Översikt

Karl Wangs hemtrakter

Vår svensktalande färdledare Karl Wang (Wang Chunheng) bjuder in till en resa som tar oss till trakterna kring Shanghai, Gula bergen och vattenstaden Wuzhen.

Resan börjar och slutar i supermetropolen Shanghai. Häftiga naturupplevelser väntar oss i de drömlika och mytomspunna Gula Bergen. Vi besöker klassiska kanal- och vattenstäder i östra Kina, med vackra trähus och låga stenhus.

Här kommer man det gamla Kina mycket nära samtidigt som det är tydligt med vilken kraft det nya Kina växer fram. Vår resa tar oss genom landets stora variationer och rika kontraster och Karl har mycket att berätta för oss längs vägen.


Om vår färdledare Karl Wang

Karl tog sin examen i främmande språk 2005 då han hade studerat svenska på en av språkhögskolorna i Peking. Han har alltsedan dess arbetat som färdledare och guide. När han besökte Sverige var han förutom i Stockholm även runt i Dalarna. Karl föddes i Jiangsu-provinsen i Hundens år enligt den kinesiska kalendern. På sin fritid tycker han om att se på film och fotboll, när han inte leker med sin lilla dotter. Numera bosatt med sin familj i Shanghai.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Shanghai, The Bund

  Avresa med med Air China via Peking. Karl oss på flygplatsen och tar oss med in till Shanghai med buss där vi direkt får se den legendariska strandpromenaden The Bund. Supermetropolen Shanghai slår emot oss med en enorm puls och utstrålning och staden lämnar inte någon besökare oberörd. I Shanghai möter oss en blandning av kolonial västerländsk och kinesisk arkitektur. Det senaste årtiondet har staden genomgått en enorm dynamisk utveckling som förvandlat det gamla "Asiens Paris" till ett finansiellt centrum i världsklass.

  Prakten och den koloniala storhet som karaktäriserade Shanghai före revolutionen 1949 möter oss längs The Bund, Shanghais strandpromenad och front mot Huangpufloden som är en biflod till Yangtsefloden. Här kan vi se art deco- och neoklassisistiska fasader, bl a den pampiga byggnad som förr rymde huvudkontoret för Hong Kong and Shanghai Bank. Här ligger också gamla Shanghai Club som var en av den brittiska snobbighetens främsta bastioner, hotellen Palace och Peace samt det gamla Tullhuset med klocktornet "Big Ching". Välkomstmiddag på kvällen

 • Dag 3 Shanghai, Jadebuddhans tempel, Oriental Pearl Tower

  Idag börjar vi med ett besök på Jadebuddhans tempel som ofta myllrar av troende som offrar, tänder rökelse och ber till de olika buddhorna. Därefter tar vi oss an TV-tornet Oriental Pearl Tower som med sina 468 meter är ett av Asiens högsta tevetorn. Vi åker vi upp till utsiktsdäcket i den stora bubblan som har en diameter på 45 meters och är moterad på 263 meters höjd. Stadens stadsplaneringsmuseum visar Shanghais utveckling till den supermetropol den är idag. 

  I Gamla stan finner vi det fina tehuset som med sina vinklade promenadgångar ska hindra onda andar att passera (andar kan som bekant bara gå rakt fram) och butiks- och basarkomplex där hundratals specialbutiker ger besökaren mycket spännande att titta på. Vi avslutar dagen vid det bilfria shopping- och nöjesområdet Xintiandi som betyder "New heaven on earth", där vi kan avsluta dagen på egen hand med ett besök på någon av områdets alla restauranger, barer eller caféer.

  Alternativ möjlighet är vårt extraprogram: Middag och akrobatikshow.

 • Dag 4 Shanghai, Huangshan/Gula bergen, Tunxi, bybesök

  Avresa på morgonen med snabbtåg till Huangshan. Tunxi ligger vid foten av Huangshan som betyder Gula bergen. Med 77 toppar högre än 1000 meter utgör området ett av de mest fascinerande bergslandskapen i Kina. Här finns gott om "stenskogar" som påminner om gotländska raukar, märkliga klippformationer, vattenfall, sjöar och varma källor. Vegetationen är rik med ett flertal sällsynta växter varav några endemiska (finns alltså bara just här).

  På lägre nivå täcks Gula bergen av barrskog men vi finner också vildväxande tempelträd (Ginkgo biloba). Under dagen besöker vi även flera gamla byar och får uppleva uråldriga miljöer samt ser tillverkning av klassiska kinesiska penslar och kalligrafimålning.

 • Dag 5 Huangshan/Gula bergen

  Idag börjar vi programmet med att ta linbana upp på berget för en vandring uppe på Huangshan högsta punkt. Härifrån kan vi njuta av bergen, vindpinade tallar och fantastisk utsikt. Huangshan är det kinesiska bergsnaturidealet förverkligat som det ofta avbildas i klassiska tuschmålningar. Framförallt är det de av vinden formade tallarna som är karaktäristiska, de är urtypen för hur en "riktig kinesisk tall" ska se ut. Under århundraden har bergen lockat konstnärer, författare, poeter och många kända kineser. Flera exempel finns utspridda i bergen.

 • Dag 6 Huangshan/Gula bergen, Mukeng, Xidi

  Efter frukost tar vi buss till Mukeng där en lätt vandring i bambuskog väntar. Buss vidare till Xidi (UNESCO världsarv), här finns 124 mycket välbevarade trähus från Mingdynastin och Qindynastin med underbart vackert träsnideri. Lunch och middag under dagen.

 • Dag 7 Xidi, teodling, Hangzhou

  Efter upplevelserna i bergen så avslutar vi vistelsen här med besök till en berömd teodling där vi får se hur tebuskarna växer och hur man förädlar tebladen, till grönt, vitt och svart te. Efter lunch tåg till staden Hangzhou som i århundraden har omtalats och lovsjungits som en himmelsk plats på jorden. Marco Polo utnämnde staden till en av de mest framstående städerna i världen. Hangzhou stod på höjden av sin glans under den södra Songdynastin (1127-1279) som etablerade sin huvudstad här efter att kejsarfamiljen och hela det glänsande hovet hade tvingats fly från den gamla huvudstaden Kaifeng när nomadfolk erövrade norra Kina 1126.

 • Dag 8 Hangzou, tempel, Västra sjön, Wuzhen

  På förmiddagen besöker vi Lingyinsi, ett av Kinas största, äldsta och mest livaktiga buddhistiska tempelkomplex som uppfördes redan 326 och har därefter förstörts och återuppförts inte mindre än 16 gånger. I huvudhallen kan vi se en 20 meter hög buddhastaty. Efter lunch, åker vi båt på Västra sjön och gör en cykeltur (1 tim) längs sjön. På eftermiddagen fortsätter vi vår resa till vattenstaden Wuzhen som är en verklig kulturhistorisk klenod vid Kejsarkanalen och som inte bara är en riktigt liten och gammal stad, den är också sensationellt väl bibehållen och pietetsfullt renoverad.

 • Dag 9 Wuzhen, gamla gränder, Shanghai

  Vi promenerar i östra och västra Wuzhen genom de gamla gränderna och över vackert välvda broar (det finns 77 små broar i västra Wuzhen). Vi besöker ett gammalt apotek och ser tillverkning av risbrännvin och indigo. Vår buss tar oss sedan åter till Shanghai (ca 2,5 tim). Vi äter gemensam avskedsmiddag och därefter finns möjlighet till extraprogram: Kryssning på Huangpu-floden, så man ser The Bund-sidan och Pudong-sidan i fantastisk kvällsbelysning.

 • Dag 10 Shanghai, hemresa

  Frukost, transfer till flygplatsen, avresa med flyg. Hemkomst samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Avresa i oktober 2020
Pris Från 19 850 kr
Enkelrumstillägg 2990 kr
I priset ingår
 • Flyg till och från Shanghai. Avresa från Stockholm med Air China, måltider ombord.
 • Svensktalande kinesisk färdledare möter i Shanghai och leder resan i Kina. Dessutom medverkar en kinesisk engelsktalande guide i Shanghai.
 • Hotell av god/hög turistklass, del i dubbelrum. Hotellklassificering.
 • Alla angivna måltider (7 frukostar, 5 luncher och 3 middagar) inkl måltidsdryck. Program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Extraprogram bokas och betalas på plats i Kina.
 • Kinaresors informationspaket.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter inom Kina och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Extraprogram
 • Anslutningsflyg, fråga vid bokning
 • Reseförsäkring
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Bad och avkoppling efter resan
 • Visum till Kina
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst Shanghai
Dag 3. Shanghai
Dag 4. Shanghai, tåg till Gula bergen/Tunxi
Dag 5. Gula bergen/Tunxi
Dag 6. Gula bergen/Tunxi, buss till Xidi
Dag 7. Xidi, tåg till Hangzhou
Dag 8. Hangzhou, buss till Wuzhen
Dag 9. Wuzhen, buss till Shanghai
Dag 10. Shanghai, hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt Air China
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-20 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Jiulong Hotel, Shanghai

  Jiulong Hotel höjer sig 25 våningar över de östra delarna av centrala Shanghai, med gångavstånd till The Bund och strålande utsikt över Pudong och Shanghais TV-torn. Bredvid hotellet ligger 1933, ett nyligen ombyggt slakthus från 1933 som förutom att vara ett av Shanghais arkitektoniska mästerverk, bland annat rymmer butiker och vinbarer. Hotellet erbjuder flera restauranger och en rekreationsavdelning med bl a gym och bastu. Rummen är utrustade med de vanligaste attiraljerna.  
  Till hemsidan

 • Huashan Huiyan hotel, Tunxi

  Huashan Huiyan hotel ligger i centrala Huangshan nära Tunxi och en av stadens äldsta gator. Hotellet är bland annat utrustat med tennisbana, spa, gym, bastu, kafé och en Hangzhounesisk, en kinesisk och en västerländsk restaurang. Rummen har t ex gratis WiFi och luftkonditionering. Till hemsidan: Saknas.

 • Xidi Travel Lodge, Huangshan

  Xidi Travel Lodge ligger centralt i Xidi Village, en by som är listad av UNESCOs som ett världsarv värt att bevara. Hotellet är inrymt i en fastighet som består av 6 äldre bostadshus med olika lokala arkitektoniska stilar. Hotellet känns som ett levande museum för bostadshus från Ming/Qing med en aura från södra Anhui. Populära besöksmål i närheten är förutom själva byn Xidi Village, bland annat Huangshan Scenic Area, Hongcun, Tangyue Memorial Archways, the Bao Family Garden, Qiyun Mountain och Taiping Lake. På hotellområdet finns bland annat en trevlig trädgård, restaurang med delikatesser från Huizhou, ett kafé, ett galleri och WiFi i allmänna utrymmen. Rummen är ljusa och moderna och utrustade med saker som luftkonditionering, te-utrustning, individuella badrum och hårtork. Till hemsidan: Saknas.

 • Holiday Inn Hangzhou City Center

  Holiday Inn City Center är ett 26 våningar högt hotell med ett centralt läge i hjärtat av det livliga Hangzhou, nära till shopping och restauranger. Hotellet är modernt och erbjuder det mesta man kan önska såsom inomhuspool, cocktailbar, gym och 3 restauranger. Rummen är utrustade med bland annat kylskåp, minibar, kaffe/te, badkar, badrock och höghastighets internet. Till hemsidan

 • Water Fair Inn, Wuzhen

  Water Fair Inn har ett utmärkt läge med en fantastisk utsikt över floden och nära till den omtalade flytande marknaden. Det är ett litet och charmigt hotell med endast 30 rum. Hemsida saknas.

Tillval

 • Bokas på plats Akrobatföreställning med middag, Shanghai

  Kvällsföreställningen med Shanghai Acrobatic Troupe bjuder på en spektakulär akrobatisk föreställning på moderna och lyxiga Shanghai Theater. Truppen rankas som Shanghais med erfarna och våghalsiga akrobatiska ensemble.

  Föreställningen innehåller mycket av det bästa av vad traditionell kinesisk akrobat- och cirkuskultur kan uppvisa vad gäller skådespel, talriksbalansering, repdans, humor, blans, akrobatik och cirkusnummer. Showen anses vara den bästa inom området i Shanghai och kan varmt rekommenderas. Vi reserverar oss för att föreställning och plats kan skifta utifrån platstillgång och vad som faktiskt står till buds vid ett specifikt datum.

  Pris för show och middag: 220 yuan