Översikt

Världens tak - Tibet! Nära nog så högt man kan komma på detta klot. Vår svensktalande kinesiske färdledare Leif Zhan (Zhan Lei) tar oss med på en resa som går långt bortanför det ordinära. De hårda förhållanden som format mötet mellan människa och natur på denna höga höjd har skapat en kultur med en mycket egen karaktär. Att möta naturen, folket och religionen på den tibetanska högplatån ger nya perspektiv på människans livsvillkor.

Tibet är idag en Speciell Administrativ Region i Folkrepubliken Kina, och vi börjar vår resa i den kinesiska huvudstaden Peking där vi ser kejsarpalatset Förbjudna staden. Via den gamla kejsarstaden Xi'an och Terrakottarmén tar vi oss till Xining i Qinghai, där vi stiger ombord och påbörjar en av världens mest spektakulära tågresor till Lhasa. Lhasa betyder "Gudarnas plats" på tibetanska och atmosfären i denna stad på 3 500 m ö h ger oss intrycket att detta inte bara är ett ställe för vanliga dödliga. Vi upplever mer av den extrema naturen i det fascinerande Tibet när vi färdas till Gyantse och Shigatse innan vi flyger åter till Peking.


Om vår färdledare Leif Zhan
Leif är född i en av de vackraste kuststäderna i Kina, Qingdao. Han föddes i Grisens år enligt den kinesiska kalendern. Leif har studerat svenska vid Pekings universitet för främmande språk och har arbetat som färdledare för Kinaresor och tagit våra resenärer runt Kina i snart femton år. Innan han fick barn reste han mycket och gärna med sin fru, de fick en liten pojke 2017. På sin fritid tycker han om att lyssna på musik och se på film. Han har varit i Sverige flera gånger och han största minne är att ha cyklat på Ingemar Bergmans ö Fårö.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, ankomst Peking, Himmelska fridens torg

  Himmelska fridens torg är Pekings absoluta centrum. En jättelik öppen plats, alldeles söder om Himmelska fridens port. Häriifrån utropade Mao Zedong den 1 oktober 1949 Folkrepubliken Kina. Maos jätteporträtt hänger fortfarande kvar ovanför porten, strax under det podium där han och de andra kinesiska ledarna hyllades av de miljontals rödgardister som samlades på torget under kulturrevolutionen på 60-talet. På torget slog regimen ned de studentdemonstrationer som ägde rum på torget under försommaren 1989.

 • Förbjudna staden

  Längre norrut längs Pekings mittaxel ligger Förbjudna staden varifrån Kinas kejsare härskade över Mittens rike omgiven av tusentals ämbetsmän, eunucker, tjänare och konkubiner. Vi kikar in på den praktfulla Draktronen i Yttersta harmonins hall där kejsaren satt vid de mest högtidliga ceremonierna. Med lite fantasi kan man frammana bilder av hur det måste ha sett ut då Himmelens son framträdde för sina underlydande som hälsade honom med att slå pannan nio gånger i marken medan trummorna dundrade, cymbalerna klingade och rökelsekaren skickade sin väldoftande rök mot skyn. Och det är inte så särskilt länge sedan. Den siste kejsaren tvingades abdikera 1911. Lunch under dagen och välkomstmiddag på kvällen. 

 • Dag 3 Tåg till Xi'an

  Efter frukost tar vi snabbtåget sydvästerut till Xi'an, den förste kejsarens, Terrakottaarméns och Tangdynastins huvudstad. Resan tar å runt 100 mil tar ca fem timmar. Vi äter lunch ombord på tåget och middag efter ankomst till Xi'an.  

 • Dag 4 Xi'an, Terrakottaarmén

  Vi beger oss ut på slätten som omger det moderna Xi'an där hela 72 kejsare och kungar ligger begravda. Främst av dem alla är förstås den förste kejsaren av Qin. Redan 247 f Kr när han som 13-årig prins bestigit tronen började man arbeta på hans grav. 36 år senare var den färdig. Som mest arbetade 700 000 man med gravanläggningen. Den underjordiska armén av terrakotta skulle bevaka ingången till kejsarens grav, därför står soldaterna i stridsformering. Lerfigurerna är i naturlig storlek och men beräknar att det är ca 8000 man och de föreställer kejsarens elitgarde med officerare, soldater, bågskyttar, fotfolk och kavallerister med hästar. En gång var de färggrant målade och utrustade med vapen och brynjor. Idag är färgerna och redskapen borta men armén står där förvånansvärt väl bibehållen och nästan levande i den gulröda lössjorden. 

  Inne i graven riggade hantverkare upp armborst med pilar som omedelbart skulle döda inkräktare. Kejsarens bihustrur och alla arbetare tvingades följa kejsaren i döden för att gravens hemlighet skulle bevaras. En av vår tids allra märkvärdigaste arkeologiska fynd upptäcktes 1974 när några bönder skulle gräva en brunn. Vi besöker de väldiga utställningshallar som byggts över flera av utgrävningsfälten. Lunch.

 • Stora vildgåspagoden

  Efter lunch besöker vi staden Xi'ans kanske allra viktigaste historiska och religiösa landmärke - Stora vIldgåspagoden. Idag i skyskrapornas tid ter den sig kanske inte så höjdmässigt imponerande, men när den byggdes i mitten av 600-talet måste den 64 meter höga byggnaden ha förefallit enorm. Pagoden påminner oss också om att den tid då den uppfördes under Tangdynastins glansdagar var en tid då Kina hade omfattande kontakter längs handelsvägarna västerut. Inte bara handelsvaror fördes längs sidervägarna, utan också religiösa skrifter, föremål och idéer. I Stora vildgåspagoden förvarades de skrifter och buddhistska föremål som munken Xuanzang, en av Kinas stora litterära och religiös gestalter, fört med sig från sin sjutton år långa resa till Indien.

  Kvällen är programfri, men den som önskar kan på plats boka till ett extraprogram med dumplingsmiddag och en dansföreställning, som för oss tillbaka till den legendariska Tangdynastin. 

 • Dag 5 Xi'an, flyg till Xining, tåg till Lhasa

  Morgonen är ledig med möjlighet att på egen hand upptäcka Xi'an. Kanske en morgonpromenad på stadsmuren från Mingdynastin eller en upptäcktsfärd genom gränderna i de muslimska kvarteren till den stora moskén? Transfer sedan till Xi'ans flygplats, varifrån vi flyger till Xining, huvudstad i Qinghaiprovinsen. Flygresan tar 1,5 timme. Vi är nu uppe på den tibetanska högplatån och inne i den tibetanska kultursfären, Xining ligger på 2000 m ö h. Vi äter middag i Xining och på kvällen går vi ombord på tåget som ska ta oss till det egentliga Tibet och till Lhasa.

 • Information om Tågresan till Lhasa

  Världens högst belägna järnväg är en 4 064 km lång resa från Peking till Lhasa (eller tvärtom). Den nya sträckan Golmud-Lhasa (ca 1 100 km) stod klar 1 juli 2006 och förbinder Tibet med Kinas östra och centrala delar. Som högst når järnvägen 5 072 möh vid Tanggulapasset, men mesta tiden befinner man sig på ca 4 000 möh. Man passerar också genom världens högst belägna järnvägstunnel Fenghuoshan 4 905 möh. Pga av den höga höjden är tågvagnarna utrustade med extra syrgas. Tåget håller en fart av i genomsnitt 120 km/h. Sträckan Xining-Lhasa tar 21 tim.

  På tåget till och från Lhasa finns första klass (4-bäddskupéer, blandade kön) och andra klass (6-bäddskupéer, blandade kön) samt sittvagnar. Till 4-bäddskupéerna finns låsbar dörr, 6-bäddskupén är öppen mot korridoren utanför. Vi som arbetar på Kinaresor har teståkt båda kupéklasserna. Tågen är moderna och medför restaurangvagn. Ombord finns toaletter av såväl västerländsk modell (toalettstol) som kinesisk modell (man sitter på huk). I ena ändan av sovvagnen finns ett öppet tvättutrymme med tre handfat. Rökförbud råder ombord. För våra resor med tåg till och från Lhasa har vi bokat 4-bäddskupéer. Men observera, det råder mycket komplicerade förhållanden kring kontrollen av tågreservationerna. Det är därför omöjligt att till 100% garantera att vi får de 4-bäddskupéer vi beställt. I resans kostnad räknar vi därför med priset för 6-bäddskupéer. Om vi får de beställda 4-bäddskupéerna bjuder vi våra resenärer på prisskillnaden. Observera att vi oftast får de kupéer vi beställt, men inte alltid.

 • Dag 6 På tåget till Lhasa

  Vi tillbringar nästan hela dagen ombord på tåget. Tåglinjen följer under långa sträckor den gamla landsvägen till Lhasa och från tåget kan vi följa de fullastade lastbilarnas kamp mot stigningen. I etapper växlar landskapet. Vi ser snöklädda bergsmassiv och toppar på upp emot 7 000 meters höjd, månliknande landskap, nomadernas bosättningar, turkosskimrande sjöar, hjordar med betande jak och har vi tur kanske en och annan av den utrotningshotade tibetanska antilopen. På några ställen gör tåget stopp och vi kan sträcka på benen. Frukost, lunch och middag ombord på tåget. Vi kommer fram till Lhasa på kvällen. 

 • Dag 7 Lhasa, Barkhor, Jokhangtemplet, Norbulinka

  Hela dagen tillbringas i Lhasa. Vi börjar med att gå runt Barkhorgatan, gatan som går runt Jokhangtemplet. Här går man tillsammans med såväl pilgrimer som Lhasabor. Handelsmän och herdar har här köpslagit i århundraden. Vi besöker Jokhangtemplet, den tibetanska buddismens allra heligaste helgedom. Hit har pilgrimer vallfärdat sedan 600-talet. Framför Jokhang kastar sig pilgrimerna raklånga på marken (prostrerar) innan de träder in för att offra jaksmör i smörlamporna och pengar framför buddhorna och kanske en tunn vit sjal, en hata, över någon av Buddhafigurernas utsträckta händer. Efter lunch besöker vi sommarpalatset Norbulingka, Dalai Lamas sommarresidens. I palatset kan man fortfarande se Dalai lamas tronsal, audiensrum med väggmålningar som skildrar Tibets historia, hans privata våning med en sovjetisk radio och en europeisk säng. Middag.

 • Dag 8 Lhasa, Potalapalatset

  Uppe på berget Marpo Ri, 130 meter över Lhasadalens botten, byggdes under 1600-talet det som kom att bli en av världens absolut mest fascinerande byggnader: Potala – ett tretton våningar högt palats med över 1 000 rum. Detta var Dalai lamas residens. Här finns Dalai lamas heliga tron, mängder av salar för meditation, buddhistisk konst, skatter av guld och ädelsten Allt detta tvingades den nu levande fjortonde Dalai lama lämna när han den 17 mars 1959 flydde söderut över Himalaya mot Indien. Flykten utlöste ett stort uppror bland tibetanerna mot den kinesiska dominansen. Lunch. Eftermiddagen är programfri. Middag på egen hand. 

 • Dag 9 Lhasa, Kambalapasset, Yamdroksjön, Gyantse

  Vi lämnar Lhasa med buss och kör (ca 3 tim) längs en serpentinväg upp till Kambalapasset (4 794 möh), blickar ned mot den turkosskimrande sjön Yamdrok och de snöklädda bergsmassiven i det bortre av Tibet, intar lunch vid sjön (4 482 möh) och fortsätter över Karolapasset (5 010 möh) till Gyantse. Middag på kvällen.

 • Dag 10 Gyantse, Palkor Chödeklostret, Shigatse

  Gyantse har historiskt varit en av Tibets viktigaste städer, med ett strategiskt läge längs gamla handelsvägar. Ett fort har funnits här sedan 1300-talet. Det intogs av brittiska styrkor i samband med den brittiska invasionen av Tibet 1903-04. Vi besöker Palkhor Chödeklostret, Gyantses viktigaste kloster. Det kan spåra sitt ursprung till 800-talet, men huvudbyggnaden är från 1400-talet. Klostret är framför allt välkänt för Kumbumstupan, en buddhistisk byggnad i nio nivåer med 76 unikt utformade kapell. Efter lunch kör vi mot Shigatse

 • Dag 11 Shigatse, Tashilhunpoklostret, Lhasa

  Shigatse är Tibets andra stad. Hit kom Sven Hedin och hans karavan efter otaliga strapatser i februari 1907. Här ligger Tashilunpoklostret som grundades 1447. Klostret har varit ett säte för Panchen lama, en inkarnation av Buddha, klostrets abbot och närmast efter Dalai lama i rang inom den tibetanska lamaismen. Klostret är i princip en muromgärdad stad med kullerstensgator som slingrar sig runt de riktigt gamla byggnaderna. I en av klostrets salar finns en26 meter hög buddhastaty som är gjuten av 150 ton koppar och mässing och överdragen med 279 kilo rent guld. Efter besöket här äter vi lunch och kör åter till Lhasa. 

 • Dag 12 Lhasa, flyg till Peking.

  Efter frukost flyger vi tillaka till Peking. Flygresan tar ungefär fyra timmar. Transfer till hotellet och middag på egen hand. 

 • Dag 13 Peking, programfri dag, extraprogram till Kinesiska muren

  Dag är programfri för utflykter och shopping på egen hand. Den som vill kan boka ett utfärdspaket till Kinesiska muren vid Badaling, inklusive lunch. Annars lunch på egen hand och avslutande pekingankamiddag på kvällen.  

 • Dag 14 Peking, hemresa, hemkomst

  Transfer till Pekings internationella flygplats för flyg åter till Sverige. Hemkomst samma dag. 

Resans höjdpunkter

 • Förbjudna staden
 • Tågresan till Tibet
 • Lhasa och Potalapalatset

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 1/9
Pris Från 37550 kr
Enkelrumstillägg 5900 kr
I priset ingår
 • Flyg till och från Peking. Avresa från Stockholm med Air China, måltider ombord.
 • Svensktalande kinesisk färdledare möter i Peking och leder resan i Kina och Tibet. Dessutom medverkar en lokal engelsktalande guide i Tibet.
 • Hotell av god/hög turistklass, del i dubbelrum. Hotellklassificering.
 • Alla angivna måltider (12 frukostar, 9 luncher och 6 middagar) inkl måltidsdryck. Program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Extraprogram bokas och betalas på plats i Kina.
 • Kinaresors informationspaket.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter inom Kina och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Extraprogram
 • Anslutningsflyg, fråga vid bokning
 • Reseförsäkring
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Bad och avkoppling efter resan
 • Visum till Kina
Anslutningsort

Köpenhamn och Göteborg på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg

Tangshow i Xi'an
Utflykt till Kinesiska muren i Peking

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1-2 avresa, ankomst Peking
Dag 3 Peking, tåg till Xi'an
Dag 4 Xi'an
Dag 5 Xi'an, flyg till Xining, tåg till Lhasa
Dag 6 ankomst Lhasa
Dag 7-8 Lhasa
Dag 9 Lhasa, Gyantse
Dag 10 Gyantse, Shigatse
Dag 11 Shigatse, Lhasa
Dag 12 Lhasa, flyg till Peking
Dag 13 Peking
Dag 14 Peking, hemresa, hemkomst 

Resesätt Air China
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-25 personer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Qianmen Jianguo Hotel, Peking

  Qianmen Jianguo Hotel är bra beläget i södra delarna av Peking, nära de gamla hutongerna, kulturgatan Liulichang och en kort promenad från Taorantingparken. Hotellet invigdes redan 1956 med ett utpräglat Pekingopera tema. På hotellet inrymms den berömda teatern, Liyuanteatern. Teatern har föreställningar i stort sett varje kväll och restaurangen där du äter din frukost är döpt efter Pekingoperans främsta stjärna - Mei Lanfang. I övrigt erbjuder hotellet, fritt WiFi på vissa platser, gym, bar med livemusik och en nattklubb. De bekväma rummen innehåller element från teatertemat, minibar och kylskåp. Till hemsidan: Saknas

 • Grand Soluxe International Hotel, Xian

  Hotellet ligger i den nordöstra delen av Xi'an, innanför stadsmuren och nära järnvägsstationen. Modernt inredda rum med luftkonditionering, vattenkokare, satellit-tv och gartis wifi. Badrum med hårtork och gratis toalettartiklar. Hotellet har egen restaurang. Två köpcentra finns inom kort promenadavstånd. 

 • Shangbala Hotel, Lhasa

  Hotellet ligger centralt i Lhasa, nära Barkhor och Jokhangtemplet. Rymliga rum med dusch och toalett. Bra café med gott kaffe och pizza alldeles i närheten. Takterrass med utsikt över staden. 

 • Gyantse Hotel, Gyantse

  Gyantse Hotel är bekvämt beläget i den gamla delen av Gyantse, nära turistattraktioner som den sista Panchen Lamas sommarpalats, Kumbum klostret och och den lokala marknaden. Hotellet erbjuder bland annat 3 restauranger, bar med biljardbord. WiFi erbjuds i lobbyområdet. Rummen har egna badrum. 
  Till hemsidan: Saknas

 • Tashi Choeta Hotel, Shigatse

  Hotellet öppnades 2011 och är inrett i tibetansk still. Centralt läge. Rummen är försedda med tv, vattenkokare, hårtork och varmvatten dygnet runt. Två restauranger finns på hotellet, en tibetansk och en västerländsk.