I Kina är pionen en kejserlig blomma som man odlat i flera hundra år. Långt innan pionen kom till Europa var den Kinas mest beundrade växt. När den första europén såg en pionblomma beskrevs den som en jättelik ros utan taggar och med blommor stora som kålhuvuden.Fortfarande firas pionen i Kina och vi får vara med.

Här kommer en hälsning från vår färdledare, trädgårdsexperten Gunnel Carlson! 

Att besöka pionfestivalerna i Luoyang är en upplevelse som tar andan ur en. Pioner överallt och i alla färger. Som extra bonus finns det också en plantskola att besöka där man kan se hur nya sorter väljs ut och provodlas.

- Att få vandra under blommande körsbärsträd i Pekings botaniska trädgård och trampa runt på snirkliga gångar och lackerade broar i Suzhous världsarvsmärkta trädgårdar ingår också i den här resan till Kinas många märkliga, mäktiga och mycket sevärda gröna rum.

- Som en kinesisk målning rullar landskapet ut sig framför ögonen – ett tyst poem i bilder. I jordbrukssamhället och daoismens Kina föddes önskan om att bibehålla det vilda, magiska och orörda i naturens skogklädda berg och vattendrag, i muromgärdade trädgårdar.

Därutanför larmade världen, därinne härskade friden och påminnelsen om människans litenhet inför naturen. Med buddhismen kom klosterträdgårdarna som också inspirerade den kinesiska trädgårdsskaparna.

Följ gärna med mig på nästa resa som går i april 2020. Här får du en försmak av vad vi får uppleva! 

 

Uppstammade prydnadsträd ger pionerna just den halvskugga som de trivs bäst i. Då varar blomningen också längre.

Som en dröm. Varenda pionblomma har slagit ut och visar sig från sin allra bästa sida. Just den här sorten heter ’Gui Fei Cha Cui’.

När det är pionfestival i Luoyang går folk man ur huse för att se årets blomning. Först blommar träd(busk)pionerna och sedan är det luktpionernas tur.

 Polkagrisrandig och vacker.

Alla pionsorter är väl skyltade så man kan lätt få namnet på sin favorit. Sedan gäller det att hitta den i en svensk plantskola också. Det blir nog inte lika lätt.

Prydnadskörsbärsträden blommar för fullt i Sommarpalatsets trädgård.

Mycket ung besökare uppskattade också blommorna i Beijings botaniska trädgård.

Vem är Gunnel Carlson?

Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist och författare. Hon är uppvuxen i en plantskola i Blekinge och har trädgård både som jobb och hobby. Hon gjorde under tio år trädgårdsprogrammet Gröna rum och är initiativtagare till Tusen Trädgårdar, en dag med öppna trädgårdar över hela landet. Gunnel har skrivit flera trädgårdsböcker, den senaste "Gunnels hundra gröna pärlor i Trädgårdseuropa" – en bok som visar på hur vi ska låta oss inspireras av andras trädgårdar när vi reser. Som frilansjournalist medverkar hon ofta som växtkunnig på trädgårdsresor runt om i världen. Till Kina har hon rest en gång, för att göra Gröna rum. Pioner är hennes favoritväxt!

 

Klicka här för att läsa om resan