Översikt

Vi har valt ut det bästa man kan se i Burma och kan därför lova en mycket spännande, mångsidig och intressant resa.

Vi börjar i den tidigare huvudstaden Mandalay där britterna 1885 avsatte kungahuset och skickade kungen till Indien. I Amarapura ska vi promenera på den 200 år gamla och närmare två kilometer långa U Beins bro som är helt i teak. Där ska vi också se tusentalet munkar komma i procession på väg till lunchen som är munkarnas dagliga huvudmål. På Mount Popa bor vi uppe på berget för att kunna njuta av utsikten mot det märkliga pelarberget Taung Kalat med det gyllene klostret på toppen. I Bagan finns fler stupor och tempel än det finns katedraler i hela Europa, sevärdheter som utan tvekan platsar bland världens främsta.

På Inlesjön bor och odlar inthafolket på sjöns vatten, här kan vi på nära håll se de berömda ”enbensroddarna”. Vi avslutar i Yangon som engelsmännen gjorde till huvudstad under namnet Rangoon. Här finns fler byggnader från den koloniala perioden än i någon annan stad i hela Sydostasien. Och här finns Shwedagon, den 99 meter höga gyllene stupan  vars motsvarighet inte finns någon annanstans i världen. Hela stupan är täckt av bladguld och dess topp kröns av en paraplyliknande skärm med 5 448 diamanter och 2 317 rubiner.

I Yangon ska vi också se det hus där Aung San Suu Kyi i många år satt i husarrest och från vilket hon drivit den politiska kampanj som gjorde henne till valsegrare i Myanmar, burmesernas eget namn på Burma.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Mandalay, Mandalay Hill

  Ankomst Mandalay där vår svenska färdledare Hans Ljungqvist möter. Mandalay är inre Burmas viktigaste handelscentrum med hamn vid floden Irrawaddy, men även landets kulturella centrum. Mandalay gjordes till huvudstad 1857 av kung Mindon varvid han lät anlägga ett grandiost palats vid foten av Mandalay Hill, omgivet av en 64 meter bred, nästan fem meter djup och åtta kilometer lång vallgrav, och dessutom en hög mur. När britterna intog Mandalay 1885 avsattes den dåvarande kungen Thibaw under förödmjukande former och skickades i exil till Indien, vilket innebar dödsstöten för kungadömet.

  Vår färdledare Hans tar oss på lunch och sedan bestiger vi Mandalay Hill där vi får njuta av en härlig utsikt över Mandalay och floden Irrawaddy. På kvällen är vi inbjudna till en gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 3 Mandalay, Amarapura, U Beins bro

  Efter frukost gör vi ett besök i den gamla huvudstaden Amarapura där vi bland annat ska få se U Beins bro som är en 200 år gammal och nästan två kilometer lång promenadbro i teak över sjön Taungthaman. I det omgivande landskapet pågår jordbruksarbete, människor i traditionella dräkter promenerar över bron, fiskare i små båtar kastar ut sina nät och vi kan se när de tar in sin fångst. På en åker plöjer kanske en bonde fältet med hjälp av en buffel och från ett klosters högtalare sprids böneramsor över omgivningen.

  Här besöker vi också klostret Mahagandayon och ser munkarnas procession inför lunch och kör längs gamla gator och ser stensniderier som tillverkar buddhastatyer i alabaster. I Amarapura får vi uppleva gamla gator och stensniderier som tillverkar buddhastatyer i alabaster. Därefter åker vi tillbaka till Mandalay där vi äter lunch och besöker en ateljé där det produceras bladguld.

  Vi ska också se de buddhistiska stentavlorna som kallas "Världens största bok" (Kuthodaw Paya), ) och göra ett besök innanför murarna till det under andra världskrigets nedbrunna Mandalays kungapalats och det Gyllene palatsets kloster (Shwenandaw Kyaung som är helt i trä. På kvällen blir det middag på egen hand.

 • Dag 4 Mandalay, Mount Popa

  Efter frukost gör vi ett besök på klosterskolan Paung Daw i Mandalay. Därefter tar vi bussen till Mount Popa där vi kommer övernatta på ett fint hotell uppe på berget som bjuder på en härligt spektakulär utsikt ut över det mäktiga landskapet i dalen nedanför och mot det formidabla pelarberget Taung Kalat med det berömda klostret Taung Palat på toppen.

 • Dag 5 Mount Popa, Taung Kalat, Bagan

  Idag inleder vi med att ta bussen till foten av pelarberget Taung Kalat. Därifrån ska går vi de 777 trappstegen upp till klostret på toppen från vilken vi bjuds en enastående panoramautsikt, inte bara tillbaka mot Mount Popas karaktäristiska topp, utan också ut över den stora slätten och resans nästa mål Bagan i fjärran.

  Till Taung Kalat kommer mängder av pilgrimer vid olika tillfällen under året, oftast i samband med festivaler. I den folkliga buddhismen finns starka inslag av lokala skyddsandar, s k nats, andeväsen med olika karaktärer som man offrar till och tillber, väsen som är tätt sammanvävda med folktron, eller som man säger om samma företeelse i vår egen världsdel, "vidskepelse, tomtar och troll". Taung Kalat är hemvist för dessa 37 nats.

  Längs vägen till Baganrikets gamla huvudstad besöker vi en familj som tillverkar palmtoddy och jordnötsolja. Staden Bagan (Pagan) grundades år 849 av burmaner, ett folk som sägs ha kommit hit ner från den nuvarande kinesiska provinsen Yunnan. Bagan växte snabbt och blev 200 år senare huvudstad i Baganriket som utgjorde regionens religiösa, kulturella och politiska centrum i nästan 250 år. Staden Bagan utvecklades från en liten by till en av världens mest storslagna städer. Från monkulturen hämtade man konstbevattning och risodling, men också theravadabuddhismen – den gren av buddhism som också finns i Sri Lanka, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam – och som därefter dominerat Burma.

  Under kung Anawrahta (1044-77) erövrade Bagan stora områden och blev ett av Sydostasiens allra mäktigaste riken. Det var första gången denna del av Asien enades i det som i stort sett utgör dagens Burma. Men efter 200 år fick Baganriket problem, i början av 1200-talet började shanfolket att omringa Bagan i norr och öster. Mongolerna, som hade erövrat Yunnan i mitten av 1200-talet, fortsatte söka sig söderut och tros ha intagit Bagan år 1287. Baganriket kollapsade och det rika kungadömet föll samman i små konkurrerande riken.

 • Dag 6 Bagan, morgonmarknaden, besök i templen

  Direkt efter frukost besöker vi morgonmarknaden i byn Nyaung U där vi kan mingla med det lokala Myanmarfolket och fynda allt från te, färska frukter och grönsaker till rottingprodukter och kläder.

  Efter besöket på marknaden ska vi äntligen ta oss ann det som gör Bagan till ett av världens främsta besöksmål; de spektakulära stuporna och templen som står längs Irrawaddys stränder. Här finns fortfarande hela 2 500 buddhistiska byggnader i alla storlekar, området är 40 kvadratkilometer stort och rymde ursprungligen dubbelt så många byggnader. Ett flertal av stuporna och templen har restaurerats med stöd från UNESCO. I Bagan ska vi se ett litet urval av alla dessa byggnader. Ett litet tempel som från utsidan ser oansenligt ut är Wetkyi-in Gubyaukgyi, ett Indieninspirerat tempel från 1200-talet som är intressant för sina väggmålningar med jaktmotiv ur Jataka (berättelser om Buddhas liv i hans tidigare inkarnationer, alltså "innan han var den person som blev Buddha").

  Det mest massiva komplexet av alla byggnader är Dhammayangyi från 1100-talet, känt för sitt mystiska inre och grymma historia som vi får höra mer om på plats. Det högsta av alla tempel är Thatbyinnyu från 1144 som vi nöjer oss med att se från utsidan. Ett av de allra finaste templen är Sulamani vars inre man upplever som mer personligt och mer charmigt än andra tempel. Den byggnad som oftast nämns som den allra vackraste är det stora, välbevarade och underbart fina Ananda. Här inne kan vi stå ansikte mot ansikte med fyra stora gyllene buddhaskulpturer, en i varje väderstreck. Insidan är också smyckad med terrakottareliefer. Ananda byggdes mellan 1090 och 1105 av kung Kyanzittha. Templets perfekta proportioner antyder den tidiga Baganperiodens höga kulturella nivå. Byggnaden fulländar med sin nära 55 meter höga tornbyggnad, sikhara, den byggnadsstil som övertagits av monfolket i södra Burma.

  På eftermiddagen besöker vi en ateljé där man tillverkar föremål i lack och tar en båttur på Irrawaddy. Sen eftermiddag åker vi hästkärra till Shwesandaw eller Mahazedi för att se ut över landskapet under solnedgången. Sedan blir det middag och traditionell marionettdockteater.

 • Dag 7 Bagan, Nyaungshwe. Inlesjön

  Från Bagan flyger vi till Heho och åker sedan buss (ca 60 min) vidare mot Nyaungshwes lilla "hamn" vid Inlesjön i delstaten Shan. På vägen besöker vi en vingård, ser hur man producerar papper av mullbärsträdets bark och hur man gör bambuparaplyer.

  Inlesjön ligger i delstaten Shan. Under den torra säsongen är sjöns genomsittliga djup två meter. När regnperioden börjar i maj-juni ökar vattennivån med upp till en och en halv meter. I sjön finns nio endemiska fiskarter - arter som inte finns någon annanstans i världen. Efter lunch tar en long tail-båt tar oss ut till ett hotell som är byggt på pålar i vattnet.

  På kvällen intar vi en gemensam middag och njuter av stillheten på sjön. 

 • Dag 8 Inlesjön

  Efter frukost blir det en spännande heldagsutfärd i båtar för att se bebyggelsen och odlingarna på sjön, ett väveri, tillverkning av cherootcigariller, båtbygge och den intressanta byn Inthein. Har vi tur får vi se någon ur den manliga fiskarbefolkningen – "enbensroddarna" – som är kända för sin unika teknik att ro åran med enbart ett ben samtidigt som man hanterar fisknätet från sin kanotliknande båt. Tekniken utvecklades då man var tvungen att stå upp i båten för att kunna se och undvika vass och flytande växter i den grunda sjön.

 • Dag 9 Inlesjön, Heho, Rangoon

  Efter frukost på hotellet återvänder vi med båt till Nyaungshwe där vi tar buss till Heho där vårt plan till Rangoon väntar på oss. Rangoon ligger där floderna Hlaing och Pegu flyter samman och bildar Rangoonfloden. Genom tre krig på 1820-, 1850-och 1880-talen erövrade Storbritannien i etapper hela Burma.

  1885 gjordes Yangon till huvudstad under namnet Rangoon. Före andra världskriget var 55% av stadens befolkning på 500 000 invånare indier eller från andra länder i Sydostasien, bara 33% var burmeser. Kungadömet och den buddhistiska hierarkin avskaffades av britterna, bysamhället upplöstes och ett hårt brittiskt styre infördes. Det koloniala Rangoon med sina vidsträckta parker och sjöar och blandning av modern och traditionell trähusbebyggelse var känd som "Garden of the City of the East".

  På väg in till Rangoon passerar vi Aung San Suu Kyis bostad. Under eftermiddagen gör vi en historisk promenad från Sule Paya genom den koloniala europeiska bebyggelsen ned till Strand Hotel. Här väntar också ytterligare en av resans många höjdpunkter - Shwedagon - den 99 meter höga guldskimrande stupan som är täckt av bladguld och vars topp kröns av en paraplyliknande skärm med 5 448 diamanter och 2 317 rubiner. Högst upp finns en 15 grams diamant i 76 karat. Shwedagon och staden Bagan måste sägas vara hela Burmas två allra främsta sevärdheter, båda av absolut "världsklass".

 • Dag 10 Rangoon, tågresa, Shwedagonstupan

  Efter frukost blir det transfer till järnvägsstationen där vi ska ta en tur med cirkeljärnvägen (Circular Railway). Linjen byggdes ursprungligen av engelsmännen under kolonialtiden och under den 45,9 km långa rundturen passerar vi 39 tågstationer. Åkturen ger oss en bra överblick över hur man bor och lever i olika delar av dagens Rangoon.

  Därefter blir det lunch i Dayingon, besök på Shwedagonstupan, Scott´s Market och den Liggande buddhan (Chaukhtagyi Paya). På kvällen får vi möjlighet att sammanfatta våra intryck och upplevelser under vår gemensamma avskedsmiddag.

 • Dag 11 Rangoon, hemresa

  Idag har vi en fri dag för shopping och egna strövtåg. Sent på eftermiddagen blir det transfer till flygplatsen för hemfärd. Fråga gärna färdledaren om råd på aktiviteter och besöksmål inom dina intresseområden.

 • Dag 12 Hemkomst

  Hemkomst.

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor Nya avgångar planeras
Enkelrumstillägg kr
I priset ingår
 • Flyg till Mandalay och hem från Rangoon.
 • Avresa från Stockholm.
 • Måltider ombord.
 • Svensk färdledare möter i Mandalay och leder resan i Burma. Dessutom medverkar lokal engelsktalande guide på varje resmål.
 • Hotell av turist-/första klass, del i dubbelrum. Alla angivna måltider ingår (frukost, 9 luncher och 7 middagar) exkl måltidsdryck.
 • Program enligt ovan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program.
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter.
 • Flygplatsskatter inom Burma och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resesätt Thai Airways
Visum

Visum till Burma (USD50) ingår i resans pris. Läs mer om visum till Burma

Deltagarantal

15-24 resenärer

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Shwe Inn Gyin Hotel, Mandalay

  Shwe Inn Gyin Hotel Mandalay är bra beläget i centrala Mandalay, nära sightseeing, kultur och stadens sjudande centrum. Hotellet erbjuder bland annat spa, gym, massage, bar, kafé och en trevlig takbar med en strålande utsikt över staden. Rummen innehåller det mesta man kan önska sig såsom vatten på flaska, kaffe/tekokare, kylskåp, luftkonditionering, minibar, kylskåp och hårtork. Till hemsidan

 • Popa Mountain Resort, popa

  Popa Mountain Resort är fantastiskt beläget på det vulkaniska berget Mount Popa endast 50 km från den historiska staden Bagan. Från hotellet har du en fri utsikt över det berömda klostret på den närliggande bergstoppen Taung Kalat. Hotellet håller internationell klass med smakfullt designade och inredda villor. På området finns pool med utsikt och flera restauranger och barer som tillvaratar den ovanligt fina utsikten. Till hemsidan

 • Bagan Umbra Hotel, Bagan

  Bagan Umbra Hotel är ett litet, trevligt hotell i gröna omgivningar beläget endast 2 km från Myanmars gamla historiska huvudstad Old Bagan. Hotellet erbjuder en stor härlig trädgård med en inbjudande utomhuspool, bar, spa med massage och fritt WiFi. Rummen är lyxiga och alla är försedda med egna balkonger. Till hemsidan

 • Amata Garden Resort, Inle Lake

  Amata Garden Resort välkomnar oss på östra stranden av Inle Lake med en fntastisk obruten panoramautsikt över de majestätiska smaragdgröna bergen Shan Hills och det glänsande vattnet i sjön. Platsen erbjuder en obeskrivlig harmoni och en tystnad som är ovanligt i vår stressad värld. En nyanlagd utomhuspool frestar både med härliga bad och uppfriskande cocktails och enklare rätter vid Pool Bar. Hotellet erbjuder även ett spa, restaurang med platser både inomhus och utomhus, 18 hektar frodig grönska. Rummen är rymliga och utrustade med egna balkonger, individuell luftkonditionering, skrivbord, kaffe- och tekokare, satellit-TV, minibar, värdeskåp, rumsservice, badkar med varm och kall dusch, och nattlig uppvärmning vid kyliga nätter. Till hemsidan: Under utveckling.

 • Taw Win Garden Hotel, Yagon

  Taw Win Garden Hotel är nytt hotell beläget i centrala Yangon, nära kultur, besöksmål och med två stora shoppinggallerior alldeles runt knuten. Hotellet rymer faciliteter som gym, 3 restauranger med olika inriktningar, lobby bar med mera. Rummen är moderna och utrustade med det mesta du kan önska dig och samtliga rum har en rymlig balkong med utsikt över trädgården och staden. Till hemsidan