Översikt

Det finns reseupplevelser. Och så finns det RESEUPPLEVELSER! Det här är definitivt en av de mest storslagna. Att få utforska templens tempel, det mytomspunna Angkor Wat, med omnejd, i Kambodjas djungler under sakkunnig reseledning, är något riktigt speciellt.

Bese själva Angkor Wat med sina fem bikupeliknande torn, hör myterna om de hinduiska gudar som templet byggdes för att hysa, lyssna till historierna om de kungar som lät uppföra de enorma tempelkomplex av vilka Angkor Wat bara är ett, utforska tempel som under sekler täckts av djungelns träd och lianer och fascineras av tempel uppbyggda av jätteansikten.

Detta och mer därtill på vår specialutformade och prisvärda kunskapsresa som börjar i Thailands myllrande huvudstad Bangkok, en av Angkors arvtagare, har huvudfokus på Angkorområdet kring Siem Reap i Kambodja och avslutas i Kambodjas moderna huvudstad Phnom Penh, en stad med ett plågsamt förflutet men en expansiv framtid.


Vår svenska färdledare möter upp i Bangkok och leder resan genom Thailand och Kambodja. Dessutom har vi även lokala, engelsktalande guider på varje resmål.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Bangkok

  Efter flygningen från Sverige ankommer vi till Thailand och Bangkoks internationella flygplats tidigt på morgonen. Flygplatsens egentliga namn är Suvarnabhumi, vilket betyder Landet av guld eller Gyllene landet, efter en hinduistisk-buddhistisk legend om ett gyllene land som ska ha legat bortom floden Ganges i Indien, kanske i Sydostasien. Kanske det land som vi år på väg att utforska. Slutledet – bhumi anspelar också på den nyligen bortgångne, högt vördade kungen Bhumibol av Thailand.

  Vår kunnige reseledare och thailändsk lokalguide möter efter passkontrollen, och tar oss till en modern buss som transporterar oss genom den intensiva Bangkoktrafiken in till vårt hotell i centrala Bangkok. Tid för vila och återhämtning, kanske en promenad i omgivningarna. Välkomstmiddag på kvällen.

 • Dag 3 Bangkok, Grand Palace, Wat Pho, kanalfärd

  Idag ska vi utforska Thailands huvudstad. Det bor idag ca 15 miljoner människor i Bangkokområdet, men staden började sin historia som en liten by vid Chao Prayafloden, i ett område som låg under Ankorväldet innan de thaistammar som invandrat från Kina och bosatt sig där blev så starka att de kunde göra sig självständiga och grunda ett eget rike, det som i väst blev känt som Siam. Bangkok blev huvudstad i slutet av 1700-talet, och kungarna byggde sin huvudstad modellerad efter äldre huvudstäder, huvudstäder som i sin tur byggts upp för att efterlikna Angkorhärskarnas huvudstad.

  Vi besöker det stora kungliga palatset, Grand Palace, som inte längre är de thailändska kungarnas privata residens, men fortfarande det officiella sätet för monarkin och hovet och en magnifik palatsanläggning som ännu idag används vid officiella ceremonier. Här kremerades kung Bhumibol i oktober 2017, och här förväntas så småningom kröningen av hans son kung Vajiralongkorn äga rum. Vi hör dramatiska historier om Siams kungar, kanske framför allt om kung Mongkut, odödliggjord i musikalen Kungen och jag, och om hans son Chulalongkorn som tog sig ända till Jämtland! Vi besöker också ett av Bangkoks finaste kungliga tempel, Wat Pho, med en 46 meter långa liggande Buddha. Bangkok är ursprungligen en stad byggd på vatten, vid floden och längs kanalerna, och genom en tur på Bangkoks kanaler får vi en inblick i traditionellt Bangkokliv.

 • Dag 4 Bangkok, Poipet, Siem Reap

  Bekväm buss tar oss de ca 40 milen från Bangkok till Siem Reap, staden som ligger i anslutning till Angkorområdet, där Khmerrikets huvudstad låg under ca 600 år, från 800- till 1400-talet. Lunch och raststopp under vägen. Vid Poipet passerar vi gränsen till Kambodja och möts av vår kambodjanske lokalguide, och ordnar med visering och gränspassering. I Siem Reap bor vi på ett centralt hotell med pool.  

 • Dag 5 Siem Reap, Angkor

  Idag hittar vi Angkors tempelruiner i den västra utkanten av kungariket Kambodja. Men en gång var detta mittpunkten i det stora Angkorriket, som sträckte sig över hela dagens Kambodja, Thailand, stora delar av Laos, samt delar av Vietnam och Malaysia, och tidvis ingick också en snutt av dagens Burma. Så ett mycket centralt och betydelsefullt rike, som kom att påverka hela Sydostasien under flera århundraden, ja mer än ett årtusende, egentligen. Ankors kungar var påverkade av starka influenser från Indien, och ansåg sig vara reinkarnationer av de hinduiska gudarna. Till dessa gudars ära byggdes tempelberg, som skulle vara jordiska manifestationer av gudarnas bergsboning, berget Meru, ett hinduiskt Olympen. Templen byggdes ursprungligen i tegel, men med ökad makt och rikedom började man bygga jättetempel i sandsten. Ankors guldålder inleds år 802 då kungen Jajavarman II utropade sig till ”gudakonung” och ”universums härskare”. Surjavarman II anlade också de första huvudstäderna i det område som sedan kom att betecknas som ”Angkor”. Hans efterträdare kom sedan att försöka överträffa honom med att bygga ännu mer praktfulla huvudstäder, och ännu större och ännu mer hänförande tempel.

 • Banteay Srei, Akiras landminemuseum

  Vi börjar vårt utforskande av Angkors tempel med att se det lilla Banteay Srei, ett av de äldsta templen i området, och ett av de minsta. Men med utsökta stenarbeten och så raffinerat utsirade detaljer att somliga betraktare har trott att bara smala kvinnohänder kan ha förmått att utföra hantverket. Templet ligger en bit utanför centrala Angkor, så vi får också tillfälle att uppleva kambodjanska landsbygden på vägen dit.

  På Mr Akiras landminemuseum får vi en förevisning av hur de konflikter som drabbat Kambodja i modern tid – röda khmerer, amerikanska bombningar under Vietnamkriget, vietnamesiska ockupation – fortfarande plågar Kambodja genom alla de minor och oexploderad ammunition som finns kvar på risfält och i djungler. Tonle Sap-sjön är Sydostasiens största insjö och Kambodjas mage, lungor och hjärta, en sjö som har haft och har en enorm betydelse för Kambodjas försörjning och landets utveckling. Vi gör en båttur ut på sjön och ser en del av villkoren för den fiskarbefolkning som bor på sjön.

 • Dag 6 Angkor Thom, Angkor Wat, Ta Prohm

  Idag är stora tempeldagen, då vi ser några av Angkors allra mest häpnadsväckande tempel. Vi kommer inte att bli uttråkade av att se flera tempel i rad på samma dag, för dessa tempel uppvisar alla sin unika karaktär och miljö, och de skiljer sig alla åt i uppförande och atmosfär.

  Vi tar oss innanför portarna till Angkor Thom, den stora huvudstaden, där en gång det kungliga palatset låg. Palatset är borta, men de stora tempel som restes i stadens centrum står kvar. Som Bayon, Angkors mest mystiska tempel, uppbyggt av över 200 gåtfulla jätteansikten. Har ser vi också Elefantterassen med den stora paradplatsen. Utanför murarna ligger Ta Prohm, djungeltemplet där de tropiska trädens rötter slingrar sig runt stenblock och fallna pelare som jättelika djungelormar. Under eftermiddagen upptäcker vi självaste Angkor Wat – templens tempel, en gudaboning i jätteformat, uppbyggd av tre etager och fem torn, och dekorerad med fascinerande stenrelifer. 

 • Dag 7 Siem Reap, Phnom Penh

  Runt 30 mil är distansen mellan Angkor och Kambodjas moderna huvudstad, Phnom Penh. Vi färdas i buss, och stannar för lunch ungefär halvvägs. Stopp också vid ”spindelbyn” Skoun, där det bjuds friterade tarantellor med chili till eftermiddagskaffet! Väl framme i Phnom Penh inkvarterar vi oss på centralt hotell, nära floden och strandpromenaden. 

 • Dag 8 Phnom Penh

  Khmererna flyttade sin huvudstad från Angkor, som ansattes av thaitrupper, redan på 1400-talet, och man valde olika platser vid Mekongflodens förgreningar som huvudstad. Phnom Penh blir definitivt ny huvudstad först på 1800-talet, då kungen av Kambodja ber kolonialmakten Frankrike om beskydd från de expansiva grannarna Thailand och Vietnam, som höll på att sluka det krypande kambodjanska riket. Frankrike inkorporerade Kambodja i sitt Indokinavälde, men lät kungen av Kambodja sitta kvar i Phnom Penh och man byggde palats och faktiskt en hel huvudstad åt honom i utbyte mot att han lät fransmännen bestämma över riket. Så förblev det till 1953, då den unge och dynamiske kungen Sihanouk förklarade Kambodja självständigt och började sätta sin egen prägel på sin huvudstad. En huvudstad där han kom att placeras i palatsarrest under de mörka åren 1975–1979 då de röda khmererna under Pol Pot tagit makten i landet för att genomföra sin agrara revolution och tvingade befolkningen ut på landsbygden för kanalgrävande och tungt kroppsarbete, samtidigt som man förföljde och försökte utrota landets intellektuella. År då Phnom Penh i stort sett var en öde spökstad i förfall. Sedan 1998 råder åter fred i landet, och Phnom Penh håller på att återta den roll som ”Asiens pärla” som staden en gång hade.

   

 • Stadsrundtur, Kungliga palatset, Nationalmuseum, S-21

  Vi besöker Kungliga palatset och känner igen oss från palatset i Bangkok. Här ser vi också Silverpagoden och kung Sihanouks stupa. På Nationalmuseet ser vi en stor samling av statyer och skulpturer hämtade från ruinkomplexen i Angkor. Efter lunch på Friends, en lärlingsrestaurang som ger utbildning och skolning för utsatta ungdomar, studerar vi den grymma röda khmer-epoken genom ett besök vid den skola som gjordes om till förhör- och tortyrcentral, känd som S-21. Närmare 20 000 personer kan ha passerat genom anläggningen, endast sju personer överlevde. Vi diskuterar Pol Pot-regimen utifrån olika aspekter, och funderar på hur den här tiden påverkar dagens Kambodja.  

 • Dag 9 Hemresa med flyg.

  Förmiddagen är ledig för avkoppling vid poolen, med massage eller för marknadsbesök och shopping. Lunch på egen hand, därefter transfer till flygplatsen för flyg till Sverige. 

 • Dag 10 Hemkomst

Resans höjdpunkter

 • Grand Palace
 • Angkor Wat
 • Bayontemplet

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Köpenhamn, Göteborg, Stockholm
Avresor 17/10
Pris Från 24 800 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Bangkok och hem från Phnom Penh. Avresa från Stockholm och Köpenhamn (mot tillägg). Måltider ombord.
 • Svensk färdledare möter i Bangkok och leder resan i Thailand och Kambodja.
 • Lokal engelsktalande guide medverkar på varje resmål.
 • Hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum inklusive frukost varje dag.
 • 6 luncher och 7 middagar exkl måltidsdryck.
 • Alla entréavgifter för program enligt ovan.
 • Transporter enligt program.
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och hotellpersonal och bagagehantering.
 • Kinaresors informationspaket.
 • Visum till Kambodja.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring.
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Bad och avkoppling efter resan.
Extra dagar

Du kan förläga resan med extra dagar för sol och bad, förutsatt att det finns plats kvar på flyget den dagen du vill resa hem. Kontakta oss för prisförslag.

Tillägg

Sol och bad.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1 Avresa med flyg
Dag 2 Ankomst Bangkok
Dag 3 Bangkok
Dag 4 Buss från Bangkok till Siem Reap
Dag 5-6 Siem Reap
Dag 7 Sieam Reap, buss till Phnom Penh
Dag 8 Phnom Penh
Dag 9 Phnom Penh, avresa med flyg
Dag 10 Hemkomst

Resesätt Finnair
Valuta

Valutan i Kambodja kallas riel (KHR). Också USD är gångbart. Läs mer om valutan i Vietnam, Laos och Kambodja här. 

Visum

Visum till Kambodja (USD30) ingår i resans pris. Visum till Thailand krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 30 dagar. Läs mer om visum till Kambodja

Deltagarantal

15-24 deltagare

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ. Slutgiltig hotellinformation framgår av dina resehandlingar.

Boende

 • I Residence Hotel Silom, Bangkok

  Ett elegant boutiquehotel alldeles i närheten av BTS-stationen Chong Nonsi. Pool och restaurang på takterrassen. Wifi finns i alla utrymmen. Rummen är rymliga och har kabeltv, minibar, vattenkokare och säkerhetsskåp. Hotellet är mycket centralt beläget, nära till marknader och sevärdheter.  

 • Clay d'Angkor

  Hotellet ligger centralt i Siem Reap. Hotellet har pool med restaurang och bar, omgivna av en lummig trädgård. Rummen är utrustade med luftkonditionering, minibar, kabeltv, wifi och balkong. Tofflor och badrock finns också för gästerna att använda. Cyklar finns för uthyrning. Hotellet har eget spa som erbjuder massage och andra behandlingar.  Till hotellets hemsida

 • River Home Boutique Hotel, Phnom Penh

  River Home Boutique Hotel är ett hotell med bra läge, nära besöksmål som Vänskapsmonumentet och Kungliga palatset med Silverpagoden. Det är heller inte långt till Självständighetsmonumentet, Nationalmuseum, Phsar Thom Thmei och Wat Phnom. Hotellet erbjuder bland annat en trevlig takpool med utsikt, gratis W och massage. Rummen är trevligt inredda och innehåller bland annat badrockar, frukt, flaskvatten, te/kaffe och minibar. Till hemsidan.

Tillval

 • Tilläggspaket Sol och bad på Koh Rong

  Sihanoukville var på 60-talet Kambodjas jetsetställe där de rika och berömda samlades, ofta leddes festerna av den då ganska unge kung Sihanouk själv. Idag har staden vaknat till liv igen men kambodjanerna är inte lika mycket nattugglor som sina kusiner i Thailand. I Sihanoukvilles hamn väntar en båt som tar dig ut till den största av Kambodjas nyfunna öar, Koh Rong. En tropisk ö med fina sandstränder och några nyuppförda turistanläggningar som håller god standard. Här kan du verkligen känna dig lite speciell, de stora turistströmmarna har ännu inte hittat hit. Koh Rong används ofta som inspelningsplats för ”Survivor”, den internationella motsvarigheten till ”Robinson”. Efter några sköna dagar på stranden har du transfer tillbaka till Sihanoukville med båt och därifrån direkt med bil till Phnom Penhs flygplats.  Ett utmärkt utflyktspaket att lägga till resan.

  Paketet innehåller transport med minivan från Phnom Penh till Sihanoukville (ca 3 tim.). 

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till båt till Koh Rong (ca 1 tim), incheckning på Soksan Beach Resort.
  Dag 2-5. Koh Rong. Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Koh Rong, frukost, båt till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till Phnom Penhs flygplats (ca 4 tim), avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketet
  - Ändring av biljett för internationellt flyg
  - Hotell 5 nätter inklusive frukost
  - Inrikesflyg Siem Reap-Sihanoukville
  - Angivna transfers

  Pris vid två resenärer som reser tillsammans och delar dubbelrum: fr ca 7.500 kr per person. Exakt pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

 • Tilläggspaket Sol och bad på Koh Rong Saloem

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville. Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer, båt till Koh Rong (ca 1 tim), incheckning på Sol Beach Resort.
  Dag 2-5. Koh Rong Saloem. Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Koh Rong Saloem, Sihanoukville, Phnom Penh, hemresa. Frukost, båt till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till Phnom Penhs flygplats, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst.

  Ingår i paketet
  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell 6 nätter
  - Inrikesflyg
  - Frukost enligt ovan
  - Angivna transfers

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

 • Tilläggspaket Sol och bad i Sihanoukville 7 dagar

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer, incheckning på hotell.
  Dag 2-5. Sihanoukville Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Sihanoukville, Phnom Penh, hemresa Frukost, transfer till Phnom Penhs flygplats, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketen
  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell 6 nätter
  - Inrikesflyg
  - Frukost enligt ovan
  - Angivna transfers

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

Boka din resa

2018-10-17 2018-10-26 24 800 kr Finnair Väntelista Boka