Naturligtvis kan våra kinesiska färdledare Peking på sina fem fingrar, men de leder även rundresor i andra delar av Mittens rike.

Våra färdledare har studerat svenska på universitetet i Peking och har under studietiden fått ett svenskt smeknamn. Bli därför inte förvånad om den som möter dig på flygplatsen eller på Pekings järnvägsstation när du stiger av Transsibiriska järnvägen, hälsar dig med ett glatt 
"-Hej, välkommen till Kina, mitt namn är Monika!"
, eller något annat svenskklingande namn.

Vi är mycket tacksamma att få arbeta med våra svensktalande färdledare, som ger våra resenärer såväl nära inblick i Kinas samhälle och kultur som trygghet under sin vistelse i Kina. Välkommen att träffa dem på våra resor!

Kinaresors svensktalande guider

Zhu Yongmei (Maria)
Innan Maria började jobba som färdledare och guide för oss på 1990-talet så arbetade hon på det kinesiska Utrikesdepartmentet och var även stationerad i Stockholm under tre år. Hon är född i Hundens år, enligt det kinesiska horoskopet och staden hon föddes i var Tianjin som räknas som Pekings hamnstad. På fritiden tycker Maria om att resa och läsa böcker och umgås med sin vuxna dotter.    

Wang Chunheng (Karl)
Karl tog sin examen i främmande språk 2005 då han hade studerat svenska på en av språkhögskolorna i Peking. Han har alltsedan dess arbetat som färdledare och guide. När han besökte Sverige var han förutom i Stockholm även runt i Dalarna. Karl föddes i Jiangsu-provinsen i Hundens år enligt den kinesiska kalendern. På sin fritid tycker han om att se på film och fotboll, när han inte leker med sin lilla dotter. Numera bosatt med sin familj i Shanghai.

Zhan Lei (Leif)
Leif är född i en av de vackraste kuststäderna i Kina, Qingdao. Han föddes i Grisens år enligt den kinesiska kalendern. Han har jobbat som färdledare och guide i 12 år. Innan han fick barn reste han mycket och gärna med sin fru, de fick en liten pojke 2017. På sin fritid tycker han om att lyssna på musik och se på film. Han har varit i Sverige flera gånger och han största minne är att ha cyklat på Ingemar Bergmans ö Fårö.

Chen Zhao (Monika)
Monika tog sin examen 2001 på språkhögskolan i Peking. Hon har jobbar som färdledare och guide i drygt 15 år och hon jobbar ofta med våra familjeveckor, hon har själv en pojke på 11 år. På sin fritid ägnar hon sig gärna åt matlagning och tycker om att experimentera i köket med nya rätter. Dessutom tycker hon om att skriva kalligrafi, den kinesiska skrivkonsten. Monika har besökt Sverige två gånger och främst då varit i Stockholm med omnejd. Hon föddes i staden Wuxi i Hästens år enligt den kinesiska kalendern.

Wang Shaoni (Sofia)
Sofia föddes i kuststaden Yantai i Shandongprovinsen i Hundens år enligt det kinesiska horoskopet. Efter att ha tagit sin examen i svenska på språkhögskolan i Peking år 2005 så har hon arbetat som färdledare och guide. Hon bor med sin familj, man och liten dotter i Peking. Hennes intressen är bl a att cykla, resa och smaka på god mat i Kina Och resten av världen. Under sin fritid så läser hon gärna böcker och träffar vänner. Under sitt besök till Sverige så såg hon Stockholm och delar av Dalarna.

Peng Bo (Britta)
Britta studerade svenska på språkhögskolan i Peking mellan 1997-2001. Hon har sedan dess arbetat som färdledare och guide för oss. På sin fritid umgås hon med vänner, tränar och läser. Hennes man och lilla flicka följer gärna med på resor. Hon har varit i Sverige fler gånger och besökt olika platser, allt från Lund upp till Kalix. Peking är hennes födelsestad där hon föddes i Hästens år enligt den kinesiska kalendern.

Läs om resan Vårt Peking »