot sydväst, längre in i Kinas inre till provinsen Yunnan vars kinesiska namn betyder ”Söder om molnen”. Yunnans gynnsamma klimat i kombination med bergsterrängen och läget där det subtropiska Sydostasien möter den tibetanska högplatån, gör Yunnan till den botaniskt och etniskt rikaste av Kinas alla provinser. Yunnan anses till och med vara det botaniskt mest artrika området i hela den tempererade världen. Många etniska grupper finns representerade här: naxi, tibetaner, wai, yi, ake och hani. Många av de gamla och unika traditionerna har bevarats fram till modern tid eftersom området länge var en isolerad utpost i det kinesiska riket.

I Yunnan ska vi besöka Kunming med den märkliga Stenskogen, baifolkets Dali och naxifolkets mytomspunna gamla huvudstad Lijiang vars stadskärna i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Dessutom besöker vi den berömda Tigersprångsklyftan där Yangtsefloden pressas fram i en av världens djupaste raviner. Denna resa bjuder på mycket stora naturupplevelser och möten med färgstarka människor i spännande och för oss säregna miljöer som inte finns någon annanstans i hela världen.

Om vår färdledare Ulf Nilsson
Ulfs första resa till Kina gick redan 1975 med Transsibiriska järnvägen till Peking och vidare med tåg ända till Hanoi. Känd reseprofil i Småland, anlitas ofta för föredrag. Leder resor till såväl Kina som Vietnam, Kambodja och Laos – har erfarenhet från ett mycket stort antal rundresor och specialgrupper. Specialintressen: historia, Kinas och Vietnams förstås men även Smålands. Ger sig gärna iväg på cykelsemester både i Sverige och utomland.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Chongqing, Guiyang

  Avresa med flyg från skandinavien till Chongqing. Där anländer vi nästa morgon och då tar vi oss igenom pass- och visumkontrollem, hämtar vårt bagage och åker direkt till järnvägsstationen för att med höghastighetståg ta oss till Guiyang (ca 2 tim). Guiyang är huvudstad i Guizhouprovinsen i sydvästra Kina och ligger på 1 071 meters höjd. Provinsnamnet kan översättas till "dyrbar mark" vilket är passande då provinsen till 85 % består av berg- och skogsområden. Odlingsbar mark alltid har varit eftertraktad.

  Sjutton olika erkända etniska minoriteter (och ett antal icke erkända) finns i provinsen, miao och dong är de mest kända, och dominerades länge helt av dessa folk. Hit kom den kinesiska majoritetsbefolkningen (han) sent, inte förrän på 1400-talet inlemmades Guizhou i det kinesiska imperiet. Främst miao försökte göra uppror ett antal gånger under 1800-talet. Upproren slogs ner och hellre än att bli assimilerade och förlora sitt språk och sin kultur drog minoritetsfolken sig undan från dalgångarna och upp i bergen. Idag ligger medelinkomsten i Guizhou säkert tio gånger under den i Shanghai och provinsen räknas som ett av de minst utvecklade områdena i Kina.

  Hit beger man sig inte för att uppleva det moderna Kina. Hit kommer man för att uppleva den vackra naturen, de många branta kalkstensbergen, terrasserade risfält, ålderdomliga levnadssätt och livskraftig kultur. I Guiyang tar vi en promenad längs floden och besöker Jiaxiupaviljongen, en trevåningsstruktur i trä med fyrahundra år på nacken beläget på en klippa i Nanmingfloden som flyter genom centrala Guiyang. Gemensamm välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Guiyang, Kaili, Jidao, Paika

  På morgonen kör vi genom det vackra bergslandskapet till miaobyn Jidao nära staden Kaili. Miaofolken finns i flera provinser söder om Yangtsefloden men tros ha flyttat in från områden norr om Gula floden för över 2 000 år sedan. Vi hittar också miaogrupper som migrerat ända ner till Vietnam, Laos och Thailand där de är mer kända under namnet hmong (Mong på engelska). Miaofolken indelas ofta i en stor mängd undergrupper som baseras på olikheter i klädedräkter. Indelningarna har inte sällan gjorts av utomstående forskare och används inte av miao själva. Under lång tid har de hävdat sin självständighet och varit snabba till uppror när de känt sig orättvist behandlade.

  I Vietnam och Laos rekryterades de av USA under Vietnamkriget. Under 1800-talet exploderade miaofolken i en rad uppror i Guizhou som skoningslöst slogs ner av den sista kinesiska kejsardynastin. Många av de mest populära miaohjältarna idag är upprorsledarna från 1800-talet. Under nationalisteran på 20- och 30-talen var det kommunisterna som rekryterade miao och som tack för detta bistånd fick man visst självstyre under den första perioden efter Folkrepubliken Kinas grundande 1949.

  När vi kommer till byn Jidao hälsar miaoinvånarna oss välkomna med sin traditionella "blockera-vägen-med-vin-sång" och vi "måste" smaka det lokala vinet innan vi släpps in i byn. Här får vi chansen att se de silverornamenterade skrudar som miaokvinnorna klär upp sig i. Silver stöter bort onda andar och att i strålande solsken möta en fullt utrustad miaoflicka iförd sju kilo glimrande silveramuletter får definitivt de flesta utsocknes att haja till.

  I byn bjuds vi på en uppvisning av den lokala sång- och danstraditionen. Vi vandrar sedan runt och besöker även någon familj. Under eftermiddagen går vi en promenad mellan odlade fält och fiskodlingar till byn Paika där vi besöker en berömd tillverkare av bambuflöjter (lusheng), miaos mest kända musikinstrument. Den här och nästa natt tillbringar vi på hotell inne i staden Kaili.

 • Dag 4 Kaili, Qingman, Shiqiao

  Efter frukost på hotellet inldeder vi dagen med att besöka ett litet broderimuseum som visar miao- och dongfolkens imponerande dräkter. Därefter tar vi bussen till byn Qingman där vi besöker en skola och intar lunch hemma hos en familj.

  Mätta och belåtna åker vi sedan vidare för att besöka Shiqiao där man på traditionellt vis tillverkar papper av mullbärsträd. Man lägger barken i blöt, tar bort det grova, tillsätter kalk och bultar resten till en massa som formas till ark på nät fästade på ramar, liknande våra gamla myggfönster. Inga kemikalier används. Man tillverkar alla sorters papper från grova, vackra omslagspapper med blommor i, till tunna jämna papper för måleri och kalligrafi. Här finns mycket fint att handla i de små butikerna. På kvällen intar vi en gemensam middag.

 • Dag 5 Kaili, Basha, Zhaoxing

  Efter frukost tar vi en lite längre busstur genom det vackra och dramatiska landskapet mot en av resans höjdpunkter, Dongbyn Zhaoxing. Längs vägen stannar vi för besök i olika Dong- eller Miaobyar beroende på de lokala omständigheterna. Vi tar del av deras genuina byggnadskultur med bostäder, kvarnar, djurstallar och kanske en hembränningsapparat – vilket är fullt lagligt!

  Vi ser människor i arbete med jordbruk och hantverk. Det är byar vid sidan av de stora vägarna och som påverkats minst av den nya tiden. Kvinnorna och ofta även männen har kvar den traditionella klädedräkten i indigofärgat tyg, ibland med glans av äggvita. Framåt sena eftermiddagen når vi den berömda Dongbyn Zhaoxing som har närmare 4 000 invånare och där vi tar in på ett lokalt hotell med centralt läge. På kvällen inter vi en gemensam middag och sedan ser vi en föreställning med lokal Dongmusik och -dans.

 • Dag 6 Zhaoxing, Tang'an

  Under förmiddagen promenerar vi mellan odlade fält och genom små bosättningar upp till Tang'an dongby. Väl uppe bjuds vi på en enastående utsikt ut över det terrasserade landskapet och ned mot Zhaoxing. Promenaden görs i lugn takt och tar ungefär en timme, den som inte vill promenera kan följa med bussen upp till Tang'an. Innan vi lämnar Tang'an, fyll en flaska med byns friska källvatten. Efter lunch promenerar vi genom Zhaoxing för att besöka en skola, se indigofärgning och annat hantverk, besöka små butiker, upptäcka folklivet och uppleva de många aktiviteter som pågår en alldeles vanlig dag i det livliga Zhaoxing. Byn har fem trumtorn som symboliserar fem olika familjeklaner. Det finns också fem takklädda broar vilka tjänar både som transportleder och samlingsplatser. Arkitekturen och särskilt trumtornen är välkända i Kina.

 • Dag 7 Zhaoxing, Guiyang, Kunming

  Efter frukost på hotellet får vi en transfer till Congjiang järnvägsstation där vi tar höghastighetståget tillbaka till Guiyang (ca 2 tim). Där byter vi till nästa höghastighetståg som tar oss till Yunnans huvudstad Kunming (ca 2 tim).

  Geologiskt, botaniskt, zoologiskt och ekologiskt är Yunnan mycket särpräglat. Från norr till söder rinner tre stora floder parallellt i 300 km. Floden Jinsha, ett av många flöden som bildar Yangtsefloden som tömmer sitt vatten i havet långt i öster nära Shanghai. Lancang byter längre ner namn till Mekong och når havet väster om Ho Chi Minh City (Saigon).

  Den tredje floden Nujiang heter Salween i Burma och möter havet öster om Rangoon. Runt floderna finns ett stort antal skyddade naturområden. Området betraktas som en av de regioner i världen där det ekologiska systemet påverkats minst av den moderna utvecklingen och sommaren 2003 togs en yta på hela 1,7 miljoner hektar upp på UNESCO:s världsarvslista. Väl i Kunming ska vi från Västra bergen blicka ut över Dianchisjön. På kvällen blir det gemensam middag.

 • Dag 8 Kunming, Stenskogen

  Idag tar vi bussen ut till Kunmings största attraktion - Stenskogen - som är en märkvärdig geologisk naturformation av kalksten som 2007 togs upp på UNESCO:s världsarvslista. En legend berättar att ett berg krossades av mytiska krafter för att skapa en labyrint där kärlekskranka skulle kunna gömma sig. Fortfarande tar kinesiska par gärna talesättet på orden och det kan ibland hetta till ordentligt inne bland klippblocken.

  Tillbaka i Kunming besöker vi Västra bergen med Drakporten. Dagen avslutas med en gemensam middag på kvällen.

 • Dag 9 Kunming, Dali

  Efter frukost på hotellet fortsätter vi med buss mot nordväst till Baifolkets Dali som ligger mellan Erhaisjön och Blå bergen och är rikt på genuin atmosfär och lokal minoritetskultur. Dali blev snabbt känt och älskat av västerländska ungdomar för sin avspända atmosfär.

  Utanför stadskärnan besöker vi de vita Tre pagoderna, vilka räknas till de äldsta byggnadsverken i hela södra Kina. Därefter vi strosar vi fram till fots genom Dalis gamla stadskärna på kullerstensgator som kantas av traditionella stenhus. De låga husen ger oss en stark känsla av att vi förflyttat oss flera hundra år bakåt i tiden. Här kan man spendera en lång stund med att bara strosa runt och uppleva atmosfären. Många av invånarna vi möter är klädda i traditionella kläder. På kvällen blir det gemensam middag.

 • Dag 10 Dali, Erhai Lake

  Efter sedvanlig frukost på vårt hotell beger vi oss ut på landsbygden till en marknad för att se de råvaror som vi ska använda i en introduktion i kinesisk matlagning och förstås också inta vår lunch.

  Under eftermiddagen gör vi en utfärd till sjön Erhai Lake som ligger hela 1 972 möh och är 40 km från norr till söder och cirka sju km bred. Det genomsnittliga djupet är endast elva meter. Erhai är viktig för baifolkets fiske, sjön är särskilt rik på karpfisk och några av arterna är endemiska, d v s de finns bara här och ingen annanstans i världen. På kvällen blir det gemensam middag.

 • Dag 11 Dali, Lijiang

  Idag lämnar vi Dali och kör mot Yunnanprovinsens nordligaste del och Naxifolkets huvudstad Lijiang vars gamla stadskärna i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Lijiang betyder "Vackra floden", ett namn som gavs av Kublai khan redan 1254. Den vackra dal där Lijiang ( 2 384 möh) ligger domineras av Jadedrakens snöklädda berg vars högsta topp når 5 596 möh. Med kulturella, språkliga och religiösa rötter i Tibet dominerar äldre Naxikvinnor det gamla Lijiang. Naxi är ett av få folk där matriarkat lever kvar, kvinnan gör de tunga och viktiga uppgifterna och dominerar familjen.

  I Jadedrakens park ligger den vackra pagoden i Svarta drakens damm och ett Naximuseum där vi lär oss mer om det 1 000 år gamla skriftspråket, ett unikt system av bilder som är världens enda fortfarande använda piktografiska skrift. Under våra dagar i Lijiang ska vi bo på ett hotell som är beläget inne i Gamla stan så att vi hela tiden får chansen att uppleva den härliga atmosfären. På kvällen blir det gemensam middag. 

 • Dag 12 Lijiang, Naximusik

  Idag är hela dagen programfri så att vi kan göra egna strövtåg och upptäckter i det gamla Lijiang. Gamla stan är en enastående charmig labyrint av trånga och slingrande gränder med små kanaler där vattnet porlar mellan de låga husen.

  Vi ser kvinnor i färggranna dräkter, blomsterarrangemang, vackra dörrar och mängder med små detaljer som fascinerar. Små restauranger och ställen bjuder dig att sitta ner och titta på när livet i den gamla staden passerar revy. Du kommer absolut att gå vilse, flera gånger. Men vad gör det?

  Samling framåt kvällen för en middag och konsert med Naximusik som består av hovmusik från de kinesiska dynastierna Han, Tang och Song, gammal tempelmusik från 200-1200-talen som gått förlorad i övriga Kina. Lijiang är den enda plats där både musiken och instrumenten lever kvar.

 • Dag 13 Lijiang, Tigersprångsklyftan

  Denna dag gör vi en heldagsutfärd till Tigersprångsklyftan. Den mäktiga Yangtsefloden har börjat sin resa uppe på den tibetanska Högplatån. Norr om Lijiang når den en av de djupaste ravinerna i världen och under hela sexton km pressas de rasande och skummande
  vattenmassorna genom ravinen vars bergssidor når nästan 4000 meter uppåt, på ett ställe är ravinen bara 30 meter smal. Lunch under dagen, middag på egen hand.

 • Dag 14 Lijiang, Impression Lijiang

  Efter frukost ska vi bege oss ut på slätten till dalens norra del där vi ska se Zhang Yimous spektakulära föreställning Impression Lijiang som ges på en enormt stor uppbyggd utomhusscen med Jadedrakens snöklädda berg i bakgrunden.

  Därefter tar vi linbanan upp till ca 4 500 meters höjd där berget är täckt av snö. Vi besöker också en liten by i Lijiangs utkanter där vi ska äta lunch varefter vi vandrar runt och ser själva byn. Återstoden av dagen är programfri för egna upptäckter i Lijiangs gamla stadskärna. Idag intar vi middag på egen hand.

 • Dag 15 Lijiang, Chongqing

  Vi intar vår frukost på hotellet och sedan är förmiddagen fri från program. Vi checkar ut från hotellet vid luch och efter att vi intagit lunchen blir det transfer till flygplatsen där planet till Chongqing väntar (ca 1 ½ tim). Chongqing ligger där floderna Jialing och Yangtse rinner samman och inom Chongqings administrativa område bor minst 30 miljoner invånare medan det centrala storstadsområdet "bara" har drygt åtta miljoner... På kvällen intar vi en gemensam avskedsmiddag då vi kan sammanfatta våra intryck.

 • Dag 16 Chongqing, hemresa

  Efter frukost på hotellet åker vi till flygplatsen för vår hemresa. Tack vare att vi flyger med solen kommmer vi hem samma dag. Skönt att komma hem igen och samla intrycken.

Resfakta

Reslängd 16 dagar
Avreseort Köpenhamn, Göteborg, Stockholm
Avresor 6/10
Pris Från 37 950 kr
Enkelrumstillägg 5 400 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Chongqing t/r. Avresa från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. Måltider ombord.
 • Ulf Nilsson möter i Chongqing och leder resan i Kina. Dessutom medverkar lokal engelsktalande guide på varje resmål.
 • Hotell av hög turist-/första klass (förutom Zhaoxing vilket är enklare standard), del i dubbelrum.
 • Alla måltider utom en lunch (dag 12) och en middag (dag 13), inkl måltidsdryck.
 • Innehållsrikt och varierat program enligt ovan inkl alla för programmet nödvändiga entréavgifter.
 • Inrikes flyg-, tåg- och bussresor enligt program.
 • Transfers och bagagehantering.
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter. Flygplatsskatter inom Kina och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum utan extra kostnad.

 

I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Reseförsäkring
 • Förlängning av resan
 • Visum till Kina
Tillval och utflykter
Reseförsäkring 16 dagar 730 kr
Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst Chongqing, flyg vidare till Guiyang
Dag 3. Guiyang, buss till Kali
Dag 4. Kali
Dag 5. Kali, buss till Zhaoxing
Dag 6. Zhaoxing, dagsutflykt med buss till Tangan
Dag 7. Zhaoxing, höghastighetståg till Guiyang, flyg till Kunming
Dag 8. Kunming
Dag 9. Kunming, bus till Dali
Dag 10. Dali
Dag 11. Dali, buss till Lijiang
Dag 12. Lijiang
Dag 13. Lijiang, Tigersprångsklyftan
Dag 14. Lijiang
Dag 15. Lijiang, flyg till Chongqing
Dag 16. Chongqing, hemresa med flyg, hemkomst

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Metro Park Hotel, Kaili

  Metro Park Hotel Kaili är ett nytt och fräscht hotell som öppnade så sent som 2013. Det ligger centralt i Kaili och varje rum har olika etniska teman i olika färger. Hotellet är utrustat med gym, inomhuspool, bar, ismaskin, lounge, fritt WiFi och restauranger. Rummen håller hög standard och bjuder bland annat på minibar, badkar, badrock, satellit-TV, luftkonditionering mm. 

 • Gyiyang, Guizhou Trade Point Hotel, Guiyang

  Guizhou Trade Point Hotel ligger central i Guiyang nära attraktioner som Xinhuadu Shopping Plaza, Wenchangpaviljongen och Flowers Parkson Shopping Center. Hotellet erbjuder fina rekreationsmöjligheter i form av bland annat gym och, bastu, rumservice dygnet runt, gratis WiFi i allmänna utrymmen, bar, café mm. Rummen är ljusa och rymliga och utrustade med bekvämligheter som kaffe/tekokare, minibar, värdeskåp, WiFi och luftkonditionering. Till hemsida: Saknas.

 • Kunming Hotel

  Kunming Hotel ligger i centrum av Kunming med närhet till mycket. Hotellet är ett av de ursprungliga lyxhotellen i staden och är idag något av en Grand Old Lady som åldrats med stil. Hotellet erbjuder bland annat WiFi, bar, gym och restaurang. Till hemsidan: Saknas

 • Dali Landscape Hotel, Dali

  Dali Landscape Hotel är ett charmigt hotel i traditionell kinesisk arktektur. Det ligger centralt i Gamla staden i Dali, nära södra stadsporten. Hotellet erbjuder bland annat fritt WiFi, restaurang och bar. Rummen är ljusa och rymliga och innehåller normala attiraljer. Till hemsidan: Saknas.

 • Hexi Hotel, Lijiang

  Hotellet är beläget mitt i världsarvet i Lijiangs gamla stad, nära besöksmål som Sifang Street, Black Dragon Pool och Deyue Tower. Det är ett mycket unikt hotel, byggt i traditionell Naxistil omkring 24 olika innergårdar som var och en representerar en av de 24 kinesiska solperioderna. Hotellet har en status som skyddsvärt byggnadsminne. Det erbjuder bland annat WiFi, kafé och 3 olika restauranger. Rummen är traditionellt inredda. 
  Till hemsidan: Hemsida saknas

 • Wanyou Conifer Hotel, Chongqing

  Wanyou Conifer Hotel är ett modernt hotell med internationell standard. Det är centralt beläget i Daping och erbjuder bland annat en inomhuspool, bubbelpool, gym, biljardrum, en kinesisk, en västerländskoch en japansk restaurang. Rummen är ljusa och rymliga och är utrustade med bland annat fritt WiFi, minibar, kaffe/tekokare, luftkonditionering, kylskåp och satelit-TV.

Tillval

 • Bokas och betalas på plats Konsert med Naximusik, Lijiang

  Kvällsföreställningen Naxi Music Culture Show är en föreställning under vilken du kan uppleva och njuta av traditionell melodisk Naximusik. Naximusiken har skapats av folkgruppen Naxi och utgör en kombination av traditionell kinesisk musik med anor från Tangdynastin och lokala instrument och smaker. Musiken framförs av den berömda Naxi orkestern, vars medlemmar framförallt är äldre män mellan 60 och 90 år. Konserten äger rum i Naxi Concert Hall.

  Pris: 160 yuan

Boka din resa

2018-10-06 2018-10-20 37 950 kr Finnair 5+ Boka