Översikt

Natursköna Guizhou och Yunnan

Följ med Ulf Nilsson till Sydvästra Kinas risterrasser, minoritetsfolk och sockertoppslandskap. Resan går till Guizhou och Yunnan, två intressanta delar av Kina som få andra svenskar besökt.

Vi börjar i den okända men mycket vackra provinsen Guizhou där vi ska besöka områdena runt Guiyang, Zhaoxing och Kaili. Här befinner vi oss mitt i ett vackert och omväxlande landskap där många olika etniska minoritetsfolk lever, vi kommer bland annat att möta miao, dong och yao i byar där tiden tycks ha stått stilla. Vi promenerar mellan odlade fält omgivna av dramatiska bergsformationer, genom bosättningar och små byar, möter människor i arbete och kan besöka deras hem och se deras djur. Här kommer vi människorna och den kinesiska verkligheten på landsbygden riktigt nära.


En av de mest spännande byarna är det livliga Zhaoxing, Kinas allra största dongby. Från Guizhou fortsätter vi mot sydväst, längre in i Kinas inre till provinsen Yunnan vars kinesiska namn betyder ”Söder om molnen”. Yunnans gynnsamma klimat i kombination med bergsterrängen och läget där det subtropiska Sydostasien möter den tibetanska högplatån, gör Yunnan till den botaniskt och etniskt rikaste av Kinas alla provinser. Yunnan anses till och med vara det botaniskt mest artrika området i hela den tempererade världen. Många etniska grupper finns representerade här och många av de gamla och unika traditionerna har bevarats fram till modern tid eftersom området länge var en isolerad utpost i det kinesiska riket.

I Yunnan ska vi besöka baifolkets Dali och naxifolkets mytomspunna gamla huvudstad Lijiang vars stadskärna i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Denna resa bjuder på mycket stora naturupplevelser och möten med färgstarka människor i spännande och för oss säregna miljöer som inte finns någon annanstans i hela världen.

Färdledare är Ulf Nilsson
Ulfs första resa gick redan 1975 med Transsibiriska järnvägen till Peking och vidare med tåg ända till Hanoi. Han är en känd reseprofil i Småland, anlitas ofta för föredrag. Leder resor till såväl Kina som Vietnam, Kambodja och Laos – har erfarenhet från ett mycket stort antal rundresor och specialgrupper. Specialintressen: historia, Kinas och Vietnams förstås men även Smålands. Ger sig gärna iväg på cykelsemester både i Sverige och utomlands. Besök Ulfs egen Facebook-sida.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Chongqing, Guiyang

  Avresa med flyg från Skandinavien till Chongqing. Där anländer vi nästa morgon och forsätter resan med höghastighetståg till Guiyang. Guiyang är huvudstad i Guizhouprovinsen i sydvästra Kina. Provinsnamnet kan översättas till "dyrbar mark" vilket är passande då provinsen till 85 % består av berg- och skogsområden. Odlingsbar mark alltid har varit eftertraktad.

  Sjutton olika erkända etniska minoriteter (och ett antal icke erkända) finns i provinsen, miao och dong är de mest kända, och dominerades länge helt av dessa folk. Hit kom den kinesiska majoritetsbefolkningen (han) sent, inte förrän på 1400-talet inlemmades Guizhou i det kinesiska imperiet. Främst miao försökte göra uppror ett antal gånger under 1800-talet. Upproren slogs ner och hellre än att bli assimilerade och förlora sitt språk och sin kultur drog minoritetsfolken sig undan från dalgångarna och upp i bergen. Idag ligger medelinkomsten i Guizhou säkert tio gånger under den i Shanghai och provinsen räknas som ett av de minst utvecklade områdena i Kina.

  Hit beger man sig inte för att uppleva det moderna Kina. Hit kommer man för att uppleva den vackra naturen, de många branta kalkstensbergen, terrasserade risfält, ålderdomliga levnadssätt och livskraftig kultur. I Guiyang tar vi en promenad längs floden och besöker Jiaxiupaviljongen, en trevåningsstruktur i trä med fyrahundra år på nacken beläget på en klippa i Nanmingfloden som flyter genom centrala Guiyang. Gemensamm välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Guiyang, Zhaoxing

  Efter frukost tar vi en lite längre busstur genom det vackra och dramatiska landskapet mot en av resans höjdpunkter, Dongbyn Zhaoxing. Längs vägen stannar vi för besök i Huanggang Dongby. Vi tar del av deras genuina byggnadskultur med bostäder, kvarnar, djurstallar och kanske en hembränningsapparat – vilket är fullt lagligt!

  Vi ser människor i arbete med jordbruk och hantverk. Det är byar vid sidan av de stora vägarna och som påverkats minst av den nya tiden. Kvinnorna och ofta även männen har kvar den traditionella klädedräkten i indigofärgat tyg, ibland med glans av äggvita som bankas in i tyget med en träslägga. Framåt eftermiddagen når vi den berömda Dongbyn Zhaoxing som har närmare 6 000 invånare och där vi tar in på ett lokalt hotell med centralt läge. På kvällen inter vi en gemensam middag och sedan ser vi en föreställning med lokal Dongmusik och -dans.

 • Dag 4 Zhaoxing, Tang'an

  Under förmiddagen promenerar vi mellan odlade fält och genom små bosättningar upp till Tang'an dongby. Väl uppe bjuds vi på en enastående utsikt ut över det terrasserade landskapet och ned mot Zhaoxing. Promenaden görs i lugn takt och tar under två timmar, den som inte vill promenera kan följa med bussen upp till Tang'an. Innan vi lämnar Tang'an, fyll en flaska med byns friska källvatten.

  Efter lunch promenerar vi genom Zhaoxing för att besöka en skola, se indigofärgning och annat hantverk, besöka små butiker, upptäcka folklivet och uppleva de många aktiviteter som pågår en alldeles vanlig dag i det livliga Zhaoxing. Byn har fem trumtorn som symboliserar fem olika familjeklaner. Det finns också fem takklädda broar vilka tjänar både som transportleder och samlingsplatser. Arkitekturen och särskilt trumtornen är välkända i Kina.

 • Dag 5 Zhaoxing, Kaili, Qingman, Shiqiao

  Efter frukost åker vi med bussen mot Kaili. Vi besöker ett litet broderimuseum som visar miao- och dongfolkens imponerande dräkter. Därefter tar vi bussen till byn Qingman där vi besöker en skola och intar lunch hemma hos en familj. Mätta och belåtna åker vi sedan vidare för att besöka Shiqiao där man på traditionellt vis tillverkar papper av mullbärsträd.

  Man lägger trädkvistar i blöt, tar bort det grova, tillsätter kalk och bultar resten till en massa som formas till ark på nät fästade på ramar, liknande våra gamla myggfönster. Inga kemikalier används. Man tillverkar alla sorters papper från grova, vackra omslagspapper med blommor i, till tunna jämna papper för måleri och kalligrafi. Här finns mycket fint att handla i de små butikerna. På kvällen intar vi en gemensam middag. Den här och nästa natt tillbringar vi på hotell inne i staden Kaili.

 • Dag 6 Kaili, Jidao, Paika

  På morgonen kör vi genom det vackra bergslandskapet till miaobyn Jidao nära staden Kaili. Miaofolken finns i flera provinser söder om Yangtsefloden men tros ha flyttat in från områden norr om Gula floden för över 2 000 år sedan. Vi hittar också miaogrupper som migrerat ända ner till Vietnam, Laos och Thailand där de är mer kända under namnet hmong (Mong på engelska). Miaofolken indelas ofta i en stor mängd undergrupper som baseras på olikheter i klädedräkter. Indelningarna har inte sällan gjorts av utomstående forskare och används inte av miao själva. Under lång tid har de hävdat sin självständighet och varit snabba till uppror när de känt sig orättvist behandlade.

  När vi kommer till byn Jidao hälsar miaoinvånarna oss välkomna med sin traditionella "blockera-vägen-med-vin-sång" och vi "måste" smaka det lokala vinet innan vi släpps in i byn. Här får vi chansen att se de silverornamenterade skrudar som miaokvinnorna klär upp sig i. Silver stöter bort onda andar och att i strålande solsken möta en fullt utrustad miaoflicka iförd sju kilo glimrande silveramuletter får definitivt de flesta utsocknes att haja till.

  I byn bjuds vi på en uppvisning av den lokala sång- och danstraditionen. Vi vandrar sedan runt och besöker även någon familj. Under eftermiddagen går vi en promenad mellan odlade fält och fiskodlingar till byn Paika där vi besöker en berömd tillverkare av bambuflöjter (lusheng), miaos mest kända musikinstrument.

 • Dag 7 Kaili, Kunming, Dali

  Efter frukost på hotellet beger vi oss till Kaili järnvägsstation där vi tar höghastighetståget till Kunming (ca 2 ½ tim). Därifrån åker vi vidare med tåg (ca 3 tim) genom ett bedårande vackert landskap till Baifolkets Dali som ligger mellan Erhaisjön och Gröna bergen och är rikt på genuin atmosfär och lokal minoritetskultur. Dali blev snabbt känt och älskat av västerländska ungdomar för sin avspända atmosfär. Inkvartering på hotell och middag i Dalis gamla kvarter på kvällen.

 • Dag 8 Dali, Erhai Lake

  Utanför stadskärnan besöker vi de vita Tre pagoderna, vilka räknas till de äldsta byggnadsverken i hela södra Kina. Därefter vi strosar vi fram till fots genom Dalis gamla stadskärna på kullerstensgator som kantas av traditionella stenhus. De låga husen ger oss en stark känsla av att vi förflyttat oss flera hundra år bakåt i tiden. Här kan man spendera en lång stund med att bara strosa runt och uppleva atmosfären. Många av invånarna vi möter är klädda i traditionella kläder. Vi beger oss sedan ut på landsbygden till en marknad för att se de råvaror som vi ska använda i en introduktion i kinesisk matlagning och förstås också inta vår lunch.

  Under eftermiddagen gör vi en utfärd med båt på sjön Erhai Lake som ligger hela 1 972 möh och är 40 km från norr till söder och cirka sju km bred. Det genomsnittliga djupet är endast 11 meter. Erhai är viktig för baifolkets fiske, sjön är särskilt rik på karpfisk och några av arterna är endemiska, d v s de finns bara här och ingen annanstans i världen. På kvällen blir det gemensam middag.

 • Dag 9 Dali, Lijiang

  Idag lämnar vi Dali och kör mot Yunnanprovinsens nordligaste del och Naxifolkets huvudstad Lijiang vars gamla stadskärna i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Lijiang betyder "Vackra floden", ett namn som gavs redan av Kublai khan 1254. Den vackra dal där Lijiang ( 2 384 möh) ligger domineras av Jadedrakens snöklädda berg vars högsta topp når 5 596 möh. Med kulturella, språkliga och religiösa rötter i Tibet dominerar äldre Naxikvinnor det gamla Lijiang. Naxi är ett av få folk där matriarkat lever kvar, kvinnan gör de tunga och viktiga uppgifterna och dominerar familjen.

  I Jadedrakens park ligger den vackra pagoden i Svarta drakens damm och ett Naximuseum där vi lär oss mer om det 1 000 år gamla skriftspråket, ett unikt system av bilder som är världens enda fortfarande använda piktografiska skrift. Under våra dagar i Lijiang ska vi bo på ett hotell som är beläget inne i Gamla stan så att vi hela tiden får chansen att uppleva den härliga atmosfären. På kvällen blir det gemensam middag. 

 • Dag 10 Lijiang, Naximusik

  Idag är hela dagen programfri så att vi kan göra egna strövtåg och upptäckter i det gamla Lijiang. Gamla stan är en enastående charmig labyrint av trånga och slingrande gränder med små kanaler där vattnet porlar mellan de låga husen. Vi ser kvinnor i färggranna dräkter, blomsterarrangemang, vackra dörrar och mängder med små detaljer som fascinerar. Små restauranger och ställen bjuder dig att sitta ner och titta på när livet i den gamla staden passerar revy. Du kommer absolut att gå vilse, flera gånger. Men vad gör det?

  Samling framåt kvällen för en middag och konsert med Naximusik som består av hovmusik från de kinesiska dynastierna Han, Tang och Song, gammal tempelmusik från 200-1200-talen som gått förlorad i övriga Kina. Lijiang är den enda plats där både musiken och instrumenten lever kvar.

 • Dag 11 Lijiang, Tigersprångsklyftan

  Denna dag gör vi en heldagsutfärd till Tigersprångsklyftan. Den mäktiga Yangtsefloden har börjat sin resa uppe på den tibetanska Högplatån. Norr om Lijiang når den en av de djupaste ravinerna i världen och under hela sexton km pressas de rasande och skummande
  vattenmassorna genom ravinen vars bergssidor når nästan 4000 meter uppåt, på ett ställe är ravinen bara 30 meter smal. Lunch under dagen, middag på egen hand.

 • Dag 12 Lijiang, Impression Lijiang

  Efter frukost ska vi bege oss ut på slätten till dalens norra del där vi ska se Zhang Yimous spektakulära föreställning Impression Lijiang som ges på en enormt stor uppbyggd utomhusscen med Jadedrakens snöklädda berg i bakgrunden. Därefter tar vi linbanan upp till ca 4 500 meters höjd där berget är täckt av snö. Vi besöker också en liten by i Lijiangs utkanter där vi ska äta lunch varefter vi vandrar runt och ser själva byn.

  Återstoden av dagen är programfri för egna upptäckter i Lijiangs gamla stadskärna. Idag intar vi middag på egen hand.

 • Dag 13 Lijiang, Chongqing

  Vi intar vår frukost på hotellet och sedan är förmiddagen fri från program. Vi checkar ut från hotellet vid lunch och efter att vi intagit lunchen blir det transfer till flygplatsen där planet till Chongqing väntar (ca 1 ½ tim). Chongqing ligger där floderna Jialing och Yangzi rinner samman och inom Chongqings administrativa område bor minst 30 miljoner invånare medan det centrala storstadsområdet "bara" har drygt åtta miljoner... På kvällen intar vi en gemensam avskedsmiddag då vi kan sammanfatta våra intryck.

 • Dag 14 Chongqing, hemresa

  Efter frukost och utcheckning på hotellet åker vi till flygplatsen för vår hemresa. Tack vare att vi flyger med solen kommmer vi hem samma dag. Vi som varit med på denna fantastiska resa har förhoppningsvis fått mersmak och så småningom är det kanske dags att fundera på vart vi ska åka härnäst!

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
Avresor 6 - 19 okt 2019
Pris Från 37 550 kr
Enkelrumstillägg 4 900 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Chongqing t/r. Avresa från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. Måltider ombord.
 • Ulf Nilsson möter i Chongqing och leder resan i Kina. Dessutom medverkar lokal engelsktalande guide på varje resmål.
 • Hotell av hög turist-/första klass (förutom Zhaoxing vilket är enklare standard), del i dubbelrum.
 • Alla måltider förutom en lunch och två middagar, inkl måltidsdryck.
 • Innehållsrikt och varierat program enligt ovan inkl alla för programmet nödvändiga entréavgifter.
 • Inrikes flyg-, tåg- och bussresor enligt program.
 • Transfers och bagagehantering.
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter. Flygplatsskatter inom Kina och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum utan extra kostnad.

 

I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Förlängning av resan
 • Visum till Kina

 

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst Chongqing, tåg vidare till Guiyang
Dag 3. Guiyang, buss till Zhaoxing
Dag 4. Zhaoxing, dagsutflykt med buss till Tang'an
Dag 5. Zhaoxing, buss til Kaili
Dag 6. Kaili, dagsutflykt med buss till Jidao och Paika
Dag 7. Kali, tåg till Kunming, tåg till Dali
Dag 8. Dali, utflykt med buss till Erhai Lake
Dag 9. Dali, buss till Lijiang
Dag 10. Lijiang
Dag 11. Lijiang. Tigersprångsklyftan
Dag 12. Lijiang
Dag 13. Lijiang, flyg till Chongqing
Dag 14. Chongqing, hemresa med flyg, hemkomst

Resesätt

Finnair

Klimat

Våren (mars-april) och hösten (september-oktober) är de mest behagliga årstiderna och högsäsong för de flesta resmål i Kina. Läs mer om årstider och klimat

Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-22 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Novotel Hotel, Guiyang

  Novotel Hotel är ett trevligt och modernt hotell som ligger centralt i Guiyang. Rummen är ljusa och rymliga och utrustade med bekvämligheter som kaffe/tekokare, minibar, värdeskåp, WiFi och luftkonditionering. 

 • Metro Park Hotel, Kaili

  Metro Park Hotel Kaili är ett nytt och fräscht hotell som öppnade så sent som 2013. Det ligger centralt i Kaili och varje rum har olika etniska teman i olika färger. Hotellet är utrustat med gym, inomhuspool, bar, ismaskin, lounge, fritt WiFi och restauranger. Rummen håller hög standard och bjuder bland annat på minibar, badkar, badrock, satellit-TV, luftkonditionering mm. 

 • Dali Landscape Hotel, Dali

  Dali Landscape Hotel är ett charmigt hotel i traditionell kinesisk arktektur. Det ligger centralt i Gamla staden i Dali, nära södra stadsporten. Hotellet erbjuder bland annat fritt WiFi, restaurang och bar. Rummen är ljusa och rymliga och innehåller normala attiraljer. Till hemsidan: Saknas.

 • Hexi Hotel, Lijiang

  Hotellet är beläget mitt i världsarvet i Lijiangs gamla stad, nära besöksmål som Sifang Street, Black Dragon Pool och Deyue Tower. Det är ett mycket unikt hotel, byggt i traditionell Naxistil omkring 24 olika innergårdar som var och en representerar en av de 24 kinesiska solperioderna. Hotellet har en status som skyddsvärt byggnadsminne. Det erbjuder bland annat WiFi, kafé och 3 olika restauranger. Rummen är traditionellt inredda. 
  Till hemsidan: Hemsida saknas

 • Wanyou Conifer Hotel, Chongqing

  Wanyou Conifer Hotel är ett modernt hotell med internationell standard. Det är centralt beläget i Daping och erbjuder bland annat en inomhuspool, bubbelpool, gym, biljardrum, en kinesisk, en västerländskoch en japansk restaurang. Rummen är ljusa och rymliga och är utrustade med bland annat fritt WiFi, minibar, kaffe/tekokare, luftkonditionering, kylskåp och satelit-TV.