Översikt

Peking är ett eldorado för shoppingsugna. På den berömda shoppinggatan Silkstreet kan du fynda kläder, skor, handväskor, glasögon, pärlor, smycken och mycket annat till smått sensationella priser.

Den mest kända klädmarknaden är den världsberömda Silk Street (Xiushui) som erbjuder ett enormt sortiment av kläder av alla slag. Där finns även skräddare som snabbt kan sy upp det du vill ha. Runt om i Peking finns också många stora gallerior med såväl ”vanliga” som riktigt exklusiva märkesbutiker.

På vår specialresa för er som kvalificerat er för Stjärnkortet/HDpasset blandar vi shopping med Pekings klassiska sevärdheter som; Förbjudna staden, Kinesiska muren och Himmelens tempel. Vi provar även att åka cykelriksha i hutongerna samt besöker en Kinesisk familj som servera oss lunch på traditionellt vis. Vi avslutar resan med middag och den världsberömda Pekingankan.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Peking, Silk street

  Avresa med Finnair från Köpenhamn via Helsingfors. Flygtiden är ca 8 timmar. Tidsskillnaden mellan Sverige och Kina är + 7 timmar när vi har "vintertid", (dvs Kina är 7 timmar före oss). Middag och frukost ombord. Om vi har tur med vädret kan vi strax före landning se den Kinesiska muren där den slingrar sig fram över bergstopparna norr om Peking. När vi landat på Pekings nya moderna flygplats möter vår svensktalande kinesiska lokal guide för transfer med buss till centrum till vårt hotell, första klasshotellet Jianguo. Hotellet ligger längs Pekings paradgata Långa fridens aveny, granne med världsberömda "Silk Street "(Xiushui), som erbjuder ett enormt sortiment av kläder av alla slag, skor, handväskor, glasögon m m. Där finns även skräddare.

  Vi börjar med att besöka Himmelska fridens torg, den jätte lika öppna plats som utgör Pekings absoluta centrum, alldeles söder om Himmelska fridens port (Tiananmen) varifrån Mao Zedong den 1 oktober 1949 utropade Folkrepubliken Kina. Maos jätteporträtt hänger fortfarande kvar ovanför porten, strax under det podium där han och de andra kinesiska ledarna hyllades av miljontals rödgardister som samlades på torget under kulturrevolutionen på 60-talet. Och här slog regimen ned de studentdemonstrationerna som ägde rum på torget under försommaren 1989. Mitt på torget står Monumentet över folkets hjältar, en granitpelare som restes 1958 med reliefer som skildrar händelserna ur Kinas revolutionära historia. På torget ligger också den stora minneshallen över Mao Zedong som hyser ledarens balsamerade kropp. Lunch.

  Under eftermiddagen fortsätter vi till vårt hotell för incheckning. På kvällen blir det gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 3 Peking, Förbjudna staden

  Frukostbuffé på hotellet. Dagen börjar med att vi träder in genom den majestätiska Wumenporten och in i Förbjudna staden, en av världens allra främsta sevärdheter och under 500 år bostad för 24 kejsare, Skyddad från omvärlden av tio meter höga murar härskade Kinas kejsare härifrån över Mittens rike, omgiven av tusentals ämbetsmän, eunucker, tjänare och konkubiner.

  Förbjudna staden är världens största kejsarpalats och sägs ha 9 999 rum. Den himmelske kejsarens palats hade 10 000 rum, så hans världslige son fick nöja sig med ett mindre. Vi kikar in på den praktfulla Draktronen i Yttersta harmonins hall där kejsaren satt vid de mest högtidliga ceremonierna. Med lite fantasi kan man frammana bilder av hur det måste ha sett ut då Himmelens son framträdde för sina underlydande som hälsade honom med att slå pannan nio gånger i marken medan trummorna dundrade, cymbalerna klingade och rökelsekaren skickade sin väldoftande rök mot skyn. Och det är inte särskilt länge sedan. "Den siste kejsaren" tvingades abdikera 1911. Vi lämnar kejsarpalatset genom den norra porten, alldeles intill parken runt Kolberget, där den siste Mingkejsaren 1644 hängde sig i ett träd, samtidigt som de manchuiska trupperna tryckte på från norr för att inta Peking.

  Manchuerna grundande Qingdynastin (1644-1911) som hade sin storhetstid under 1700-talet, då Kinas kultur och styrelseskick kom att väcka beundran också i det avlägsna Europa. Har du möjligheten att se filmen Den Siste Kejsaren innan resan blir mötet med den Förbjudna staden en riktig aha-upplevelse. Gemensam lunch. Det finns tre stora klädmarknader att besöka i Peking. Där kan man handla modekläder, dunjackor, fleecetröjor, skor, handväskor, underkläder, smycken och mycket annat till förmånliga priser.( Du prutar och bestämmer priset!) Passa på att handla julklapparna! Eller nya glasögon till en bråkdel av priset i Sverige. Dagens shopping sker på "Pärlmarknaden". (Hongqiao) Kvällen programfri.

 • Dag 4. Peking, Himmelens tempel

  Frukostbuffé på hotellet. Vi börjar med en specialaffär för sidenprodukter, där vi även får en demonstration av silkeslarvens väg från ägg till kokong och vidare hur kokongen spinns till en hårfin, men stark, tråd. Skadade kokonger används till silkesvadd, som bl a blir till fyllning i härliga sängtäcken. Därefter får vi en guidad visning av Himmelens tempel (Tiantan) ett enormt byggnadskomplex i den 270 hektar stora parken,

  Den enda människa som kunde närma sig himlen var den främste bland människorna, d v s kejsarens som var himmelens son. I den egenskapen kom han till himmelens tempel varje vår i stor procession för att offra till himlen och be om goda skördar. Symboliskt undersökte han sädens kvalitet och plöjde den första fåran. Bönehallens runda form symboliserar himlen medan rektangulär form symboliserar jorden. Med sitt vackra djupblå glaserade taktegel och sin fulländade form anses Bönehallen för goda skördar vara en av de allra vackraste byggnaderna i hela Kina.

  När vi lämnat området fortsätter sightseeingturen in i Pekings gamla gränder, de så kallade hutongerna där vi ska åka cykelriksha hem till en kinesiska familj och äta hemlagad lunch. I gyttret av smala gränder och låga, gråa hus, får vi en känsla av hur Peking såg ut för i tiden. Det är en stor kontrast till de moderna stadsdelarna med skyskrapor och neonljus. Rundturen på riksha avslutas vid det gamla Trumtornet, där vi klättrar upp för den branta trappan och får utsikt över de kvarvarade, nu kulturmärkta, gamla kvarteren.

  På kvällen erbjuds som tillval för ca 220 yuan (ca 310 kronor) middag följd av en makalös kungfu-show av världsklass. Artisterna kombinerar halsbrytande styrkeuppvisningar med graciösa danspartier, allt till en vacker musik och ljudsättning i en påkostnad miljö. (Bokas och betalas på plats).

 • Dag 5 Peking, Kinesiska muren

  Frukostbuffé på hotellet. Dagen får en härlig start då vi på morgonen besöker en av Pekings parker för att se - och kanske medverka i – traditionell kinesisk morgongymnastik. Överallt i parken samlas grupper av människor (mest 50-plussare) för att träna tai ji, qigong, svärdsdans mm. Många dansar pardans fast det är tidigt på förmiddagen, utomhus, och bara några grader varmt. Det finns också de som ägnar sig åt jogging, gympa och styrketräning, medan andra bara sitter och fikar på medhavt te och pumpakärnor till ett parti mahjong.

  Från Gula havet i öster över bergskammar och slätter, längs breda floder och genom stora ökenområden slingrar den sig fram Kinesiska muren, till sin sista utpost i Gobiöknen, nästan 700 mil lång. Den anlades för att skydda de jordbrukande folken i det egentliga Kina från de nomadiserande ryttarfolken i norr. Den kinesiska civilisationen uppstod runt Gula floden där det fanns goda förutsättningar för jordbruk. På stäpperna i norr var befolkningen boskapsskötare och man följde sina djur i jakten på bete. Var tiderna dåliga hände det att man gav sig på och plundrade de jordbrukande folken i söder som så småningom började bygga murar, ursprungligen bara stampade jordvallar, för att freda sig för attackerna från barbarerna i norr. På 200-talet f Kr lät den förste kejsaren av Qin (han med terrakottaarmén i Xi'an!) sammanfoga de många mindre murarna till ett enda, gigantiskt försvarsverk.

  Från vakttornen kan man se hur muren likt en väldig drake slingrar sig fram på bergstopparna långt bort i fjärran. Här stod för länge sedan väktare beredda till strid med lansar, pilbågar, frustande hästar och färggranna sidenfanor. Röksignaler från vakttornen sände budskap och varningar om fiender till posteringar långt bort i väster. Att stå här, högt uppe på den kinesiska muren vid Mutianyu är en av resans absoluta höjdpunkter! Vi åker linbana upp till muren, därefter kan var och en välja att promenera så långt man vill. Lunch inkluderad. Kvällen programfri

 • Dag 6 Peking, shopping

  Frukostbuffé på hotellet. Idag är vi lediga för egna egna strövtåg och shopping. Vi som är intresserade av antikviteter, kuriosa och loppisfynd åker t ex gärna till Panjiayuan antik- och kuriosamarknad som med sina 5 hektar är Kinas största. Här hittar du allt du behöver och lite till. Inte minst finns här många kul och intressanta souvenirer att ta med hem. Tänk på att det kan vara svårt att skilja på vad som är genuint gammalt och vad som är nya välgjorda reproduktoner. Var på din vakt, lita generellt inte på handlarnas historier om sina produkter och inte minst - pruta ordentligt! Marknaden ligger 100 meter sydväst om Panjiayuan Bridge och the East Third Ring South Road i Chaoyang District.

  Gemensam avskedsmiddag: Pekinganka en delikatess och i högsta grad kultur.

 • Dag 7 Peking, hemresa

  Frukostbuffé på hotellet. Transfer till flygplatsen, hemresa med SAS. Hemkomst samma dag.

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Köpenhamn
Avresor Resan planeras återkomma 2019
Pris Från 10 590 kr
Enkelrumstillägg 2340 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Peking t/r, ekonomiklass. Avresa från Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Svensktalande färdledare.
 • Transfer flygplats/hotell t/r.
 • Hotell av första klass, Jianguo Hotel, del i dubbelrum
 • Program enligt ovan, inkl transporter och nödvändiga entréavgifter. 
 • Angivna måltider inkl måltidsdryck (daglig frukost, 4 luncher och 2 middagar).
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar- och säkerhetsavgift på avreseorten.
 • Internationell flygplatsskatt i Peking vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
I priset ingår ej
 • Du som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum.
 • Kungfushow och middag - 220 yuan
 • Gruppvisum Kina 1500 kr

 

Tillägg
 • Enkelrum, se pristabellen.
 • Reseförsäkring
 • Resan kan ej förlängas, endast angivna resdatum gäller.
 • På plats i Peking kan du beställa kvällsprogram: akrobatik, Pekingopera och Kungfu. Bokas och betalas på plats i kinesisk valuta, den svensktalande guiden informerar vid ankomsten till Peking.
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2-6. Peking
Dag 7. Peking, hemresa med flyg, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Visum

Information om visum till Kina kommer med bokningsbekräftelsen.

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Boende

 • Jianguo Hotel, Peking

  Jianguo Hotel är ett ovanligt trevligt och populärt hotell, känt inte minst för sin vackra vattenträdgård på innergården. Hotellet ligger centralt i Dongchengs diplomatkvarter, nära T-banestation och endast några få minuters promenad till det populära shoppingstället Silk Market.

  Hotellet erbjuder gratis WiFi, gym, flera restauranger, ett kafé, en brittisk pub och en lobbybar. Restaurang Justine's, fransk restaurang, känd inte minst för sina utsökta efterrätter, Chopstick Restaurant erbjuder klassiska kantonesiska rätter, The Café tillfredställer både asiatiska och västerländska smaklökar med sin delikata buffé, Charlie´s Bar är en populär pub - öppen från lunch till sent på kvällen och the Lobby Lounge erbjuder musikunderhållning och ett varierat utbud av snacks och drycker.

  Rummen är rymliga och modernt inredda, rikligt utrustade med bland annat WiFi, minibar, kylskåp, sattelitkanaler, badrock, tofflor, te-och kaffekokare, värdeskåp, luftkonditionering och sitthörna. Till hemsidan

Tillval

 • Bokas på plats Kung fu-show med middag, Peking

  Kvällsföreställningen The Legend of Kung Fu Show är en fartfylld föreställning där den traditionella kampsporten Kung Fu blandas med modern teater, musik och balett. Under kvällen får vi följa en ung pojke som drömmer om att en dag bli en kung fu-mästare och nå upplysning. Vi får se hur pojken först blir munk och hur han sedan tvingas övervinna olika hinder - både världsliga och sinnliga - under sin kamp för att övervinna sin rädsla och bli en sann mästare i kung fu. Föreställningen har vunnit ett otal priser och har kommit att bli den mest älskade kung fu-showen i hela Kina. Mycket sevärd. 

  Pris för show och middag: 220 yuan.