Översikt

FokusKina: Historiska Kina

Vi börjar norr om Peking, i Chengde som utländska grupper sällan besöker. Hit – till några av hela Kinas mest magnifika arkitektoniska mästerverk – flydde Qing-hovet sommarhettan i Förbjudna staden, och här hittade Sven Hedin sitt ”idealtempel” – Gyllene templet.

I Simatai vid Kinesiska muren övernattar vi i Gubei Water Town, en by som byggts upp i äkta nordkinesisk stil. I Xi’an upplever vi terrakottaarmén men även helt nya programinslag. I Ya’an söder om Chengdu i Sichuan ägnar vi en heldag åt pandorna i Bifengxias pandaforskningsscentrum, här finns hela Kinas största population av pandor. Via det heliga buddhistiska berget Emei och jättebuddhan i Leshan tar vi oss till Peking där resan avslutas. 

Hans Ljungqvist leder resan. Även svensktalande Leif Zhan (Zhan Lei) kommer att medverka.


Om Hans Ljungqvist

Hans Ljungqvist är f.d. lärare i historia och religionskunskap och har under många år varit verksam inom Sidas och Den Globala Skolans fortbildningsprogram för lärare. På 80-talet arbetade han med ett landsbygdsutvecklingsprojekt i södra Indien och intresset för Sydasien i allmänhet och folkreligion i synnerhet fick då ytterligare en skjuts. Hans har under åren varit färdledare för ett stort antal resor till bl. a. Indien, Nepal, Kina och Burma.

Om Leif Zhan (Zhan Lei)
Leif är född i en av de vackraste kuststäderna i Kina, Qingdao. Han föddes i Grisens år enligt den kinesiska kalendern. Han har jobbat som färdledare och guide i 12 år. Innan han fick barn reste han mycket och gärna med sin fru, de fick en liten pojke 2017. På sin fritid tycker han om att lyssna på musik och se på film. Han har varit i Sverige flera gånger och han största minne är att ha cyklat på Ingemar Bergmans ö Fårö.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, ankomst Peking, vidare till Chengde

  Avresa med flyg från Stockholm. När vi nästa morgon landar på Pekings internationella flygplats väntar en buss som tar oss 180 km norrut till Chengde i nordöstra Hebei-provinsen där handelsvägarna mellan de mongoliska områdena i norr och hamnarna vid havet i öster korsade förbindelselinjen mellan huvudstaden Peking och nordöstra Kina. Lunch längs vägen och middag i Chengde.

 • Dag 3 Chengde

  Chengde är en ”mindre” stad med cirka 3,5 miljoner invånare vars centrala delar rymmer några av hela Kinas mest magnifika arkitektoniska mästerverk, byggnader som är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. I området finns stora odlingar av frukt och medicinalväxter. När den svenske upptäcktsresanden Sven Hedin kom hit 1930 hette staden Jehol. Här fann han Gyllene templet som han lät hantverkare tillverka en exakt kopia av i naturlig storlek. Templet var beställt av en svensk-amerikansk affärsman och byggsatsen som bestod av 28 000 trädelar fraktades med båt till USA. På Etnografiska museet i Stockholm finns en modell av Gyllene templet och det fanns en gång långt framskridna planer på att återuppföra templet i Stockholmsområdet.

  I bergsområdena runt Chengde ligger hela tolv buddhistiska tempel. Det största är Putuozongsheng som brukar kallas ”Lilla Potala” för att fasaden påminner om Dalai lamas palats i Lhasa. Den magnifika tempelbyggnaden uppfördes till kejsar Qianlongs 60-årsdag år 1770 som bostad för framstående härskare och sändebud från Mongoliet och västligaste Kina. Alldeles i närheten hittar vi klostertemplet Puningsi. Det var år 1703 som Qing-kejsaren Kangxi lät påbörja bygget av det som skulle bli Qing-hovets sommarresidens och andra maktcentrum. Avsikten var att undfly sommarhettan i Peking, men också att knyta närmare förbindelser med de mongoliska härskarna i norr. Det som under det anspråkslösa namnet ”Bergsbyn till vilken man flyr undan hettan” (Bishushanzhuang) skulle komma att bli hovets sommarresidens och är i dag Kinas största kejserliga sommarpalats, dubbelt så stort som Sommarpalatset i Peking.

  Muren som omgärdar det nästan 600 hektar stora området är en mil lång. Här innanför tränade generalerna det kejserliga kavalleriet och här fanns kejsarens jaktmarker där det jagades både hjort och tiger. Hit flydde kejsaren år 1859 från Peking för att undkomma de invaderande brittisk-franska trupperna. När dessa inte fann någon kejsare i Peking att förhandla med, planerade de först att bränna ned Förbjudna staden, men valde istället att plundra och sätta eld på det dåvarande Sommarpalatset Yuanmingyuan i Peking. Lunch under dagen, middag på kvällen.

 • Dag 4 Chengde, muren vid Simatai, Gubei Water Town

  På morgonen fortsätter vi med buss till Gubei Water Town (ca 90 km) där vi börjar med att ta linbanan upp till Kinesiska murens krön vid Simatai. Från linbanan går vi en kort bit till fots upp till krönet. Utsikten från Simatais murkrön är mycket mäktig och enastående vacker. Utan tvekan är detta en av de absolut mest storslagna och spektakulära delar av muren som man kan besöka. De omgivande bergen är dramatiskt veckade, från försommaren är de vackert gröna, under september börjar landskapet växla om till höstfärger. Genom att muren här är delvis sönderfallen ger den ett mycket ursprungligt intryck.

  Under eftermiddagen vandrar vi runt i den mysiga och intressanta Gubei Water Town som byggts upp i gammal nordkinesisk stil.  Ett vattendrag slingrar sig stilla mellan byns pittoreska stenhus. Längs gator och gränder finns små butiker och ställen där man kan slå sig ner och känna historiens vingslag. Lunch och middag. Vi övernattar inne i själva byn.

 • Dag 5 Gubei Water Town, tåg till Xi’an

  Vår buss tar oss in till en av Pekings stora järnvägsstationer där vi går ombord på ett snabbtåg som på mindre än fem timmar tar oss till Xi’an där vi serveras lunch. Besöket i Xi’an blir ett återbesök för många av oss. Men mycket har hänt i Xi’an och de stora sevärdheterna är värda att återse. Under eftermiddagen promenerar vi uppe på Stadsmuren som omringar hela innerstaden och som omges av en bred vallgrav. Innanför murarna utrustades en gång expeditioner och lastades kamelkaravaner med siden, kryddor och andra dyrbarheter som skulle transporteras längs Sidenvägen. Vi passerar över den västra porten i muren genom vilken kamelkaravanerna lämnade Xi’an för den långa vandringen genom öknarna i väster. Innanför Stadsmuren besöker vi de muslimska kvarteren och Stora moskén. Lunch under dagen.

  Sent på eftermiddagen får vi en introduktion i konsten att göra dumplings, de nu i Sverige så populära kinesiska deg- eller pastaknyten som fylls med kött, grönsaker, kyckling, ägg eller räkor, och som är en nordkinesisk specialitet. Kvällen avslutas med en riktig dumplingmiddag, men med dumplings tillagade av fullblodsproffs.  

 • Dag 6 Xi'an

  Vi besöker kejsar Qins underjordiska terrakottakrigare och får höra om de senaste utgrävningarna. Därefter väntar Hanyangling, mausoleet från 153 f.Kr. över den fjärde kejsaren av Handynastin. Kanske låter det lite torrt men Hanyangling är i själva verket ett av Kinas allra charmigaste museer. Här går vi på ett glasgolv över utgrävningsområdet där man hittat 60 000 föremål. Hankejsarens gravfiguriner är mindre till storleken än Qinkejsarens, alla med lugna, vackra anleten och ursprungligen klädda i kostbara sidenkläder och smycken. Den tidiga Handynastin var en fredlig tid, figurinerna föreställer därför inte bara soldater utan också ämbetsmän, musiker, palatsdamer, ryttare, grisar, får, hästar och hundar och t.o.m. grönsaker och annat som kejsaren kunde ha nytta av i eftervärlden. Lunch och middag.

 • Dag 7 Xi’an, tåg till Chengdu, vidare till Ya’an

  Ett morgontåg tar oss (ca 4h) vidare söderut mot Kinas inre, till det klassiska kinesiska kärnområdet runt Chengdu i provinsen Sichuan. Lunchen intar vi på en restaurang i den stadsdel som renoverats i gammal klassisk stil. Vi ska också besöka ett typiskt klassiskt tehus och de tibetanska kvarteren. Sent på eftermiddagen buss till Ya’an (ca 1h) där det blir middag.

 • Dag 8 Ya'an, pandorna i Bifengxia

  Hela dagen ägnar vi åt pandorna i Bifengxias pandareservat och forskningscenter. Här finns flest pandor i hela världen. Under dagen tillåts vi komma pandorna mycket nära. Lunch och middag.

 • Dag 9 Ya’an, Leshan, Emei-berget

  Buss till Leshan där floderna Min, Dadu och Qingyi flyter samman. Från en flodbåt ser vi den 71 meter höga sittande Jättebuddhan. Buddhan är 28 meter mellan axlarna, och lilltånageln är stor nog för ett par personer att sitta på. År 713 organiserade munken Haitong arbetet med att karva ut den kolossala figuren i klippan. Många båtar och besättningar hade förolyckats i de kraftiga strömmar som bildades i försänkningen nedanför berget, men när buddhan stod färdig, 90 år efter munkens bortgång, hade så mycket stenmassor vräkts ned i floden att de vådliga strömmarna hade tämjts och buddhan blev vida berömd för sitt goda inflytande. Vi ska också ta oss upp på berget så att vi kan se buddhan uppifrån.

  Efter lunch tar bussen oss till Emei-berget, Emeishan, som är ett av Kinas fyra heliga buddhistiska berg. Berget som består av permisk basalt är 200 kilometer långt och högsta toppen, Wanfoding, De tiotusen buddhornas topp, är 3 099 m.ö.h. Berget har i alla tider lockat till sig pilgrimer från hela Kina. Emei-berget är inte bara ett berg. Det är också en sinnesstämning. Kinesisk tro har tillmätt naturen ett mystiskt inflytande på människans karaktär. Naturen exemplifieras av berg. Folktron ansåg att bergen var de odödligas hemvist. Även om dessa tankar egentligen är daoistiska, finns de även inom buddhismen och dess syn på världsalltet. I gamla tider fanns åtskilliga tusen munkar i bergets fler än 70 kloster. De första klostren på berget var daoistiska, byggda under Östra Han-dynastin (25-220 e.Kr.). Enligt de buddhistiska legenderna härskar Bu Xian, i Indien känd under namnet Samanta Bhadra, över berget. Han var lärjunge till buddhismens grundare Sakyamuni (cirka 563-483 f.Kr.). Bu Xian brukar skildras sittande eller stående på en elefant och håller ofta en lotusblomma eller en spira i handen. Hans vita elefant har vanligen en värdefull juvel i pannan. Vid Tiotusenårstemplet Wanniansi hedras Bu Xian med en magnifik stenbyggnad, Den bjälklösa salen, med tillhörande bronsstaty av Bu Xian sittande på en elefant med sex betar och med fötterna i lotusblommor. Statyn är gjuten i flera stycken, som burits upp på berget och sedan sammanfogats.

  Emei-bergets många toppar, dess täta skogar, trånga pass, tysta dalar, vilda vattenfall och porlande bäckar har i Kina givit berget namnet Skönheten under himmelen. Det lokala klimatet och floran varierar efter altituden. Då vårblommorna slår ut vid bergets fot ligger det fortfarande snö på toppen. Från fot till topp kan man urskilja flera vegetationszoner: subtropisk, tempererad och subalpin. Emeishan är känt som ett ”botaniskt kungarike” med mer än 3 000 arter. Över 100 av dem är endemiska, det vill säga de finns bara där. Skogarna består till stor del av Rhododendronträd. På berget växer också Gingko biloba, tempelträdet, duvträdet, Phoenix-trädet, släkt med dadelpalm, och Zenna-trädet. Vid bergets fot växer mimosa, kamferträd, palmer och cypresser. På berget finns en mängd medicinalväxter som lokalbefolkningen gärna säljer utefter vadringsstigarna. Här finns också en mängd djur, t.ex. den mindre pandan (kattbjörnen), apor, sumen-antiloper, silverfasaner samt både trädklättrande och sjungande groda. Den senare, gitarrgrodan, kan man höra på kvällen i ett hörn av klosterträdgården i Tiotusenårstemplet (Wanniansi) där vi ska övernatta.

  Wanniansi som ligger på 1 020 m.ö.h. byggdes redan på 200-talet och är antagligen det äldsta templet på berget. Man tar sig upp till Wanniansi genom att först ta buss en bit upp på berget och sedan linbana i cirka femton minuter. Alternativt kan man i stället promenera cirka fyra kilometer i ett par timmar. Vandringen underlättas, eller försvåras anser vissa, av att alla stigarna är byggda som trappor. Den som inte vill gå själv kan låta sig bäras i en huagan, en enkel bärstol av bambu, mot viss betalning förstås. Middag uppe på berget.

 • Dag 10 Emei-berget, flyg till Peking

  Promenad till linbanan som tar oss nedför berget. Buss till Chengdus flygplats, lunch och flyg till Peking (ca 2h 30m). Transfer till centrala Peking, incheckning på hotell. Middag på egen hand.

 • Dag 11 Peking, programfri dag

  Programfri dag. Lunch på egen hand. Framåt kvällen samlas vi för avskedsmiddag på en av våra favoritrestauranger med promenadavstånd från hotellet.

 • Dag 12 Peking, hemresa, hemkomst

  Under förmiddagen, transfer till Pekings flygplats för hemresa. Ankomst till Stockholm under eftermiddagen.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15 - 26 sep 2019
Pris Från 30 850 kr
Specialpris För att boka resan till priset 30 850 kr måste du vara medlem i föreningen FokusKina såväl vid bokning som vid avresa. Medlemskap kostar 345:-. Läs mer på www.fokuskina.se
I priset ingår
 • Flyg tur och retur Peking. Avresa från Stockholm med Air China, måltider ombord.
 • Svensk färdledare, Hans Ljungqvist, möter i Peking och leder resan i Kina. Dessutom medverkar vår svensktalande guide Leif Zhan i resans program.
 • Hotell av god/hög turistklass/förstaklass, del i dubbelrum.
 • Alla måltider (frukost, lunch och middag) inkl måltidsdryck, utom middag dag 10 och lunch dag 11.
 • Detaljerat program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Kinaresors informationspaket.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter inom Kina och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Entry/Group visum till Kina
 • Du som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Reseförsäkring
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning. Observera att förlängning kan påverka kostnaden för visum, fråga vid bokning.
 • Tilläggg för ej medlem FokusKina 2 650 kr
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1-2 Avresa, ankomst Peking, buss till Chengde
Dag 3 Chengde
Dag 4 Chengde, buss till Gubei Water Town vid Simatai
Dag 5 Gubei Water Town, buss till Peking, tåg till Xi’an
Dag 6 Xi’an
Dag 7 Xi’an, tåg till Chengdu, buss till Ya’an
Dag 8 Ya’an
Dag 9 Ya’an, Leshan, Emei-berget
Dag 10 Emei-berget, buss till Chengdu, flyg till Peking
Dag 11 Peking
Dag 12 Peking, hemresa, hemkomst

Resesätt Air China
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Visum ingår i priset för denna resa. Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.