Översikt

Kina med Stjärnkortet - HDpasset

Följ med oss på resan som börjar i huvudstaden Peking där flera av världens största sevärdheter väntar oss. Upplev historiska miljöer, strövtåg i gamla gränder och prisvärd shopping med vår svenska färdledare. Vi fortsätter sedan med tåg till den välbevarade staden Pingyao, där vi upplever vi det gamla, ursprungliga Kina och kommer det klassiska Mittens rike riktigt nära.

Vi möter människor i miljöer som känns ljusår från det moderna Kina. Vi avslutar vår resa i den tidigare kejsarstaden Xian, där den legendariska Sidenvägen startade. Här ska vi möta kejsar Qins underjordiska krigare, den makalösa Terrakottaarmén. Resan leds av Kerstin Andersson.

Om vår färdledare Kerstin Andersson: Kerstin talar kinesiska, har studerat kinesiska och östasienkunskap vid Lunds universitet och kinesiska i Taiwan, där hon också studerade traditionellt måleri och kalligrafi. Har lett ett mycket stort antal resor på olika teman till Kinas alla hörn, samt till många länder i övriga Asien och i Europa, Kerstin vistas ofta i Kina, och är ständigt på resande fot, men hon bor i Landskrona.

Reseprogram

 • Dag 1 - 8/9 Avresa

  Avresa med flyg från Köpenhamn med Finnair via Helsingfors till Peking, kl 13.20 ankomst Helsingfors 15.50, vidare 18.20. Tidsskillnaden mellan Sverige och Kina är + 6 timmar när vi har "sommartid", dvs Kina är 6 timmar före oss. Middag ombord.

 • Dag 2 - 9/9 Peking, ankomst, Sommarpalatset

  Frukost ombord. Ankomst 06.55 till Peking. Vår svenska färdledare Kerstin Andersson möter oss på flygplatsen. Under förmiddagen tar vi oss till Sommarpalatset, som var änkekejsarinnan Cixis favoritanläggning. På kinesiska kallas palatset för Den kultiverade renhetens trädgård. Vi promenerar runt i lugnt tempo i den stora parkanläggningen och intar vår lunch. Incheckning på det centralt belägna Hotel 5 L, vila under eftermiddagen. Samling för gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 3 - 10/9 Peking, Himmelska fridens torg, Förbjudna staden, hutonger, Trumtornet

  Vi inleder dagen med ett besök på Himmelska fridens torg, den jättelika öppna plats som utgör Pekings absoluta centrum, alldeles söder om Himmelska fridens port (Tiananmen) varifrån Mao Zedong den 1 oktober 1949 utropade Folkrepubliken Kina. Maos jätteporträtt hänger fortfarande kvar ovanför porten, strax under det podium där han och de andra kinesiska ledarna hyllades av de miljontals rödgardister som samlades på torget under kulturrevolutionen på 60-talet. Och här slog regimen ned de studentdemonstrationer som ägde rum på torget under försommaren 1989. Mitt på torget står Monumentet över folkets hjältar, en granitpelare som restes 1958 med reliefer som skildrar händelser ur Kinas revolutionära historia. På torget ligger också den stora Minneshallen över Mao Zedong som hyser ledarens balsamerade kropp. Från torget promenerar vi in i kejsarpalatset, mera känt som den Förbjudna staden. Vi träder in genom den majestätiska Wumenporten och in i Förbjudna staden, en av världens allra främsta sevärdheter och under 500 år bostad för 24 kejsare. Skyddad från omvärlden av tio meter höga murar härskade Kinas kejsare härifrån över Mittens rike, omgiven av tusentals ämbetsmän, eunucker, tjänare och konkubiner. Förbjudna staden är världens största kejsarpalats och sägs ha 9 999 rum. Den himmelske kejsarens palats hade 10 000 rum, så hans världslige son fick nöja sig med ett mindre. Vi kikar in på den praktfulla Draktronen i Yttersta harmonins hall där kejsaren satt vid de mest högtidliga ceremonierna. Med lite fantasi kan man frammana bilder av hur det måste ha sett ut då Himmelens son framträdde för sina underlydande som hälsade honom med att slå pannan nio gånger i marken medan trummorna dundrade, cymbalerna klingade och rökelsekaren skickade sin väldoftande rök mot skyn. Och det är inte så särskilt länge sedan. Den siste kejsaren tvingades abdikera 1911. Vi lämnar kejsarpalatset genom den norra porten, alldeles intill parken runt Kolberget, där den siste Mingkejsaren 1644 hängde sig i ett träd, samtidigt som de manchuiska trupperna tryckte på från norr för att inta Peking. Manchuerna grundade Qingdynastin (1644-1911) som hade sin storhetstid under 1700-talet, då Kinas kultur och styrelseskick kom att väcka beundran också i det avlägsna Europa. Har du möjlighet att se filmen "Den siste Kejsaren" före resan så blir mötet med den Förbjudna staden en riktig aha-upplevelse.

  När vi lämnat palatset fortsätter sightseeingturen in i Pekings gamla gränder där vi ska åka cykelriksha hem till en kinesisk familj och äta hemlagad lunch. I gyttret av smala gränder och låga, grå hus, får vi en känsla av hur Peking såg ut förr i tiden. Det är en stor kontrast till de moderna stadsdelarna med skyskrapor och neonljus. Rundturen med riksha avslutas vid det gamla Trumtornet, där de som vill kan klättra uppför den branta trappan och få utsikt över de kvarvarande, nu kulturmärkta, gamla kvarteren. På eftermiddagen hinner vi också med lite shopping, här finns  kläder, skor, väskor, smycken mm till bra priser - för den som är villig att pruta. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4 - 11/9 Peking, tai ji, Kinesiska muren vid Mutianyu

  Dagen får en härlig start då vi på morgonen besöker en av Pekings parker för att se - och kanske medverka i – traditionell kinesisk morgongymnastik. Överallt i parken samlas grupper av människor (mest 50-plussare) för att träna tai ji, qigong, svärdsdans mm. Många dansar pardans fast det är tidigt på morgoneon och utomhus. Det finns också de som ägnar sig åt jogging, gympa och styrketräning, medan andra bara sitter och fikar på medhavt te och pumpakärnor till ett parti mahjong.

  Nu har vi ca 2 timmar att köra till Kinesiska muren. Från Gula havet i öster över bergskammar och slätter, längs breda floder och genom stora ökenområden slingrar den sig fram till sin sista utpost i Gobiöknen, nästan 700 mil lång. Den anlades för att skydda de jordbrukande folken i det egentliga Kina från de nomadiserande ryttarfolken i norr. Den kinesiska civilisationen uppstod runt Gula floden där det fanns goda förutsättningar för jordbruk. På stäpperna i norr var befolkningen boskapsskötare och man följde sina djur i jakten på bete. Var tiderna dåliga hände det att man gav sig på och plundrade de jordbrukande folken i söder som så småningom började bygga murar, ursprungligen bara stampade jordvallar, för att freda sig för attackerna från barbarerna i norr. På 200-talet f Kr lät den förste kejsaren av Qin (han med terrakottaarmén i Xi’an!) sammanfoga de många mindre murarna till ett enda, gigantiskt försvarsverk. Från vakttornen kan man se hur muren likt en väldig drake slingrar sig fram på bergstopparna långt bort i fjärran. Här stod för länge sedan väktare beredda till strid med lansar, pilbågar, frustande hästar och färggranna sidenfanor. Röksignaler från vakttornen sände budskap och varningar om fiender till posteringar långt bort i väster. Att stå här, högt uppe på den kinesiska muren vid Mutianyu är en av resans absoluta höjdpunkter! Vi åker linbana upp till muren, därefter kan var och en välja att promenera så långt man vill. Lunch inkluderad.

  På kvällen erbjuds som tillval middag följd av en makalös akrobatikshow av världsklass. Artisterna kombinerar halsbrytande balansakter med jonglering och styrkenummer där man blir lite svettig bara av att titta på. (Bokas och betalas på plats.)

 • Dag 5 - 12/9 Peking, Himmelens tempel, Pekinganka

  Vi börjar dagen med att ta oss till Himmelens tempel, ett stort parkområde i södra Peking. Den enda människa som kunde närma sig himlen var den främste bland människorna, d v s kejsaren som var Himmelens son. Kejsaren kom till Himmelens tempel varje vår i stor procession för att offra och be himlen om goda skördar. Den runda centrala byggnaden Bönehallen för goda skördar, symboliserar himlen. Med sitt vackra djupblå glaserade taktegel och fulländade form anses byggnaden vara en av de allra vackraste i hela Kina. Därefter lunch. Programfri eftermiddag för shopping eller strövtåg på egen hand. Vi avslutar vistelsen i huvudstaden med Pekingankamiddag.

 • Dag 6 - 13/9 Peking, snabbtåg till Pingyao

  Vi checkar ut efter frukost och sedan transfer till järnvägsstationen för avresa med tåg. Lunch ombord. 

  Få har hört talas om Pingyao, trots att hela den gamla staden Pingyao innanför murarna är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Den gamla stadens centrala delar är sensationellt välbevarade och omges av en hög, solid och imponerande stadsmur. Pingyao blev under Qingdynastin (1644-1911) ett finans- och handelscenter där Kinas bankväsende föddes, och det var här som världens första check utfärdades. Staden blev mycket rik och många exklusiva och vackert utsmyckade residens uppfördes, ett flertal finns bevarade än idag. Pingyao är ett enda stort friluftsmuseum över stadsplanering under Ming (1368-1644), t ex det kvadratiska gatunätet, den centrala handelsgatan och bostadskvarteren med muromgärdade gårdshus. Inte bara husen är bevarade utan även den tolv meter höga och sju km långa stadsmuren står kvar, den enda helt intakta stadsmuren i hela Kina. Vi installerar oss sedan på ett hotell som är inrymt i en låg byggnad i traditionell stil innanför murarna i den gamla delen av Pingyao. På kvällen gemensam middag, på gångavstånd från hotellet.

 • Dag 7 - 14/9 Pingyao

  Efter frukost promenerar vi innanför Pingyaos murar. Vi börjar vi med att se en av de gamla stadsportarna och vandra en liten bit uppe på den imponerande stadsmuren varifrån vi har utsikt över den gamla staden. I Pingyao är det lätt att tänka sig hur det riktigt gamla Mittens rike såg ut. Längs huvudgatan Ming-Qing ligger det nitton meter höga Stadstornet som är det gamla Pingyaos högsta byggnad. Vi ska besöka bankmuseet Rishengchang och ett Martial Arts Museum, båda inrymda i gamla fina residens. Det som nu är ett Martial Arts Museum var under Qingdynastin en affärsverksamhet som hyrde ut sin kungfutränade personal som vakter för att medfölja under bankernas transporter av mynt, guld och värdepapper. Efter lunch är dagen helt programfri för att du ska kunna göra egna upptäckter i Pingyao där det finns mycket att utforska. Små gator och trånga gränder där höga murar skyddar dolda innergårdar, en mängd små butiker, restauranger, barer, caféer, tempel och museer. Här finns t o m några kristna kyrkor, både katolska och protestantiska. Många västerländska missionärer verkade i Shanxiprovinsen fram till revolutionen 1949. Det finns också en del lokala hantverkare som har sina verkstäder inomhus eller ute på gatan. Middag.

 • Dag 8 - 15/9 Pingyao, snabbtåg till Xian

  Under förmiddagen besöker vi landsbygden utanför Pingyao. Man behöver verkligen inte köra långt för att hamna i en helt annan verklighet än den man möter i supermetropolen Shanghai eller i Peking. Vi stannar i en traditionell by och ser oss omkring. Här lever människorna ett enkelt liv under helt andra omständigheter än i de stora städerna. I den gamla delen av byn finns ett flertal muromgärdade samlingar av godsägargårdar, som i sin tur är omgivna av en hög skyddsmur. Godsägarnas stora gårdar övertogs efter revolutionen av bondefamiljer, flera familjer flyttade in, var och en tog över ett av godsägarens många hus och gjorde till sitt. Vi besöker några gårdar och möter de människor som numera bor där. Vi återvänder till Pingyao för lunch innan vi stiger på snabbtåget vidare till Xian. Incheckning på Grand Soluxe International Hotel.

  Från Xian utgick den sägenomspunna Sidenvägen. Under Tangdynastin (618-907 e Kr) hette staden Chang´an (Eviga friden) och var världens största stad. Här lastades kamelkaravanerna med siden, kryddor och andra dyrbarheter. I månader drev sedan kamelförarna sina ”ökenskepp” västerut genom bergspass och vidsträckta öknar. Längs vägen stötte de på såväl karavanplundrare som persiska prinsar och europeiska handelsmän. Alla hade de lockats av rykten om rikedomarna i Mittens rike.

 • Dag 9 - 16/9 Xian, Terrakottarmén, Stora moskén

  Vi beger oss ut på slätten som omger det moderna Xian där hela 72 kejsare och kungar ligger begravda. Främst av dem alla är förstås den förste kejsaren av Qin. Redan 247 f Kr när han som 13-årig prins bestigit tronen började man arbeta på hans grav. 36 år senare var den färdig. Som mest arbetade 700 000 man med gravanläggningen. Den underjordiska armén av terrakotta skulle bevaka ingången till kejsarens grav, därför står soldaterna i stridsformering. Inne i graven riggade hantverkare upp armborst med pilar som omedelbart skulle döda inkräktare. Kejsarens bihustrur och alla arbetare tvingades följa kejsaren i döden för att gravens hemlighet skulle bevaras. En av vår tids allra märkvärdigaste arkeologiska fynd som upptäcktes 1974 när några bönder skulle gräva en brunn. Lerfigurerna är i naturlig storlek och men beräknar att det är ca 8000 man och de föreställer  kejsarens elitgarde med officerare, soldater, bågskyttar, fotfolk och kavallerister med hästar. En gång var de färggrant målade och utrustade med vapen och brynjor. Idag är färgerna och redskapen borta men armén står där förvånansvärt väl bibehållen och nästan levande i den gulröda lössjorden. Vi besöker de väldiga utställningshallar som byggts över flera av utgrävningsfälten. Gemensam lunch.

  Under eftermiddagen kommer vi att promenera genom de gamla kvarteren i Xian där den Stora moskén ligger, många små gränder finns i detta område. Moskén är byggd i kinesisk stil och härstammar från Tangdynastin, nuvarande byggnad är från Ming. Än idag finns många muslimer bosatta i Xian.

  På kvällen erbjuds tillval, dumplingmiddag och sång- och dansföreställning från Tang-hovet (Bokas och betalas på plats).

   

 • Dag 10 - 17/9 Xian, Historiska museet, Stora vildgåspagoden

  Under förmiddagen besöker vi Historiska museet i Xian som rymmer en av Kinas mest förnäma samling av konstskatter. Föremålen från Tang, en av Kinas mest högstående perioder, är särskilt fina. Men här finns också värdefulla fynd från de mer än 5000 år gamla kulturerna fram till de senare dynastierna. Vi besöker även Stora Vildgåspagoden, dit munken Xuan Zang under 600-talet förde viktiga buddhistiska skrifter från Indien. Lunch. Programfri eftermidddag för egna strövtåg och upptäckter. På kvällen gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 11 - 18/9 Xian, hemresa

  Efter frukost, transfer till flygplatsen för hemresa med Finnair till Köpenhamn via Helsingfors, kl 10.35 -14.15, vidare 15.40-16.20 med hemkomst samma dag.

Resans höjdpunkter

 • Kinesiska muren vid Mutianyu
 • Förbjudna staden
 • Den underjordiska armén av terrakotta

Karta

Resfakta

Reslängd 11 dagar
Avreseort Köpenhamn
Avresor 8 - 18 sep 2019
Pris Från 20 950 kr
Enkelrumstillägg 4 420 kr
I priset ingår
 • Avresa med Finnair från Köpenhamn till Peking/Xian t/r, ekonomiklass. 23 kg incheckat bagage.
 • Kerstin Andersson,  svensk kvalificerad  färdledare,  leder resan.
 • Hotell av hög turistklass/första klass, I Peking , Hotel 5L, 4 nätter, första klass , i Pingyao traditionellt turistklasshotell, Hengyan Guesthouse, 2 nätter och i Xian, Grand Soluxe International Hotel, hög turistklass, 3 nätter, del i dubbelrum, daglig frukostbuffet.
 • Program enligt ovan, inkl transporter och nödvändiga entréavgifter. Angivna måltider inkl måltidsdryck (alla frukostar och 9 luncher, 6 middagar).
 • Utförligt informationsmaterial Kina (med praktiska råd angående klimat, valuta, vaccinationer m m), karta över Peking (erhålls i Peking), parlör.
 • Passagerar- och säkerhetsavgift på avreseorten. Internationell flygplatsskatt i Peking vid hemresan.
 • Den som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum.
 • Kvällsprogram i Xian och Peking.
 • Reseförsäkring.
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Bad och avkoppling efter resan.
 • Gruppvisum till Kina, 1500 kr för svensk medborgare.
Tillägg

Tillval, bokas och betalas på plats:
Middag och akrobatikshow, 11 sep 220 yuan (ca 310 kr)
Dumplingmiddag och Tangshow, 16 sep 220 yuan (ca 310 kr)

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg från Köpenhamn via Helsingfors
Dag 2. Ankomst Peking
Dag 3. Peking
Dag 4. Peking
Dag 5. Peking
Dag 6. Peking, tåg till Pingyao
Dag 7. Peking Pingyao
Dag 8. Pingyao, tåg till Xian
Dag 9. Xian
Dag 10. Xian
Dag 11. Xian, hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt

Finnair

Visum

Gruppvisum till Kina, 1500 kr för svensk medborgare.
Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • 5 L Hotel, Peking

  Beijing 5L Hotel ligger i CBD, Central Business District, ett av Pekings mer internationella områden med många restauranger och barer. Tunnelbanans linje 1 ligger på bekvämt gångavstånd. Hotellrummen är rymliga och utrustade med platt-tv, säkerhetsbox, vattenkokare, hårtork, våg och minibar. Gratis wifi inom hela hotellet.  

 • Grand Soluxe International Hotel, Xian

  Hotellet ligger i den nordöstra delen av Xi'an, innanför stadsmuren och nära järnvägsstationen. Modernt inredda rum med luftkonditionering, vattenkokare, satellit-tv och gartis wifi. Badrum med hårtork och gratis toalettartiklar. Hotellet har egen restaurang. Två köpcentra finns inom kort promenadavstånd.