Översikt

Supermetropolen Shanghai – med sina historiska miljöer och häftiga puls – har blivit symbolen för det nya Kina. I Peking väntar de praktfulla sevärdheterna i Ming- och Qingkejsarnas huvudstad, de stämningsfulla gränderna och förstås prisvärd shopping. Fascinerande kontraster och mycket stora upplevelser.

Sagt om resan:

"Vi vill i all enkelhet tacka  er för en fantastiskt välarrangerad och härlig resa till Shanghai och Peking för ett par veckor sedan! Vi  fick ett rikt urval av upplevelser och utflykter och information om dagens och gårdagens Kina. Vi tycker att vi har fått en bred och spännande bild av Kina! Vår guide var en väldigt sympatisk, kunnig och trevlig ung man, "Carl", som betydde mycket för att resan blev så lyckad!


Vi tycker att denna resa absolut var en av de bästa resor vi har gjort!

Tack och glada hälsningar
Lars Fridén och Karin Nilsson"

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Shanghai, Oriental Pearl Tower

  Avresa med flyg, med SAS eller Finnair. Frukost ombord, vår svensktalande färdledare möter på flygplatsen. Buss in till Shanghai. Från tevetornet Oriental Pearl Towers observationsdäck på 263 meters höjd spanar vi ut över såväl det nya som det gamla Shanghai. Härifrån är det nära till spektakulära Shanghai Tower med en höjd på 632 m, vilket gör den till den högsta byggnaden i Kina och den näst högsta i världen. 

  Skyskrapan har en spännande design där nio cylindriska hus har staplats på varandra och inneslutits av en glasfasad som vrider sig likt Turning Torso i Malmö. Här finns även 492 m höga Shanghai World Financial Center och 420,5 m höga Jin Mao Tower med Hyatts hotellobby på 53:e våningen.

  Väl nere på gatunivå igen besöker vi Shanghai stads historiska museum där välgjorda tablåer presenterar stadens dramatiska historia. Lunch under dagen, välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Shanghai, The Bund, Gamla stan

  Prakten och den koloniala storhet som karaktäriserade Shanghai före revolutionen 1949 möter oss längs The Bund, Shanghais strandpromenad och front mot Huangpufloden som är en biflod till Yangtsefloden. Här kan vi se art deco- och neoklassisistiska fasader, bl a den pampiga byggnad som förr rymde huvudkontoret för Hong Kong and Shanghai Bank. Här ligger också gamla Shanghai Club som var en av den brittiska snobbighetens främsta bastioner, hotellen Palace och Peace samt det gamla Tullhuset med klocktornet "Big Ching".

  Vi fortsätter till Gamla stan för att se det fina tehuset och Stadsgudens tempel, ett daoisttempel från 1400-talet dit stadsborna kom för att be om fred och framgång. Dess popularitet gjorde att många öppnade sina små affärer i närheten och en myllrande marknadsplats växte fram, och området är minst sagt myllrande än idag. Lunch under dagen.

  Extraprogram på kvällen: Middag och akrobatikshow.

 • Dag 4 Shanghai, Programfri dag

  Programfri dag för egna strövtåg och shopping. 

  Valfritt extraprogram: Den berömda vattenstaden Zhujiajiao och Financial Centers utsiktsdäck på 472 meters höjd. Extraprogram på kvällen: Middag och båttur på Huangpufloden där vi får möjlighet att beskåda Shanghais berömda neonupplysta skyline efter att mörkret lagt sig över staden. Från båten har vi allra bäst utsikt då vi kan betrakta såväl Pudong, som betyder öst om floden som Pu Xi som betyder väst om floden.

 • Dag 5 Shanghai, Peking, Himmelens tempel

  Avresa på morgonen med snabbtåg till Peking. Beijing-Shanghai High-Speed Railway är 1 318 km lång och kostnaderna för konstruktion och bygge har uppgått till runt 220 miljarder kronor. 200 000 passagerare planeras åka sträckan, varje dag! 1 140 km av sträckan körs på räls som ligger på en upphöjd bana. Maxhastigheten är 380 km/tim och den genomsnittliga hastigheten i vanlig trafik är ca 310 km/tim. Luchpaket serveras ombord. Resan tar runt 5 h.

  Väl framme i Peking, besöker vi Himmelens tempel, som med sin 38 meter höga Bönehall från Mingdynastin är ett av Kinas vackraste och mest kända byggnadsverk. Den enda människa som kunde närma sig himlen var den främste bland människorna, d v s kejsaren som var Himmelens son. Kejsaren kom till Himmelens tempel varje vår i stor procession för att offra och be himlen om goda skördar. Den runda centrala byggnaden, Bönehallen för goda skördar, symboliserar himlen. Med sitt vackra djupblå glaserade taktegel och fulländade form anses byggnaden vara en av de allra vackraste i hela Kina. I den omgivande parken är folklivet verkligen levande, särskilt på morgonen då taiji och många andra aktiviteter pågår.

  Därefter blir det klädmarknaden Silk Street och gemensam middag.

 • Dag 6 Peking, Förbjudna staden

  Idag kan man nog säga att det finns flera Peking. Ett är det kejserliga, gåtfulla, lite stillsamma och stämningsfulla Peking med lummiga parker, slingrande gränder och mystiska tempel. Ett annat är det nya Peking med shoppinggallerior, karaokeklubbar, whisky- och cigarrbarer, lyxbilar, Starbuckscaféer och konstgallerier med modern konst. Och visst kommer du att kunna uppleva Pekings båda sidor!

  Idag börjar vi programmet på Himmelska fridens torg varefter vi går in i Förbjudna staden genom den stora port som kejsaren använde i officiella sammanhang. Skyddad av en bred vallgrav och tio meter höga purpurfärgade murar levde härskaren omgiven av sitt lysande hov, mandariner, eunucker och konkubiner. Men vi kan också se mer privata kvarter och kejsarens egen trädgård innan vi lämnar palatset genom den norra porten.

  Vi äter lunch hemma hos en familj i en traditionell Pekinggård och får se hur man gör dumplings (jiaozi), knyten fyllda med fläsk, grönsaker, räkor och ägg. Här åker vi även cykelriksha genom hutongerna (gränderna) och besöker Trumtornet och den pittoreska sidogatan Yandaixiejie street.

  Extraprogram på kvällen: Kung Fu Show med middag.

 • Dag 7 Peking, Kinesiska muren

  Idag väntar Kinesiska muren vid vid Mutianyu. Vi tar linbanan upp och promenerar ner. Från Gula havet i öster över bergskammar och slätter, längs breda floder och genom stora ökenområden slingrar den sig fram till sin sista utpost i Gobiöknen, nästan 700 mil lång. Från vakttornen kan man se hur muren likt en väldig drake slingrar sig fram på bergstopparna långt bort i fjärran. Här stod för länge sedan väktare beredda till strid med lansar, pilbågar, frustande hästar och färggranna sidenfanor. Röksignaler från vakttornen sände budskap och varningar om fiender till posteringar långt bort i väster. Att stå här, högt uppe på muren är förstås en av resans absoluta höjdpunkter.

  På vägen till muren gör vi ett besök i en sidenaffär. Gemensam lunch under dagen.

 • Dag 8 Peking, Tai Chi, Pandor

  Tidig frukost innan vi beger oss till en närliggande park för att se och uppleva Tai Chi eller taiji, den traditionella skuggboxningen, och många andra sorters aktiviteter. Med mjukhet och elegans rör man sig långsamt i djup koncentration. Någon svingar sitt blanka svärd. Andra verkar vara indragna i en kamp med osynliga demoner. Det är annorlunda och det är mycket kinesiskt.

  Därefter besöker vi pandorna på zoo. Jättepandan har funnits i Kina i tre miljoner år. Sichuan är dess hemprovins även om den länge var ganska allmänt utbredd i södra Kina. Idag finns bara cirka 1 600 levande pandor i vilt tillstånd och ungefär 140 i djurparker och uppfödningscentra.

  Efter lunch gör vi ett besök i en pärlaffär där vi får en beskrivning av hur man odlar pärlor och ges tillfälle att besöka pärlbutiken. Därefter åker vi vidare till Sommarpalatset, änkekejsarinnan Cixis favoritanläggning. På kinesiska kallas palatset för Den kultiverade renhetens trädgård. Vi promenerar genom en 700 meter lång korridor vars många dekorativa takmålningar visar scener från klassiska sagor och romaner. Korridoren följer Kunmingsjön, passerar Långa livets kulle och slutar vid Marmorbåten, en märklig skapelse som Cixi lät bygga för pengar som var avsedda för upprustning av Kinas riktiga flotta.

  På kvällen Pekinganka, berömd delikatess och perfekt som avskedsmiddag. Gott och mycket mört kött, underbart god sås som äts tillsammans med finskuren vårlök, allt rullas in i tunt bröd.

 • Dag 9 Peking, hemresa

  Frukost, transfer till flygplatsen, avresa med flyg, hemkomst samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
Avresor 29/10
Pris Från 17 700 kr
Enkelrumstillägg Från 2 700 kr
I priset ingår
 • Flyg till Shanghai och hem från Peking med Finnair eller SAS. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Svensktalande kinesisk färdledare möter i Shanghai och leder resan i Kina. Dessutom medverkar en kinesisk engelsktalande guide i Shanghai.
 • Hotell av god/hög turistklass, del i dubbelrum. Hotellklassificering.
 • Alla angivna måltider (7 frukostar, 5 luncher och 3 middagar) inkl måltidsdryck. Program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Extraprogram bokas och betalas på plats i Kina.
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter inom Kina och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Extraprogram i Shanghai och Peking
 • Anslutningsflyg, fråga vid bokning.
 • Reseförsäkring
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Bad och avkoppling efter resan
 • Visum till Kina
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst Shanghai
Dag 3-4. Shanghai
Dag 5. Shanghai, höghastighetståg till Peking
Dag 6-8. Peking
Dag 9. Peking, hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Qianmen Jianguo Hotel, Peking

  Qianmen Jianguo Hotel är bra beläget i södra delarna av Peking, nära de gamla hutongerna, kulturgatan Liulichang och en kort promenad från Taorantingparken. Hotellet invigdes redan 1956 med ett utpräglat Pekingopera tema. På hotellet inrymms den berömda teatern, Liyuanteatern. Teatern har föreställningar i stort sett varje kväll och restaurangen där du äter din frukost är döpt efter Pekingoperans främsta stjärna - Mei Lanfang. I övrigt erbjuder hotellet, fritt WiFi på vissa platser, gym, bar med livemusik och en nattklubb. De bekväma rummen innehåller element från teatertemat, minibar och kylskåp. Till hemsidan: Saknas

 • Jiulong Hotel, Shanghai

  Jiulong Hotel höjer sig 25 våningar över de östra delarna av centrala Shanghai, med gångavstånd till The Bund och strålande utsikt över Pudong och Shanghais TV-torn. Bredvid hotellet ligger 1933, ett nyligen ombyggt slakthus från 1933 som förutom att vara ett av Shanghais arkitektoniska mästerverk, bland annat rymmer butiker och vinbarer. Hotellet erbjuder flera restauranger och en rekreationsavdelning med bl a gym och bastu. Rummen är utrustade med de vanligaste attiraljerna.  
  Till hemsidan

Tillval

 • Bokas och betalas på plats Akrobatföreställning med middag, Shanghai

  Kvällsföreställningen med Shanghai Acrobatic Troupe bjuder på en spektakulär akrobatisk föreställning på moderna och lyxiga Shanghai Theater. Truppen rankas som Shanghais med erfarna och våghalsiga akrobatiska ensemble.

  Föreställningen innehåller mycket av det bästa av vad traditionell kinesisk akrobat- och cirkuskultur kan uppvisa vad gäller skådespel, talriksbalansering, repdans, humor, blans, akrobatik och cirkusnummer. Showen anses vara den bästa inom området i Shanghai och kan varmt rekommenderas. Vi reserverar oss för att föreställning och plats kan skifta utifrån platstillgång och vad som faktiskt står till buds vid ett specifikt datum.

  Pris för show och middag: 220 yuan

 • Bokas och betalas på plats Shanghai World Financial Center och Zhujiajiao vattenstad

  Vi börjar med att besöka Shanghai World Financial Center. Här finns tre observationsdäck varav det högsta, "Skywalk 100" ligger på 100e våningen (474 meter över marken). Det är en 55 meter lång passage med golv som är gjort av transparent glas. Från observationsdäcket spanar vi ut över såväl det nya som det gamla Shanghai.

  Vi besöker därefter vattenstaden Zhujiajiao, en pitoresk antik vattenstad känd för dess tusentals välbevarade byggnader från Ming- och Qingdynastin, dussintal antika broar och charmiga gårdar. Staden har många blomstande gränder och smågator, North Street är den bäst bevarade antika gatan i området och är full av antika byggnader från gamla dynastier. De 36 broarna här är från Ming- och Qingdynastin och finns i olika former och stilar och är byggda av allt från trä, sten till lyxig marmor.

  Pris: 520 yuan, lunch ingår.

 • Bokas och betalas på plats Båtfärd på Huangpu River, Shanghai

  Att uppleva Shanghais berömda neonupplysta skyline när mörkret lagt sig över megastaden är en poupulär extrautflykt. Allra bäst utsikt har man från en båt ute på Huangpu River. Då kan du nämligen se både Pudong, som betyder öst om floden och Pu Xi, som betyder väst om floden. På Pudongsidan - i Lujiazui - kan du beskåda några av världens högsta skyskrapor, landmärken som Oriental Pearl Tower, Jin Mao, det 492 m höga Shanghai World Financial Tower (kapsylen) och det 632 meter och 128 våningar höga Shanghai Tower - världens näst högsta byggnad!

  På Pu Xi-sidan, längs den klassiska paradgatan The Bund kan du se 26 klassiska koloniala 1920-tals byggnader som t ex Bank of China, Peace hotel, Hong Kong Shanghai Bank och Shanghai Custom House i imponerande kvällsbelysning. Programmet börjar med middag på land innan vi gemensamt åker en 45-minuters tur på Huangpu River. Väl värt pengarna.

  Pris: 160 yuan.

 • Bokas och betalas på plats Kung fu-show med middag, Peking

  Kvällsföreställningen The Legend of Kung Fu Show är en fartfylld föreställning där den traditionella kampsporten Kung Fu blandas med modern teater, musik och balett. Under kvällen får vi följa en ung pojke som drömmer om att en dag bli en kung fu-mästare och nå upplysning. Vi får se hur pojken först blir munk och hur han sedan tvingas övervinna olika hinder - både världsliga och sinnliga - under sin kamp för att övervinna sin rädsla och bli en sann mästare i kung fu. Föreställningen har vunnit ett otal priser och har kommit att bli den mest älskade kung fu-showen i hela Kina. Mycket sevärd. 

  Pris för show och middag: 220 yuan.

Boka din resa

2018-10-29 2018-11-06 17 700 kr Finnair 5+ Boka