Kina Shanghai Pudong kväll

Takterassen på Peninsula Hotel

Ställer väskan på rummet och går ut. Jag har mindre än två dagar på mig. Promenerar till Peninsula Hotel där jag inte har råd att bo men vars takterrass bjuder på perfekt utsikt inte bara mot Bund och Pudong utan också åt andra hållet, ner mot Suzhou Creek. Skulle vara beredd att betala entré för den utsikten. Sätter mig ner, beställer en drink och andas ut. Obegripligt att man får uppleva det här tänker jag, och precis då sköljer Shanghais våldsamma historia över mig.

Kina Shanghai The Bund utsikt

Opiumkriget och koncessioner

1839 eskalerade motsättningarna mellan Kina och Storbritannien och Opiumkriget bröt ut. Kina hade försökt sätta stopp för den olagliga brittiska införseln av opium. Under 1835-36 förde britterna in 26 818 kistor fulla med opium. Opiet kom från det av Storbritannien koloniserade Indien som betalning för te, siden och porslin. Att tvingas byta värdefulla varor mot gift som bara gick upp i rök var inget annat än ren och skär misshushållning. Det utbredda opiummissbruket, antagligen det första storskaliga narkotikamissbruket någonsin, orsakade enorma skador. Kina förlorade kriget och 1842 slöts ett avtal i Nanjing som tvingade Kina att ge de utländska makterna fritt tillträde till hamnarna i Kanton (Guangzhou), Amoy (Xiamen), Fuzhou, Ningbo och Shanghai. Britterna tilltvingade sig även 21 miljoner US-dollar i skadestånd och kontrollen över Hongkong (som Kina återfick 1997). Storbritannien, USA och Frankrike kom också att få egna koncessioner i Shanghai, områden där internationell lag skulle gälla.Shanghais framväxt som internationell metropol fick en kickstart. 1895 bodde 286 753 kineser, 3 713 engelsmän, 2 157 japaner, 1 329 portugiser, 991 amerikaner, 785 tyskar och 568 indier i de utländska koncessionerna. I de kinesiska stadsdelarna bodde 125 000 kineser. 1905 fanns även en svensk koloni och ett skandinaviskt sjömanshem med en svensk konsul.

Paradgatan The Bund

Paradgatan The Bund strålade av kolonial prakt. Längs Huangpufloden uppfördes handelshus, bankpalats, försäkringsbolag, tidningshus, börshus och lyxhotell. Mest imponerande var nog Bund nr 12, högkvarteret för Hong Kong & Shanghai Bank, byggt med befallning att dominera Bund och en gång beskrivet som den mest luxuösa byggnaden öster om Suez. Även nr 20 sticker ut, Sassoon House med det toppiga gröna taket, som byggdes av den extravagante mångmiljonären Sir Victor Sassoon och kom att hysa det glamorösa Cathay Hotel, i vår tid världsberömt som Peace Hotel, men just nu en del av den amerikansk-kanadensiska hotellgruppen Fairmont.

Kina Shanghai The Bund

Tummelplatsen Shanghai

En bit ovanför Nanjing Road, där People´s Square och Shanghai Museum nu ligger, låg Shanghais kapplöpningsbana. Den stora byggnad som nu är Shanghai Art Museum var klubbhus åt Shanghai Race Club. Shanghai var en tummelplats för de vackra, framgångsrika och förmögna. Österns Paris lockade jetsettare från hela världen. Men här fanns också opiumhålor, spelklubbar, prostitution, gangstersyndikat, hemliga sällskap och triader. Under hund- och hästkapplöpningarna bytte förmögenheter ägare, många störtades i olycka. Shanghai var inte bara Österns Paris, det var också Österns hora. Sedan kom japanerna, inbördeskrig och revolution. Festen var över.

Andra världskriget fasor

1931 hade Japan ockuperat nordöstra Kina, 1937 angriper man Kina i full skala, ockuperar Shanghai och fortsätter mot Nanjing där man under sex veckor begår ofattbara grymheter och krigsförbrytelser. Mellan 200-300 000 civila mördas, 30-80 000 barn och kvinnor våldtas. Wikipedia skriver: "Mördandet bedrevs stundtals som sport, också inne på sjukhus, våldtäkter och gruppvåldtäkter genomfördes ofta offentligt, ibland tvingades familjemedlemmar till incest och även buddhistmunkar tvingades delta. Många kvinnor tvingades sedan följa den japanska armén som sexslavar, så kallade komfortkvinnor". Är det konstigt att en förbannad kines någon gång kallar en japan för "dvärgbandit"? Andra världskriget tog slut och kommunisterna segrade i inbördeskriget. Många rika och välbärgade flydde till Hongkong. Chiang Kai-shek tog spillrorna av Guomindangpartiet och en stor del av skatterna från Förbjudna staden med sig över havet och förskansade sig på Taiwan.

Te och blues i gamla stan

Går till fots längs smågator mot Gamla stan, väl inne bland gränderna förlorar jag mig själv tills jag plötsligt står inför det grandiosa tehuset. Sätter mig en trappa upp vid ett fönster med en kanna te och njuter en lång stund av miljön. Köper kinesiskt godis i en liten butik och går till hotellet för en power nap. Senare på kvällen efter middagen går vi till House of Blues and Jazz på 60 Fuzhou Road som bjuder på 30-talsatmosfär

Kina Shanghai Old Town byggnader

Ägaren, ett känt teveansikte och skådespelare, går runt och hälsar gästerna välkomna. På grund av sitt utseende får han ofta spela gangster, den typ av figur med tunn slokmustasch som man ögonblickligen identifierar som bad guy.

Om du vill ha tråkigt, åk inte till Shanghai!