Översikt

Äventyr i Kham

Följ med till det gamla riket Kham, gränslandet mellan centrala Tibet och västra Sichuan.

I Bifengxia ska vi komma ett stort antal pandor mycket nära. Vi flyger upp till Daocheng för att landa på världens högst belägna civila flygplats. I Yading vandrar vi över Luorongs gräsland och upp till Pärlsjön för att stå ansikte mot ansikte med bodhisattvan Avalokitesvara, det vill säga det 6 032 meter höga berget Xiannairi. Vi fortsätter genom Kham upp till Dêgê för att få uppleva världens största buddhistiska bibliotek och tryckeri som rymmer flera hundratusen tibetanska texter, de flesta i form av träblock.

Längs vägen möter vi tibetaner i arbete och på pilgrimsvandring till heliga kloster. Vi korsar den urgamla handelsväg längs vilken karavaner transporterade te och salt upp till Lhasa där lasten byttes till hästar och ull. Längs vägen omges vi av berg som är runt 6-7 000 meter höga men också av ofantligt vidsträckta gräsområden.

Det dramatiska och vackra landskapet är ständigt med oss, här och där färggrant dekorerat med vindpinade bönevimplar. Den höga, rena och klara luften överraskar oss, naturupplevelsen går utanpå det mesta man kan föreställa sig. Liksom våra möten med färgstarka pilgrimer, lokala nomader och deras boskap. Paul M Grahn leder vårt äventyr i det tibetanska Kham i västra Sichuan.

Resan leds av Paul M Grahn
Paul M Grahn är tidigare lärare i medie- och grafisk kommunikation i Umeå och är nu bosatt i Helsingborg. Paul har under många år studerat Tibets historia, kultur och utveckling samt byggt upp en mycket omfattande samling litteratur om Tibet. Paul besökte Tibet första gången redan 1986 och har sedan dess lett ett stort antal resor för Kinaresor till Tibet och övriga delar av Kina, men också till Nepal och Indien. Han har gjort vandringar i Tibet på egen hand men också lett resenärer som vandrat runt det för buddhister och hinduer heliga berget Kailash.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Chengdu, stadsrundtur, teprovning

  Ankomst till Chengdu kl 12.50 (+6 tim när vi har sommartid i Sverige). Paul M Grahn möter på flygplatsen. Buss in till centrala Chengdu där lunch serveras. Under eftermiddagen får vi en introduktion till Chengdu som är huvudstad i den kinesiska provinsen Sichuan och har uppemot 15 miljoner invånare. Vi besöker den gamla gatan Jinli som sägs ha funnits redan under Qindynastin (221-206 f Kr) och som i alla tider har varit en handels- och hantverksgata. Jinli är nu återuppbyggd i gammal klassisk stil. I Bambuparken ser vi de många olika sorters bambu som finns i Sichuan. Vi avslutar med att besöka ett traditionellt tehus ör att prova några av Sichuans berömda teer. Sent på eftermiddagen checkar vi in på Chengdu Tianfu Sunshine Hotel (4-stjärnigt) där vi ska tillbringa tre nätter. Senare på kvällen samlas vi för en sichuanesisk välkomstmiddag.

 • Dag 3 Chengdu, Anren, Chengdu

  Frukost på hotellet. Buss till den historiska staden Anren som ligger i Dayi County 39 km väster om Chengdu. I Anren ska vi besöka godsägaren Liu Wencais residens och se utställningen The Rent Collection Courtyard. Det stora residenset består av ett stort antal byggnader som huvudsakligen är från 1930-talet då bröderna Liu styrde och ställde inte bara i trakten utan även i stora delar av hela provinsen. Bröderna Liu hade monopol på tobak och sprithandel, ägde enorma jordegendomar och var dessutom centralregeringens skatteindrivare. Bröderna sades också vara ledande medlemmar av både hemliga sällskap och brottssyndikat. Kort sagt var de på alla sätt idealiska måltavlor för kommunisternas propaganda och revolutionära politik.

  Efter revolutionen 1949 gjorde kommunisterna mycket riktigt också upp räkningen med bröderna. Skulpturgruppen Rent Collection Courtyard skildrar hur Liu Wencai skinnar sina livegna arrendatorer. I sex scener ingår uppemot hundra figurer skulpterade i lera. Runt Chengdu fanns kunniga hantverkare och skulptörer som under ledning av kommunistiska konstnärer från Chengdus konstakademi tog sig an arbetet. Konstverket visades första gången i Liu Wencais gamla residens på nationaldagen den 1 oktober 1965. Om historien som skulpturgruppen beskriver är riktig råder det numer delade meningar om men den hann innan dess få ikonstatus inom den kinesiska socialrealistiska konsten. Skulpturgruppen fick stor politisk och konstnärlig betydelse, från hela Kina kom man i grupper för att se utställningen.

  Flera av Kinas idag berömda samtida konstnärer har säkerligen påverkats av skulpturerna och det har på senare år också varit en del turbulens runt konstverket då en nygjord kopia (men inte med lika många figurer) visades på Venedigbiennalen 1999. Det var den internationellt kände kinesiske konstnären Cai Guo Qiang, bosatt utanför Kina, som fick det stora internationella konstnärspriset för sin kopia. Vilket förstås upprörde delar av den kinesiska konstvärlden.

  I Anren tillverkas än idag mängder av stenskulpturer. Men numera är motiven som Kina i övrigt, föga revolutionära. Lunch i Anren där vi också ska besöka en lokal tillverkare av sichuanesisk sprit. Sichuan är i Kina känt för sprittillverkning. Det mest kända märket är Wuliangye som direkt översatt betyder "Femspannmålsvätska". Receptet för just den spriten fanns redan under Mingdynastin (1368-1644), antagligen redan tidigare. Buss tillbaka till Chengdu där det blir middag som följs av en föreställning Sichuanopera, en genre som härstammar från sekelskiftet 1600-1700 och som för ett otränat öra påminner om Pekingopera.

 • Dag 4 Chengdu, Ya’an, Bifengxia pandacenter, Chengdu

  Frukost på hotellet. Idag tar bussen oss mot sydväst till staden Ya'an och Bifeng Panda Protection and Research Center (ca 150 km/2h 30min). Jättepandan har funnits i Kina i tre miljoner år. Sichuan är dess hemprovins även om den länge var ganska allmänt förekommande i södra Kina. Förändringar i klimatet, pandans mycket speciella kostbehov (den äter bara bambu), försämrad fortplantningsförmåga och dåliga motståndskraft mot sjukdomar har medfört att utbredningsområdet och antalet djur minskat drastiskt. Idag finns bara drygt 1 000 pandor i vilt tillstånd och ungefär 150 i djurparker och uppfödningscentra. Efter en överenskommelse mellan World Wildlife Fund (WWF) och Kina 1980 etablerades Wolong National Natural Reserve i Wenchuan, Sichuanprovinsen, som kom att bli världens främsta pandaforskningscentrum.

  Verksamheten och pandorna finns sedan några år på Bifeng Panda Protection and Research Center i Ya'an. Pandacentret ligger på 1 200 meters höjd i en V-formad klyfta med riklig och tät vegetation. I Bifeng tar man hand om sjuka pandor funna i naturen, ger dem vård och släpper dem fria. Man bedriver uppfödning för att öka beståndet och bedriver förstås även forskning. Forskningen är inte enbart teoretisk. Målsättningen är i högsta grad att med hjälp av fångade exemplar få igång avel och uppfödning av pandor som ska placeras ut i sin naturliga miljö. I början hade man svårt att förstå hur pandorna skulle stimuleras till att para sig och orsaken till den höga dödligheten bland de nyfödda. Efter att ha samlat ny kunskap och fått svaren på många frågor kunde man tänka nytt.

  Man hade haft fel uppfattning om pandans vanor och utgått från att den föredrog enskildhet och att den trivdes ensam i sin bur, så länge den fick tillräckligt med bambu. Pandorna blev i själva verket deprimerade av avskildheten. De var fortsatt tröga i att visa lust och fortplanta sig. 1992 började man tänka tvärtom. Pandorna skulle stimuleras till socialt umgänge och till att leka med andra fångade pandor. Man blandade hannar och honor och lät dem bekanta sig med varandra och varandras dofter. Numera visar man dem till och med videofilmer med pandor som parar sig, allt för att stimulera dem. Den och många andra lärdomar har bidragit till att utvecklingen vänt för pandan som nu ökar i antal. Under dagen i Bifeng kommer vi att få se ett stort antal pandor och komma dem nära. Lunch under dagen i Ya'an. Sent på eftermiddagen återvänder vi till Chengdu där vi intar kvällens middag.

 • Dag 5 Chengdu, Xianggelilazhen

  Frukost på hotellet. Det har blivit dags att lämna Chengdu. Bussen tar oss tillbaka till flygplatsen och vår flight till Daocheng (flygtid ca 1h 45min). Daocheng Yading Airport ligger 4 411 möh och blev när den invigdes i september 2013 världens högst belägna civila flygplats. En flygplats som nu trafikeras av några av världens mest moderna flygplan. Investeringen i flygplatsen uppgick till mer än två miljarder svenska kronor och förkortade resvägen mellan Chengdu och Daocheng med runt två dygn.

  Bussfärden ner från flygplatsen går till att börja med genom ett rätt kargt landskap och några mindre samhällen där byggandet av nya bostäder och butiksgator är intensivt. Så småningom kommer vi ner i en dal och ett mer slättliknande landskap med tibetanska bosättningar och fält med grödor. På några platser längs vägen stannar vi till för att se oss omkring i en by och vid odlingar. Den sträcka vi ska köra från flygplatsen ner till Xianggelilazhen – som förr hette Yading (Aden) – är cirka 170 km (ca 4h 30min). Xianggelilazhen är det kinesiska namnet för Shangri-La, ett namn som flera orter i provinserna Sichuan och Yunnan nu försöker lägga beslag på för att locka turister, inte minst kinesiska sådana. Lunch intar vi längs vägen, middag serveras på kvällen efter att vi checkat in på Daocheng Yading Yizhan Hotel (3-4 stjärnigt) där vi ska bo två nätter.

 • Dag 6 Xianggelilazhen, Yading Scenic Area

  Frukost på hotellet. Hela den här dagen ska vi ägna åt Yading Scenic Area (Aden Scenic Area). Området är enbart öppet för den som betalar särskild entré och då också får en plats i en av de bussar som kör upp till Yading på serpentinvägar. Väl uppe vid entrén hänvisas vi till mindre fordon som tar oss upp till Luorong Pasture (Luorong Grassland) på 4 180 möh. Från Luorong kan man nå Five Colour Lake (4 700 möh) samt Milk Lake (4 600 möh) vid berget Yangmaiyong (Jampelyang) som är 5 958 meter högt.

  Kanske väljer vi att vandra till en av de två sjöarna. En vandring vi alldeles säkert kommer att göra är den som tar oss över Luorongs gräsland till det lilla fina klostret Chonggu och vidare på en vältrampad vandringsväg upp till Pärlsjön (Zhuoma La) på 4 100 möh. Längs vägen kommer vi att stå ansikte mot ansikte med det karaktäristiska Xiannairi Peak (Chenresiq) som med sina 6 032 möh är den högsta toppen i hela Yading och som av tibetaner betraktas som en inkarnation av Avalokitesvara ("Herre som blickar ned"), inom tibetansk buddhism den bodhisattva som personifierar medkänslan hos alla buddhor.

  En bodhisattva är en person som kommit så långt i sin utveckling att nästa steg är att bli buddha. Inom kinesisk buddhism har Avalokitesvara blivit den kvinnliga bodhisattvan Guanyin som i västvärlden ses som barmhärtighetens gudinna. Sent på eftermiddagen återvänder vi med buss ned till Xianggelilazhen och vårt hotell. Lunch under dagen, middag på hotellet.

 • Dag 7 Xianggelilazhen, Litang

  Frukost på hotellet. Buss från Xianggelilazhen till Litang (270 km, ca 6h 30min). Litang har en befolkning på omkring 50 000 invånare och ligger 4 014 möh, 400 meter högre än exempelvis Lhasa, och är en av världens högst belägna städer. Litang omges av stora öppna gräsytor och är en livlig men lite ruff stad med stor tibetansk befolkning men också en snabbt ökande hankinesisk närvaro som satt sina tydliga spår i form av fula betonghus vars ytterväggar är klädda med vita kakelplattor. Lite av vilda västernkänsla infinner sig.

  Längs gatorna och runt klostren kan vi komma att möta fritt vandrande nötboskap, klostermunkar i mörkt vinröda munkkåpor och färgstarka khampa med sina karaktäristiska dreadlocks. Khampa är den etniska grupp som bor i Kham och som av kinesiska myndigheter betraktas som tibetaner men som ofta har helt andra traditioner och tro. Många khampa talar dessutom ett helt annat språk än tibetanska. Manliga khampa ses som duktiga krigare och "hästkarlar". Khampas kläder, håruppsättningar och stolta fysiska hållning ger dem en alldeles särskild karismatisk utstrålning.

  Att "titta-på-folk" är definitivt ett av de stora nöjena här i Litang precis som på andra platser under resan. Butikerna är fulla med varor som lockar tibetanska kunder; religiösa föremål, "solenergiutrustning" (enligt principen solstrålarna speglas i en metallskål och studsar mot kokkärlets botten) och allehanda praktiska föremål som underlättar nomadernas dagliga liv. Längs några gator finner vi små smedjor och verkstäder som drivs av Litangs muslimska invånare och som producerar knivar, smycken m m. Det största klostret i Litang är Ganden Thubchen Choekhorling som vanligtvis kallas Chöde Gompa och byggdes 1580. I klostret finns mer än tusen munkar vilket gör det till ett av de allra största i hela Sichuan. En annan intressant byggnad är det hus där den sjunde Dalai lama (Kelzang Gyatso 1708-57) föddes och som besöks av många tibetanska pilgrimer. Även den tionde Dalai lama (1816-1837) och flera andra berömda religiösa ledare i Tibet är födda i Litang.

  Under 1950-talet var området ett av basområdena för det väpnade tibetanska motståndet mot den kinesiska Folkets befrielsearmé (People´s Liberation Army, PLA) som via Chamdo ryckte in i Tibet 1950. Motståndsgruppen kallade sig Chusi Wangdruk som på svenska betyder ungefär "Fyra floder, sex bergskedjor". Klostret Chöde Gompa bombades 1956 av den kinesiska armen då en motståndsgrupp gått i ställning i klostret, vilket ledde till att många tibetaner flydde till Lhasa. Klostret förstördes ytterligare under Kulturrevolutionen på 1960-talet men är idag restaurerat och tillbyggt. Lunch under dagen, middag i Litang. Övernattning på Litang Meiduo Hotel (2-3-stjärnigt).

 • Dag 8 Litang, Garzê

  Kinesisk frukost på hotellet. Vi lämnar Litang och kör mot Tuobacun och vidare till Garzê (ca 270 km, 6 h 30m). Lunch längs vägen. Garzê ligger 3 500 möh i en stor och bred floddal. Nu närmar vi oss det egentliga Tibet, en dagsresa bort ligger gränsen mot den kinesiska provinsen Tibet (Tibetan Autonomos Region, TAR). Garzê ligger i det område inom Kham som utgör gränslandet mellan det egentliga Kina och centrala Tibet.

  År 1930 erövrade en tibetansk armé Garzê utan större motstånd. 1932 tvingades de tibetanska styrkorna att dra sig tillbaka efter ha besegrats av en muslimsk krigsherre från provinsen Qinghai. Därefter tog den kinesiske krigsherren Liu Wenhui – bror till Liu Wencai vars residens vi besökte i Anren dag 3 – kontrollen över området. Under Japans invasion i Kina flyttade Chiang Kai-shek Kinas regering till Chongqing och det kinesiska inflytandet över Sichuan ökade. 1939 blev Garzê en del av den nya provinsen Xikang.

  Garzê omges av en stor grässlätt som i söder övergår i bergskedjan Queer och är en viktig handelsstad längs vägen upp till Dêgê och Lhasa. Den främsta sevärdheten här är Garzê Gompa, ett kloster som grundades av mongolerna efter deras invasion av Tibet 1642. Klostret är ett Gelugpakloster. Gelugpa är den gren inom tibetansk buddhism som grundades av reformatorn Tsongkapa på 1400-talet och som går under benämningen "Gula hattarna". Med "Röda hattarna" avses de tre äldsta skolorna, bland annat Sakyagrenen vars kloster vi kommer att besöka i Tagong (dag 12). Middag i Garzê. Övernattning på Garzê Holiday Grand Hotel (2-3-stjärnigt).

 • Dag 9 Garzê, Dêgê

  Kinesisk frukost på hotellet. Idag kör vi den sista sträckan fram till Dêgê (ca 200 km, 5hr). Lunch under dagen. Dêgê (Derge) var en av de mäktigaste Khamstaterna och den enda som lyckades stå emot den mongoliska invasionen på 1600-talet, vilket förklarar frånvaron av Gelugpakloster i området. Historiskt var Dêgê som betyder "Land av nåd" tillsammans med klostren i Lhasa och Xiahe (Labrangklostret i Gansuprovinsen) de tre viktigaste historiska centrumen inom tibetansk kultur.

  Dêgê har också varit säte för Kungariket Dêgê vars 1 300 år gamla "kungahus" dog ut i och med den siste manlige arvtagarens död så sent som på 1990-talet. Det största klostret i Dêgê är Gonchen Gompa. Klostret skadades under 1950-talets strider och även under Kulturrevolutionen. Idag är det återuppbyggt och vi kan se de tibetanska pilgrimerna uföra sin kora dvs gå runt klostret varv efter varv. I januari 2009 utbröt protester bland munkarna vilka på ett hårdhänt sätt slogs ned av kinesisk polis. Munkarna frigavs rätt snabbt men 30 av dem sägs ha blivit slagna och torterade. Middag på hotellet. Övernattning två nätter på Dêgê Kangzang Hotel (2-3-stjärnigt).

 • Dag 10 Dêgê

  Kinesisk frukost på hotellet. Hela förmiddagen är avsatt åt det som givit Dêgê världsrykte, det buddhistiska tryckeriet och biblioteket Derge Parkhang Dege Buddhist Scriptures Printing House). Här finns flera hundra tusen buddhistiska texter vilket utgör cirka 70 procent av all tibetansk litteratur, mycket av det i form av träblock! Den största delen träblock utgörs avsutror i det här fallet buddhistiska böner. Men böckerna, dvs träblocken, gestaltar inte enbart religiösa texter, de behandlar även traditionell tibetansk medicin och andra ämnesområden.

  Derge Parkhang grundades 1729 och dess historia är mycket dramatisk. Som genom ett under har biblioteket klarat sig från att bli förstört av brand, under krig och andra svåra perioder. Inte minst det senaste försöket att utplåna denna kulturskatt – den våldsamma kinesiska Kulturrevolution 1966 -76 innehåller mycket dramatik. Idag råder full verksamhet i den fyra våningar höga huvudbyggnaden. Man har även små tryckerier utlokaliserade till mindre kloster runt Dêge. Vi ska besöka Derge Parkhang för att se biblioteket men även hur man skär och snidar tibetanska texter i träblock från vilka den religiösa litteraturen trycks än idag.

  Vi ska också se hur man färgar in träblocken och trycker på papper och kanske också på tyg. Tryckeriet ligger i en vacker traditionell tempelbyggnad som renoverades 1991. Från taket har man en storslagen utsikt över Dêgê. Lunch och programfri eftermiddag för egna strövtåg i det spännande Dêgê. Middag på kvällen.

 • Dag 11 Dêgê, Dawu

  Kinesisk frukost på hotellet. Det har blivit dags att lämna Dêgê och återvända mot sydost. Vi kommer att köra en annan väg än den vi kom dit på, men även den går genom ett mycket dramatiskt och omväxlande landskap. Vi kör mot Luhuo (ca 300 km, 7hr) och fortsätter sedan vidare till Dawu (ca 70 km, 1hr 30m). Under dagen gör vi några stopp i samhällen, vid bosättningar eller på platser som är särskilt spektakulära. Lunch längs vägen, middag i Dawu. Övernattning på Dawu Tibetan Culture Hotel (2-3-stjärnigt).

 • Dag 12 Dawu, Tagong

  Kinesisk frukost på hotellet. Vi fortsätter mot Bameizhen (80 km, 2hr) och sedan 30 km vidare till den lilla staden Tagong (Lhagang på tibetanska) som ligger vid randen av det 710 kvadratkilometer stora Tagong Grassland. Efter lunch ska vi besöka Tagongklostret som tillhör sekten Sakya, en av de tre skolorna inom Röda hattarna och den gren inom den tibetanska buddhismen som med stöd från mongolerna styrde hela Tibet under stora delar av 12- och 1300-talet.

  Tagongklostret byggdes som ett äreminne över den kinesiska prinsessan Wenchengs besök här 640 e Kr. Wencheng färdades denna väg under sin resa till Lhasa för att inom ramen för ett fredsavtal mellan Tibet och den kinesiske kejsaren i Peking (Tangdynastin) gifta sig med den tibetanske kungen Songtsan Gampo. I klostret finns en buddhaskulptur som liknar den skulptur Wencheng förde med sig till Lhasa år 640. Originalet finns ännu bevarat i Jokhangtemplet i centrala Lhasa.

  Bakom Tagongklostret ligger det 5 820 meter höga berget Yala. Efter lunch fortsätter vi sedan ytterligare 100 km (2h 30min) till Kangding (Dardo på tibetanska). Kangding ligger 250 km väster om Chengdu och kan sägas vara porten till Kham och hela den tibetanska världen. Idag har Kangding hunnit bli mer kinesiskt till sin karaktär. Men än finns tibetanska kloster och tempel här. I den djupa ravin där staden är belägen rinner den strida floden Zheduo och där ligger Daxueshan (Stora snöberget). I Kangding fanns förr en stor temarknad. Teet som kom hit med bärare över bergen var torkat i tegelstensliknade format och transporterades vidare av häst- och mulkaravaner ända upp till Lhasa i Tibet.

  Dessa handelsvägar, för det var flera och fanns även mellan Yunnan och Tibet, kallades "The Tea Horse Road". Kineserna bytte nämligen teet mot tibetanernas hästar men också mot ull. Det är troligt att det var genom dessa handelsleder som teet ursprungligen spreds från Pu'er i provinsen Yunnan till övriga Kina och Asien. Ledande inom denna handel var de s k "hui" kinesiska muslimer som organiserade och ägde karavanerna. Idag är det ofta hui som står bakom lastbilstransporterna upp till Tibet. Under 1930-talet var Kangding huvudstad i provinsen Xikang. Staden är nu utgångspunkt för expeditioner till det 7 556 meter höga berget Gongga (Mount Gongga, Minya Konka), Sichuans högsta berg som ligger mellan floderna Dadu och Yalong. Incheckning på Kangding Qingge Grand Hotel (3-4-stjärnigt) och middag.

 • Dag 13 Tagong, Chengdu

  Kinesisk frukost på hotellet. Buss till Kangdings flygplats för flyg till Chengdu (ca 1hr). Lunch i Chengdu, i övrigt programfritt fram till kvällen då vi samlas för avskedsmiddag. Övernattning på Chengdu Tianfu Sunshine Hotel (4-stjärnigt) som vi redan lärt känna.

 • Dag 14 Chengdu, hemresa

  Frukost på hotellet och transfer till Chengdus flygplats. Avresa med KLM:s flight Chengdu-Amsterdam 14.35-19.00 och vidare till Stockholm med KLM 20.55-23.00.

Karta

Resfakta

Reslängd 14 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Resan planeras 2020
I priset ingår
 • Flyg med KLM från Stockholm till Chengu t/r via Amsterdam.
 • Måltider ombord
 • Resan leds av Paul M Grahn.
 • Engelsktalande kinesisk guide i Chengdu. Engelsktalande tibetansk guide under den övriga delen av resan.
 • Engelsktalande tibetansk guide möter på flygplatsen i Daocheng och är med t o m Kangding (dag 5-12).
 • Hotell av turistklass/hög turistklass enligt program, del i dubbelrum, alla rum med dusch och wc.
 • Alla angivna måltider (alla frukostar, 12 luncher och 12 middagar) inkl måltidsdryck.
 • Detaljerat program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, landtransporter med luftkonditionerad buss och alla för programmet nödvändiga entréavgifter.
 • Inrikesflyg Chengdu-Daocheng och Kangding-Chengdu.
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Inrikes kinesiska flygplatsskatter och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Reseförsäkring
 • Visum till Kina
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa från Skandinavien
Dag 2. Ankomst Chengdu
Dag 3. Chengdu, Anren, Chengdu
Dag 4. Chengdu, Ya'an, Bifengxia pandacenter, Chengdu
Dag 5. Chengdu, flyg till Daocheng världens högst belägna civila flygplats, Xianggelilazhen (Yading/Aden)
Dag 6. Xianggelilazhen, Yadings naturområde
Dag 7. Xianggelilazhen, Litang
Dag 8. Litang, Garzê
Dag 9. Garzê, Dêgê (Derge)
Dag 10. Dêgê
Dag 11. Dêge, Dawu
Dag 12. Dawu, Tagong, Kangding
Dag 13. Kangding, flyg till Chengdu
Dag 14. Chengdu, hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt KLM
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Resans karaktär

Hög höjd
Resan görs periodvis på hög höjd, mellan 3 000 - 4 500 möh (se programmet). Det finns inget krav på att du måste genomgå läkarundersökning före resan. Vår erfarenhet är att de allra flesta klarar resan bra, även om alla drabbas av trötthet och till och från av huvudvärk. Mycket få drabbas av några allvarliga problem. Skulle du inte må bra finns det på större orter läkare som har stor erfarenhet av höjdsjuka. Innan du bokar resan, tänk igenom hur ditt allmäntillstånd är. Naturligtvis är det mycket viktigt att du har en bra och omfattande reseförsäkring.

Deltagarantal

10-18 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Hotell Yading Yizhan Hotel

  Yading Yizhan Hotel är beläget på 2 800 meters höjd och har den Tibetanska trädgården som tema. På hotellet finns bland annat kafé och restaurang. På rummen finns gratis WiFi. 
  Till hemsidan 

 • Hotell Chengdu Tianfu Sunshine Hotel

  Chengdu Tianfu Sunshine Hotel, är ett lyxigt hotell med orientalisk charm lokaliserat i Chunxi Road Commercial Circle i centrum av Chengdu. En kort promenad tar dig till den populära marknadsgatan Wenshufang, där du kan fynda allt från te till traditionella kläder, antikviteter och souvenirer. Hotellet håller generellt en hög klass och rummen är bekväma och inredda på ett smakfullt sätt.
  Till hemsidan