Översikt

Följ med till Mount Everest Base Camp vid foten av världens högsta berg.

Med hjälp av munkarna i Rongbuk har vi planerat resedatumen efter de perioder då de bästa väderförhållandena vanligtvis råder runt Mount Everest. Och de borde veta, från sitt kloster har de en formidabel utsikt mot Mount Everests karaktäristiska topp. Körningen från Lhasa till New Tingri och Base Camp gör vi med bilar av typen Land Cruiser, inte med turistbuss. I Lhasa ska vi besöka Dalai lamas Potalapalats som utan tvekan är en av världens allra mest spektakulära byggnader.

Upplevelsen av mötena med pilgrimer, det dramatiska landskapet som på sina ställen är dekorerat med färggranna vindpinade bönevimplar, och den höga, rena, klara luften överraskar. Naturupplevelsen går utanpå det mesta man kan föreställa sig. Man kan knappast vara mer fjärran sin egen vardag än i den klara luften och den tibetanska kulturen här uppe på världens tak. Följ med oss till Mount Everest Base Camp och stå magiskt nära världens högsta berg!

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Peking, Förbjudna staden

  Ankomst med Air China. Vår erfarna engelsktalande kinesiska färdledare möter i Peking som är det politiska och kulturella nav från vars kejsarpalats och partihögkvarter Kina har styrts under större delen av de senaste tusen åren. På programmet denna dag står Himmelska fridens torg och Förbjudna staden. Lunch och middag.

 • Dag 3 Peking, Lhasa

  Efter frukost flyger vi med Air China till Lhasa via Chengdu (ej byte av flyg, endast ett stopp för att ta upp passagerare). På Lhasas flygplats möter vår erfarna engelsktalande tibetanska färdledare som leder resan i Tibet. Transfer till hotellet i Lhasa, middag.

 • Dag 4 Lhasa, Potala

  Av de fjorton inkarnationerna av Dalai lama är den femte, Lobsang Gyatso (1617-1682), den allra främste. Under hans tid byggdes på en klippavsats i Lhasadalen det som kom att bli en av världens absolut mest fascinerande byggnader – Potala – ett tretton våningar högt palats med över 1 000 rum. Här finns Dalai lamas heliga tron, mängder av salar för meditation, buddhistisk konst, skatter av guld och ädelsten.

  Allt detta tvingades den nu levande fjortonde Dalai lama lämna när han den 17 mars 1959 flydde söderut över Himalaya mot Indien. Flykten utlöste ett stort uppror bland tibetanerna mot den kinesiska dominansen. I palatset kan man fortfarande se Dalai lamas tronsal, audiensrum med väggmålningar som skildrar Tibets historia, hans privata våning med en sovjetisk radio och en europeisk säng. Efter lunch strövar vi längs Barkhor, pilgrimernas heliga väg runt Jokhangtemplet. Handelsmän och herdar köpslår, pilgrimer mumlar sutror, snurrar sina bönekvarnar och vänder bladen i sina böneböcker. I marknadsstånden säljs hantverk, smycken och religiösa kultföremål.

  Jokhangtemplet mitt i Lhasa är lamaismens allra heligaste helgedom dit tibetaner vallfärdat ända sedan 600-talet. Framför Jokhang kastar sig pilgrimerna raklånga på marken (prostrerar) innan de träder in för att offra jaksmör i smörlamporna, pengar och spannmål framför buddhorna och kanske en tunn sjal, en hata, över en buddhas utsträckta händer. Tidigare var alla pilgrimer tvungna att med sina kroppar mäta upp en sju kilometer lång helig väg runt Lhasa innan de fick tillträde till staden. Middag.

 • Dag 5 Lhasa, New Tingri

  På morgonen kör våra bilar av typen Land Cruiser ut ur Lhasa riktning västerut och korsar floden Yarlung Tsangpo, samma flod som under namnet Brahmaputra rinner samman med Ganges och tömmer sitt vatten i Bengaliska viken. Hela körningen till New Tingri och Mount Everest Base Camp gör vi med dessa bilar, inte med turistbuss. Körningen från Lhasa till New Tingri tar 9-10 timmar. Längs vägen gör vi stopp för lunch. Några sträckor är "transportsträckor". Längs andra sträckor färdas vi genom ett exceptionellt vackert och dramatiskt landskap.

  Det dramatiska landskapet – på sina ställen färggrant dekorerat med vindpinade bönevimplar – och den höga, rena, klara luften överraskar. Naturupplevelsen går utanpå det mesta man kan föreställa sig. Man kan knappast vara mer fjärran sin egen vardag än i den klara luften och den tibetanska kulturen här uppe på världens tak. Väl framme i New Tingri checkar vi in på Qomolangma Hotel. Hotellet är enkelt, det är definitivt inte ett designhotell, det är helt enkelt det hotell som står till buds för den som vill övernatta i närheten av Mount Everest Base Camp. Ändå är det med tillfredsställelse vi checkar in, kanske tar en öl i baren, tittar på kartan och konstaterar hur långt in i Tibet - och hur nära Himalayas högsta toppar - vi kommit. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 6 New Tingri, Mount Everest Base Camp

  Äntligen dags att ge sig av mot Mount Everest. Efter en tidig frukost kör vi till Panglapasset där vi gör ett stopp. Om vi har tur med vädret kan vi härifrån se fem av världens högsta bergstoppar. Vi fortsätter sedan vidare ända fram till Mount Everest Base Camp som ligger på en höjd av 5 110 möh. Det Base Camp vi som "icke bergsbestigare" tillåts besöka ligger mellan Rongbukklostret och bergsbestigarnas läger vid Rongbukglaciärens fot. Här är vi magiskt nära världens högsta berg och vi hoppas förstås att vädret ska vara sådant att vi kan se den karaktäristiska toppen. Det läger som ligger närmare Mount Everest och som används av bergsbestigare är endast öppet för dem som har fått myndigheternas särskilda tillstånd att bestiga berget och dessutom betalat rejäla avgifter.

  Beroende på väder och vind och hur lång tid vi vill spendera vid Base Camp håller vi öppet för ett besök i Rongbukklostret som ligger i närheten. Rongbuk är världens högst belägna kloster. Det är munkar i det klostret vi har konsulterat inför att vi skulle planera datum för dessa resor. Vi frågade dem helt enkelt vilka perioder under året det normalt är bästa möjligheterna att få se Mount Everest i all sin prakt. Och de borde veta, från Rongbuk har man en formidabel utsikt mot Everest! Vi har förstås följt munkarnas anvisningar men vi kan naturligtvis ändå inte garantera att det är blå himmel och sol just denna dag. Därför har vi även en reservdag (se dag 7) för att kunna återvända från New Tingri till Base Camp. Lunch under dagen i restaurang vid Rongbukklostret, vid återkomsten till hotellet i New Tingri äter vi middag och kan summera våra upplevelser.

 • Dag 7 New Tingri, Gyantse (alt kvar i New Tingri)

  Den här dagen har vi planerat på följande sätt: - Om vi dag 6 kunde se Mount Everest ordentligt påbörjar vi återfärden mot Lhasa: efter frukost kör vi tillbaka österut och kommer ned under 4 000-metersnivån och till den dal där Gyantse ligger. En bördig slätt breder ut sig. Här finns odlade fält, små byar, boskapshjordar och en del jakar. Från en hög klippa övervakar en femhundra år gammal fästning - Gyantse Dzong - det strategiskt belägna Gyantse som var korspunkten mellan Tibets gamla handelsvägar till Nepal, Indien, Bhutan och Sikkim. I Gyantse ser vi tempelkomplexet Palkhor Chöde och Kumbumstupan samt äter lunch och middag. Vi övernattar på Gyangtse Hotel (3-stjärnigt).

  - Om vi dag 6 inte kunde se Mount Everest stannar vi i New Tingri för ett återbesök till Base Camp: på morgonen kör vi från hotellet till Mount Everest Base Camp och återvänder till hotellet i New Tingri sent på eftermiddagen. Lunch under dagen och middag i New Tingri.

 • Dag 8 Gyantse (alt New Tingri), Lhasa

  Efter frukost kör vi till Lhasa. Om vi kör från Gyantse kör vi genom Karolapasset på 5 010 möh där det 1904 stod ett slag mellan tibetaner och den brittiska Younghusbandexpeditionen. Vi fortsätter sedan längs den turkosskimrande sjön Yamdrok och upp längs slingrande vägar till Kambalapasset och ned mot Lhasa. Lunch under dagen, middag i Lhasa. Om vi kör från New Tingri återvänder vi hela sträckan till Lhasa (9-10 tim). Lunch under dagen och middag i Lhasa.

 • Dag 9 Lhasa, Peking

  Frukost och transfer till Lhasas flygplats för flyg till Peking (ca 5 tim) på slättlandet i norr. Middag i Peking.

 • Dag 10 Peking, hemresa

  Efter frukost, transfer till flygplatsen för hemresa men flyg, flygfakta Air China. Hemkomst samma dag.

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Resan planeras återkomma 2020
I priset ingår
 • Flyg med Air China Stockholm-Peking t/r. Anslutning med SAS från Göteborg och Köpenhamn mot ett mindre tillägg. Måltider ombord.
 • Vår mycket erfarna engelsktalande kinesiska färdledare möter på flygplatsen i Peking och leder programmet i Peking.
 • Vår mycket erfarna engelsktalande tibetanska färdledare möter på flygplatsen i Lhasa och leder programmet i Tibet.
 • Hotell av turistklass/hög turistklass, del i dubbelrum. Hotellklassificering.
 • Alla angivna måltider (8 frukostar, 6 luncher och 8 middagar) inkl måltidsdryck.
 • Detaljerat program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Inrikesflyg Peking-Lhasa t/r.
 • Körningen i Tibet mellan Lhasa-New Tingri-Mount Everest Base Camp görs med bilar av typen Land Cruiser, inte med turistbuss.
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Inrikes kinesiska flygplatsskatter och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Resetillstånd för Tibet.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön..
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Vid avresa med Air China, anslutningsflyg med SAS från Göteborg och Köpenhamn. Övriga orter fråga vid bokning
 • Reseförsäkring
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Visum till Kina
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Peking
Dag 3. Peking, flyg till Lhasa
Dag 4. Lhasa
Dag 5. Lhasa, New Tingri
Dag 6. New Tingri, Mount Everest Base Camp, New Tingri
Dag 7. New Tingri, Gyantse (alt. en reservdag för att se Mount Everest)
Dag 8. Gyantse (alternativt New Tingri), Lhasa
Dag 9. Lhasa, flyg till Peking
Dag 10. Peking, hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt Air China
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Resans karaktär

Resan i Tibet görs på hög höjd, du kommer hela tiden att vistas på minst 3 500 möh, stora delar av resan på betydligt högre höjd (se programmet). Det finns inget krav på att du måste genomgå läkarundersökning före resan. Vår erfarenhet är att de allra flesta klarar Tibetresan bra, även om alla drabbas av trötthet och till och från av huvudvärk. Mycket få drabbas av några allvarliga problem.

Skulle du inte må bra finns det i såväl Lhasa som på andra större orter läkare som har stor erfarenhet av höjdsjuka. Innan du bokar resan, tänk igenom hur ditt allmäntillstånd är. Naturligtvis är det mycket viktigt att du har en bra och omfattande reseförsäkring.

Deltagarantal

15-18 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Qianmen Jianguo Hotel, Peking

  Qianmen Jianguo Hotel är bra beläget i södra delarna av Peking, nära de gamla hutongerna, kulturgatan Liulichang och en kort promenad från Taorantingparken. Hotellet invigdes redan 1956 med ett utpräglat Pekingopera tema. På hotellet inrymms den berömda teatern, Liyuanteatern. Teatern har föreställningar i stort sett varje kväll och restaurangen där du äter din frukost är döpt efter Pekingoperans främsta stjärna - Mei Lanfang. I övrigt erbjuder hotellet, fritt WiFi på vissa platser, gym, bar med livemusik och en nattklubb. De bekväma rummen innehåller element från teatertemat, minibar och kylskåp. Till hemsidan: Saknas

 • Kyichu Hotel, Lhasa,

  Bra läge mellan Jokhang templet och Potalapalatset i de traditionella kvarteren i Lhasa. Kyichu Hotel är ett av de äldsta privatäga hotellen i Lhasa med 52 rum. Drivs av en familj som sätter värde i att bemöta gästerna med personlig service. Hotellet erbjuder en restaurang, WiFi och ett konstgalleri/presentshop.
  Till hemsidan

   

 • Gyantse Hotel, Gyantse

  Gyantse Hotel är bekvämt beläget i den gamla delen av Gyantse, nära turistattraktioner som den sista Panchen Lamas sommarpalats, Kumbum klostret och och den lokala marknaden. Hotellet erbjuder bland annat 3 restauranger, bar med biljardbord. WiFi erbjuds i lobbyområdet. Rummen har egna badrum. 
  Till hemsidan: Saknas

 • Qolangma Hotel, Lhasa

  Qomolangma Hotel erbjuder ett dussintal rum av enklare standard, dock med eget badrum. Hotellet har en egen restaurang.
  Till hemsidan: Saknas