Översikt

Antik- och porslinsresa till Kina

Följ med på en härlig vårresa som erbjuder porslin, konst och kultur. Resans specialprogram är arrangerat i samarbete med Björn Gremner från Antik West i Göteborg.

Under Björn Gremners sakkunniga ledning och tillsammans med vår svensktalande kinesiska guide kommer vi att få lära oss och uppleva många spännande saker. Björn medverkar under hela resan och kommer arrangera flera unika programinslag på plats i Shanghai, porslinsstaden Jingdezhen, Xian och dessutom Guangzhou. Vår resa startar i supermetropolen Shanghai – med sina historiska miljöer och häftiga puls – som blivit symbolen för det nya Kina.

Vi fortsätter till Jingdezhen berömt i hundratals år för sin porslinstillverkning och det blå-vita Mingporslinet och fortsätter till kejsjarstaden Xian, den legendariska Sidenvägens startpunkt och staden där Qinkejsarens underjordiska armé av terrakotta kan ses. Resan avslutas i södra Kina och den gamla hamnstaden Kanton vid Pärlfloden, vars nuvarande namn är Guangzhou, viktig handelsplats för svenska Ostindiska kompaniet på sin tid. Välkommen att följa med oss!


Om Björn Gremner

Björn Grenmner är specialist på Ostindiskt/kinesiskt porslin och konstföremål. Sedan 1971 driver han AntikWest Oriental Art & Antiques i Göteborg och har också utställningsverksamhet i Hong Kong och Beijing. Har varit ciceron på ett flertal resor till bl.a. Jingdezhen, porslinhuvudstaden i Kina. Medförfattare av introduktions-boken "Det blåvita porslinet från Kina" ihop med dotter Anna. Värderingskonsult till försäkringsbolag, museer och auktionshus. Expert i TV:s Antikrundan sedan 1989. Övriga intressen: Spelar hickory-golf och jazz på piano.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Shanghai

  Avresa med flyg. Prakten och den koloniala storhet som karaktäriserade Shanghai före revolutionen 1949 möter oss längs The Bund, Shanghais strandpromenad och front mot Huangpufloden som är en biflod till Yangtsefloden. Här kan vi se art deco- och neoklassisistiska fasader, bl a den pampiga byggnad som förr rymde huvudkontoret för Hong Kong and Shanghai Bank. Här ligger också gamla Shanghai Club som var en av den brittiska snobbighetens främsta bastioner, hotellen Palace och Peace samt det gamla Tullhuset med klocktornet ”Big Ching”.

  Vi forsätter till Jadebuddhans tempel där vi kan se en mycket elegant och dyrbar buddhafigur, skuren i ett enda stycke jade och hitfraktad från Birma av en hängiven buddhistisk munk. Välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Shanghai

  Vi börjar dagen med att vår antikexpert Björn Gremner ger en introduktion till det kinesiska porslinet. Vi fortsätter till Gamla stan för att se det fina tehuset och Stadsgudens tempel, ett daoisttempel från 1400-talet dit stadsborna kom för att be om fred och framgång. Dess popularitet gjorde att många öppnade sina små affärer i närheten och en myllrande marknadsplats växte fram, och området är minst sagt myllrande än idag. Vi avslutar med Yu Yuan trädgården och lunch i Gamla stan.

 • Därefter tar vi oss över till Pudong-sidan, från tevetornet Oriental Pearl Towers observationsdäck på 263 meters höjd spanar vi ut över såväl det nya som det gamla Shanghai.  Väl nere på gatunivå igen besöker vi Shanghai stads historiska museum där välgjorda tablåer presenterar stadens dramatiska historia.  På kvällen äter vi middag och gör därefter en båtfärd på Huangpu-floden och upplever Shanghais spektakulära skyline från vattnet i kvällsbelysning. Och varför inte avsluta på en bar med utsikt över floden och Pudongs häftiga upplysta fasader.

 • Dag 4 Shanghai, Jingdezhen

  Efter frukost tar oss bussen till det fantastiska Shanghai museum,  ett av Kinas bästa med enastående samlingar av kinesiska konstskatter och dyrgripar från hela Kinas historia utställda i moderna, överskådliga och informativa presentationer. Vi har gott om tid för att se samlingarna med bronser, porslin, målningar, jade m m. Lunch under dagen.

  Framåt kvällen tar vi höghastighetståget inåt landet till provinsen Jiangxi till porslinsstaden Jingdezhen. Enklare middag ombord på tåget.

 • Dag 5 – 7 Jingdezhen

  Jingdezhen är en gammal stad och fynd visar att man här mycket tidigt tillverkade keramik och senare porslin av mycket hög kvalitet. Den viktiga råvaran till porslinet – kaolinleran kommer från byn Gaoling som ligger några mil utanför staden och som vi kommer att besöka. Mingkejsarna utvecklade porslinstillverkningen i Jingdezhen och det berömda blå-vita porslinet.

  Storhetstiden var från Yuandyanstin och Mingdynastin till Qingdynastin på 1700-talet. På den tiden fanns hundratals verksamma brännugnar i området. Fortfarande idag är Jingdezhen porslinsstaden framför andra i Kina med stor tillverkning och brännugnar omringar staden som är uppbyggd längs stränderna på Chang-floden. 

 • Här i Jingdezhen ansluter konstnären Torsten Jurell till delar av programmet. Björn Gremner som varit här ett flertal gånger ger en introduktion till staden och dess historia. Vi besöker Museum of Ceramic History och Porslinsmuseet, där vi får tillgodogöra oss porslinets historia under sakkunnig ledning.

  Vi besöker Ancient Kiln factory, Art Porcelain Factory, Porcelain Scultprue factory och flera porslinsmarknader och en kväll ska vi avnjuta ”porslins-bankett”. Heldagsbesök till Gaoling (Yaoli) med Raonan Ancient Kiln. Vi kommer även ha tid för egna strövtåg i staden.

 • Dag 8 Jingdezhen - Xian

  På förmiddagen lämnar vi Jiangxiprovinsen och staden Jingdezhen för att ta oss i nordvästlig riktning till Xian i Shaanxiprovinsen, vi åker med dagtåg i första klass och intar en enklare lunch under vägen. Härifrån utgick den sägenomspunna Sidenvägen. Under Tangdynastin (608-907 e Kr) hette staden Changan (Eviga friden) och var världens största stad. Här utrustades expeditionerna och lastades kamelkaravanerna med siden, kryddor och andra dyrbarheter. I månader drev sedan kamelförarna sina "ökenskepp" västerut genom bergspass och vidsträckta öknar. Längs vägen stötte de på såväl karavanplundrare och rövare som persiska prinsar och europeiska handelsmän.  

 • Dag 9 Xian

  Efter frukost beger vi oss ut på slätten som omger det modena Xian där hela 72 kejsare och kungar ligger begravda. Främst av dem alla är förstås den förste kejsaren av Qin, Qin Shi Huang Di, den kejsare som enade Kina och lät sammanbygga den Kinesiska muren till ett sammanhängande försvarsverk. Redan 247 f Kr när den 13-årige prinsen just bestigit tronen började man arbeta på hans grav. Som mest arbetade 700 000 man med kejsarens gravanläggning. Den underjordiska armén av terrakotta skulle bevaka ingången till kejsarens grav, därför står soldaterna i stridsformering. Inne i graven riggade hantverkare upp armborst med pilar som omedelbart skulle döda inkräktare. Kejsarens bihustrur och alla arbetare tvingades följa kejsaren i döden för att gravens hemlighet skulle bevaras.

  Historiska museet i Xian rymmmer en av Kinas mest förnäma samlingar av konstskatter. Materialet från Tang, en av Kinas mest högstående perioder, är särskilt rikt. Men här finns också välbevarade fynd från de allra tidigaste, mer än 5000 år gamla kulturerna, samt föremål från senare dynastier t ex Mingporslin.

  På kvällen ser vi en sång-och dansföreställning med motiv från Tangdynastin.

 • Dag 10 - 11 Xian, Guangzhou

  Vi börjar dagen med att besöka den imponerande Stadsmuren som omringar innerstaden och som omges av en bred vallgrav. Vi besöker också Stora Vildgåspagoden dit munken Xuan Zang under 600-talet förde viktiga buddhistiska skrifter från Indien. Vi promenerar genom Xians gamla kvarter som genomkorsas av smala gränder och som letar sig fram till Stora moskén med ursprung i Tangdynastin. Idag kommer vi att äta lunch hemma hos en familj. Vi kommer även ha tid till strövtåg på egen hand.

  Dagen därpå checkar vi ut från hotellet och tar oss till Yanling graven på vägen till flygplatsen för vidare resa med flyg till Guangzhou.     

 • Dag 12 - 13 Guangzhou

  Kanton ligger i den tättbefolkade Guangdongprovinsen i södra Kina och gränsar till Hongkong. Kanton som ligger vid Pärlfloden har i flera tusen år varit en viktig hamnstad i Kina. Under de Ostindiska kompaniernas tid var Kanton den viktigaste handelsplatsen, med olika utländska faktorier på plats. Även det svenska Ostindiska kompaniet gjorde under 1700-talet sina affärer här. 

  Vi åker till ön Shamian som ligger i Pärlfloden, där de utländska faktorierna höll till. Ön ägdes av britterna och fransmännen under närmare 100 år och nu har många av de ina viktorianska och franska husen från den tiden restaurerats och återfått sina ursprungliga pastellfärger. Vi promenerar i den historiska miljön och besöker även katedralen. Vi besöker äve Provinsmuseet, relativt nytt och med fina samlingar. Vi ser dessutom Yue-gravmuseum, vars hela namn är Musuem of the Western Han Dynasty of the Southern Yu King´s tomb och Chenklanens förfäderstempel. Kvällen programfri.

  Följande dag tar oss busssen till staden Foshan, berömd för sin keramik, och Shiwan Ceramic factory. Här ser man även tillverkning av pappersklipp och lyktor. På kvällen äter  vi gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 14 Hemresa

  Transfer till flygplatsen för hemresa med flyg, hemkomst samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Ny planerad avresa 7-20 april 2021
Pris Från 45 900 kr
Enkelrumstillägg 8500 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Shanghai och hem från Guangzhou. Avresa från Stockholm, Göteborg, Oslo, Helsingfors och Köpenhamn ingår i priset. Måltider ombord.
 • Svensktalande kinesisk reseledare möter i Shanghai, leder resan i Kina och sköter alla praktiska frågor. Dessutom medverkar engelsktalande kinesiska guider. 
 • Björn Gremner medverkar under hela resan.
 • Hotell av första klass (4-stjärniga), del i dubbelrum. 
 • Måltider enligt program, 11 lunch/10 middag inkl enklare måltidsdryck.
 • Program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Inrikes tåg- och flygresor enligt program.
 • Skriftlig information i praktiska frågor.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter inom Kina och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Klimatkompenserat flyg
 • Min 15 personer—max 18 personer
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Economy Comfort eller Business Class på flyget. Beställ redan vid bokning.
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Visum till Kina
Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst Shanghai
Dag 3. Shanghai 
Dag 4. Shanghai, tåg till Jingdezhen
Dag 5-7. Jingdezhen 
Dag 8. Jingdezhen, tåg till Xian
Dag 9-10. Xian
Dag 11. Xian - flyg till Guangzhou
Dag 12-13. Guangzhou
Dag 14. Hemresa, hemkomst samma dag

Boende

Shanghai: Radisson Blue Shanghai New World Hotel
Jingdezhen: Jinghan Hotel
Xian: Grand Park Hotel
Guangzhou: Victory Hotel

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-18 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 10 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.