Våra mest bokade resor

Alla resor i bokstavsordning:

Följ oss på Facebook

Hemslöjdsresor

Hemslöjdsresor – textil, hantverk, slöjd, kultur, natur och äventyr

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, tidningen Hemslöjd och KINARESOR samarbetar om resor för dig med särskilt intresse för textil, hantverk, slöjd, folkkonst och konsthantverk av alla slag. Resorna håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlemmar och prenumeranter erhåller rabatt på Hemslöjdsresornas pris. Rabatterna kan kombineras. Bli medlem och prenumerant så får du rabatterna.

KINARESOR samarbetar även med andra textil- och hantverksorganisationer och enskilda personer, bl a Sticka! Sveriges Stickförening och lokala hemslöjdsföreningar om resor. Medlemmar i respektive förening får rabatt på dessa resor.

Läs mer om Hemslöjdsresorna, resestipendier och rabatter på resorna m m » 

Här kan du beställa vårt nyhetsbrev om Hemslöjdsresor »

Hemslöjdsresor: Tallinn – Martindagsmässan och hemslöjdsshopping

Folkkonsten tas på allvar i Estland, det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt men utvecklas också ständigt. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, nutida inredning, modern design och även ungdomarnas klädesplagg. Vi ska vara med på den stora slöjd- och hantverksmässa som hålls i samband med firandet av Martindagen, en mässa som brusar och sjuder av liv, ett riktigt eldorado för den slöjd- och hantverksintresserade. Stickade vantar, virkade sjalar, tovade halsband, broderade tofflor, handgjorda mattor, vävda band och mycket annat, till och med närproducerad mat finns att köpa. Framåt kvällen bjuds på en modevisning, en ”catwalk” till den estniska hemslöjdens ära. Under kunnig ledning gör vi en historisk vandring genom Tallinns gamla stadskärna som i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista som hela norra Europas mest välbevarade medeltida stad. Omvälvande besök i välsorterade butiker med ett mycket stort sortiment av tyg, garn och alla sorters sybehör – ett verkligt eldorado för den som vill fynda prisvärda garner för stickning och broderi, tyger, material för tovning, kiltning och knyppling, band, spetsar, tofsar, stickor, virknålar, knappar, pärlor, blixtlås, saxar och mycket, mycket annat.

Läs mer om resan
arrow

4

dagar

Resedatum 2016 är 10-13/11

Resedatum 2017 är 16-19/11

Båt Stockholm-Tallinn t/r
Specialprogram som planerats i samarbete med Liivi Soova, ordförande för Eesti Käsitöö, Estlands motsvarighet till SHR, Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund
Margareta Tägt-Lee leder resan
Eha Org, svensktalande, mycket historiskt kunnig och erfaren estnisk ciceron leder stadsvandringen
En natt på centralt beläget hotell
En lunch och en middag 

Hemslöjdsrabatter 300:-

 

 

Resmål: 

Tallinn

Avresa: 10/11, 16/11

Pris från:

3715:-

Hemslöjdsresor: Tallinn – Vårlig garn-, tyg-, sybehörs- och slöjdshopping

Vårresa till Tallinn för spännande och omvälvande besök i välsorterade butiker med ett mycket stort sortiment av tyg, garn och alla sorters sybehör. Butikerna är ett verkligt eldorado för den som vill fynda prisvärda garner för stickning och broderi, tyger, material för tovning, kiltning och knyppling, band, spetsar, tofsar, stickor, virknålar, knappar, pärlor, blixtlås, saxar och mycket, mycket annat. Margareta Tägt-Lee leder resan och Eha Org medverkar med en kulturhistorisk stadsvandring genom Tallinns vackra och historiskt intressanta stadskärna som i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Naturligtvis hoppas vi att solen ska lysa på oss och att vi ska få några riktigt härliga vårdagar tillsammans i Tallinn!

Läs mer om resan
arrow

4

dagar

2017 går resan 23-26/4

Resan öppnar för bokning i slutet av augusti månad

Båt Stockholm-Tallinn t/r
Två dagar i Tallinn

En natt på centralt beläget hotell
Margareta Tägt-Lee leder resan
Eha Org, svensktalande mycket historiskt kunnig estnisk guide leder stadsvandringen genom Tallinns gamla stadskärna
En lunch och två middagar ingår

Hemslöjdsrabatter

Resmål: 

Tallinn

Avresa: 23/4

Pris från:

3590:-

Hemslöjdsresor: Bornholms hantverk och textil

Solskensön Bornholm är ett eldorado för den hantverksintresserade. Hela Bornholm som bara har 41 000 invånare kan ståta med att ha flest soltimmar i hela Danmark. Under sommarhalvåret lever Bornholm upp och sprudlar av liv och då finns det möjlighet att besöka hantverkarna i deras verkstäder. Vi ska bo i mysiga Allinge och därifrån besöka tygtryckare, handvävare, keramiker, glasblåsare och pipmakare. Även konstmuseet i Gudhjem och Østerlars rundkirke hinns med. Vi ska smaka på smørrebröd och Bornholms specialitet rökt fisk och förstås hälsa på i Fru Petersens Café för att prova hennes berömda kakbuffet. Resan leds av Kerstin Andersson, Eva Möller är Hemslöjdsciceron.


 


 

Läs mer om resan
arrow

4

dagar

Resedatum 9-12/7 2017

Snabbfärja Ystad-Rønne tur och retur
Kerstin Andersson leder resan
Eva Möller är Hemslöjdsciceron
Unikt specialprogram
Två luncher och två middagar ingår

Hemslöjdsrabatter 560:-

Resmål: 

Rønne, Nyker, Hasle, Allinge, Østerlars, Svaneke, Østermarie, Gudhjem och Nylars på Bornholm

Avresa: 9/7

Pris från:

8245:-

Hemslöjdsresor: Röros marknad, Lillehammer och Täpp Lars i Malung

Upplev den spektakuära och omtalade marknaden i Röros! Innehållsrikt program som börjar på Dalarnas museum i Falun och fortsätter i Malung där Täpp Lars Arnesson tar hand om oss. I Lillehammer kommer Mona Løkting att föreläsa och visa oss Maihaugens textil- och dräktsamling. Där besöker vi även Spinnvilt. Efter att vi har upplevet den magiska marknaden i Röros tar bussen oss till Hemslöjdsbutiken i Mora och vidare till Falun där programmet avslutas. Anna-Karin Jobs Arnberg och Karin Kahnlund leder resan.

Läs mer om resan
arrow

5

dagar

Resan leds av Anna-Karin Jobs Arnberg och Karin Kahnlund

Täpp Lars Arnesson och Mona Løkting medverkar i programmet

Hemslöjdsrabatter 800:-

Resmål: 

Falun, Malung, LIllehammer, Röros, Mora

Avresa: 20/2

Pris från:

12965:-

Hemslöjdsresor: Västerdalarnas textil, hantverk och kultur

Dalarnas rika hemslöjdstradition är välkänd, främst den hemslöjd vi känner från området runt Leksand, Mora och Tällberg. Den rika tradition och kultur som lever så stark i västra Dalarna är mindre uppmärksammad. Vi hoppas att Hemslöjdsresors resa till just Västerdalarna ska bidra till att göra den delen av Dalarna mer känd. Anna-Karin Jobs Arnberg och Karin Kahnlund har för Hemslöjdsresors räkning planerat ett innehållsrikt och intressant program. I fem dagar ska vi med det fina, gemytliga och mysiga Dala-Floda Värdshus som bas göra utfärder för att se Ottilia Adelborgmuseet, Wåhlstedts ullspinneri, Mattias Heljes smedja, textilsamlingen i Lima Hembygdsgård, besöka en äkta och levande fäbod och i Äppelbo uppleva bygdespelet Trollbröllopet. Programmet rymmer även två kurser. En kurs i tvåändsstickning som Karin leder, och en kurs i påsömsbroderi som leds av Anna-Karin. Vi hoppas på några verkliga fina augustidagar som – efter härliga middagar – lockar oss att sitta uppe länge och samtala i värdshusets trädgård. Men inte för länge, vi vill ju vakna i tid för ett morgondopp i Flosjön!

Läs mer om resan
arrow

5

dagar

Resdatumen är 8-12/8 2017

Samling i Falun

Innehållsrikt hemslöjdsprogram i Falun, Gagnef, Dala-Floda med omgivningar, Lima och Äppelbo

Kurs i tvåändsstickning och påsömsbroderi ingår i prgrammet

Resan och kurserna leds av Anna-Karin Jobs Arnberg och Karin Kahnlund

Resmål: 

Falun, Gagnef, Dala-Floda, Mosselbodarna, Lima, Äppelbo

Avresa: 8/8

Pris från:

9875:-

Hemslöjdsresor: Tallinn - Kurs i vantstickning

Resan kommer att gå i september 2017. Programmet presenteras under augusti 2016. Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan.

Läs mer om resan
arrow

5

dagar

Resan kommer att gå i september 2017

Programmet presenteras under augusti 2016

Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan

Resmål: Uppgifter om resmål saknas

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: Skånes textil och hantverk

Ett sommaragert Skåne inbjuder till en innehållsrik och mångsidig upplevelse. Vårt sydligaste landskap kan uppvisa en av vårt lands allra rikaste hemslöjdsskatter. I Landskrona leder Eva Berg en workshop i skånskt yllebroderi. I Onslunda går vi en borstbindarkurs. Flera specialvisningar arrangeras för bara oss: Besök i Joakim Bengtsson hus i Landskrona, Stiftelsen skånsk hemslöjds och Landskrona museums samlingar, Klostret i Ystad, Skånes Lincentrum, skånska dräkter på Kulturen i Lund och Lilla Rödde textilmuseum. Även Alpackaspinneriet, Svabesholms Kungsgårds engelska park, Kiviks musteri och Ales stenar ingår i programmet. Kerstin Andersson leder resan, Eva Möller medverkar som Hemslöjdsciceron. 

Läs mer om resan
arrow

5

dagar

Resedatum 2017 är 17-21/8

Resan leds av Kerstin Andersson

Eva Möller är Hemslöjdsciceron

Unikt specialprogram
Fyra luncher och två middagar ingår
Resans program är planerat så att det passar dig som är bosatt i såväl södra Sverige som dig som bor i mer nordliga delar av vårt land

Hemslöjdsrabatter 700:-

Resmål: 

Landskrona, Kågeröd, Onslunda, Ingelsta, Kivik, Simrishamn, Löderup, Ales stenar, Ystad, Lilla Rödde, Blentarp, Lund

Avresa: 17/8

Pris från:

10335:-

Hemslöjdsresor: Finland - Raumo, Villnäs och Åbo. Spetsar, hantverk, textil, kultur.

NYHET! Vi börjar programmet med en heldag i den gamla historiska staden Raumo som är upptagen på UNESCO:s lista över världsarv. Förutom för den charmiga och intressanta trähusbebyggelsen är Raumo känt för sina knypplade spetsar. Mellan Raumo och Åbo ligger det intressanta Villnäs slott från 1665 där marskalk Mannerheim föddes 1867. Vi besöker slottet och ges en visning. I Åbo väntar Åbo slotts finska ryor och klädedräkter, Åbo Akademis museum “Ett hem” samt domkyrkans textilsamlingar. På det stora Hantverksmuseet, Åbos eget Skansen, kan vi se hantverkarbostäder som skonades i storbranden 1827. Avresa på kvällen med nattbåt från Stockholm till Åbo, hemkomst på morgonen dag 6. En övernattning på hotell i gamla Raumo och två nätter i centrala Åbo. Resan leds av Raija Öhrstedt.

Läs mer om resan
arrow

6

dagar

Resan går 23-28/8 2017

Specialprogram som är helt nytt och skapat för Hemslöjdsresor

Resan leds av Raija Öhrstedt

 

 

 

Resmål: 

Raumo, Villnäs och Åbo

Avresa: 23/8

Pris från:

8960:-

Hemslöjdsresor: Champagnes hantverk, bubblande dryck och kultur

Resedatumen är 27/8-2/9 2017. Resan öppnar för bokning i november 2016. Resan leds av Annette Geoffroy. Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan.

Läs mer om resan
arrow

7

dagar

Resedatumen är 27/8-2/9 2017

Resan öppnar för bokning i november 2016

Resan leds av Annette Geoffroy

Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan

Resmål: Uppgifter om resmål saknas

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: London – Textilvecka med Knitting and Stitching Show

The Knitting and Stitching Show i London är en riktigt stor upplevelse för den textilintresserade. Mässan är en sprudlande mötesplats för textilentusiaster av alla de slag; entusiastiska nybörjare och professionella utövare, lärare och elever, erkända konstnärer och lokala förmågor. Hela mässan sjuder av liv och rörelse och här presenteras allt vad garn, stickor, nålar, tråd och tyg handlar om. Textilhantverkare och textilkonstnärer ställer ut sina alster, det säljs redskap och material som inte går att hitta någon annanstans, man får se modevisningar och delta i workshops. Men vi planerar även för andra textila äventyr. Vi ska se Victoria and Albert Museums textilsamlingar, träffa representanter för Fine Cell Work som lär fängelsekunder att brodera, delta i en workshop i guldbroderi som leds av Eva-Lotta Hansson. Kerstin Andersson leder resan, Eva Möller medverkar i programmet.

Läs mer om resan
arrow

7

dagar

Flyg med British Airways

Specialprogram som är planerat av Kerstin Andersson och Eva Möller
Kerstin Andersson leder resan
Eva Möller medverkar i programmet
Centralt hotell nära Hyde Park och tunnelbana
Veckokort till tunnelbanan ingår i resans pris
En lunch och två middagar ingår

Hemslöjdsrabatter 900:-

Resmål: 

London

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: Lyon - Europas sidencentrum

NYHET! Lyon var under många århundraden centrum för fransk sidenproduktion och än idag tillverkas silke och sidenprodukter på traditionellt sätt. Vi ska besöka Lyons viktiga och intressanta textilmuseum, se handvävning av siden, handmålning av sidensjalar och hur sidenvävarna bodde och arbetade i det gamla Lyon. På den årliga sidenmarknaden möter vi små sidenproducenter som säljer sina egna produkter. Naturligtvis ska vi också passa på att njuta av det franska köket och prova på lokalt producerat vin. Resan leds av Kerstin Andersson, Susanne Lervad blir vår särskilda textilciceron. Susanne som har fått sin textila utbildning och undervisat mycket i Lyon har medverkat i planeringen av resans program. .

Läs mer om resan
arrow

7

dagar

Flyg med KLM
Specialprogram planerat av Susanne Lervad och Kerstin Andersson
Kerstin Andersson leder resan
Susanne Lervad medverkar som textilexpert och kännare av Lyon
Hemslöjdsrabatter 900:-

Resmål: 

Lyon med omgivningar

Avresa: 20/11

Pris från:

16640:-

Hemslöjdsresor: Peking - Stickning, garn, textil och hantverk

Specialprogram som vänder sig till dig med stort intresse för stickning, garn, textilier och hantverk. Personalen i en garnbutik bjuder in till en workshop i stickning och virkning. En annan workshop arrangeras för oss av utländska kvinnor bosatta i Peking som har stickning som stort intresse. I södra Peking letar vi upp de kinesiska kvinnor som har den stora parken runt Himmelens tempel som samlingsplats för att sitta ned och sticka tillsammans. Under en tredje workshop lär vi oss knyta kinesiska knutar. Även en berömd ateljé för tillverkning av Pekingoperakläder bjuder in oss för att vi ska få sy var sin minidräkt, en klassisk kinesisk qipao. Vi ska också besöka en stor marknad för garner, stickor och annat som används i stickningen, ta del av hur silke och siden framställs, studera olika typer av kinesiska klädedräkter och smaka på riktigt kinesiskt te. Resan leds av Kerstin Andersson som även har planerat vårt specialprogram. Välkommen med på en resa som bjuder på mycket kunskap, många glada skratt och massor av upptäckarglädje!

Läs mer om resan
arrow

7

dagar

Flyg med Finnair

Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn

Hotell av första klass, mycket centralt beläget

Kerstin Andersson leder resan

Innehållsrikt program med flera workshoppar

Hemslöjdsrabatter 800:-

Resmål: 

Peking

Avresa: 19/3

Pris från:

15450:-

Hemslöjdsresor: Estlands hantverk och textil

Estland har en stark hantverkstradition där mormors handarbete fortfarande värderas högt och där det rika hemslöjdsarvet utvecklas vidare av yngre generationer. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, inredning och klädesplagg. Under vår rundresa genom det sommarfagra Estland kommer Estlands mest kända textilkonstnär – Anu Raud – att ta emot oss och visa sin enastående samling av textilier. Anu Raud kommer också att arrangera en workshop under vilken vi får lära oss en av hennes tekniker för att väva mattor. Till Estlands sommarhuvudstad Pärnu, där vi ska bo på ett spahotell nära havet och den fina sandstranden, har vi kommit för att delta i de årliga gillesdagarna. På Kynö där kvinnorna dagligen klär sig i folkdräkt tas vi på lastbilsflak runt ön för att träffa människor och se deras lokala slöjdprodukter med sina karaktäristiska mönster och klara färger. På Ösel bor vi två nätter på ett spahotell från vilket vi gör en heldagsutfärd till den lilla ön Muhu där Gudrun Sjödén lät sig inspireras till sin vinterkollektion 2013-14. I Tallinn vandrar vi genom Gamla stan, besöker hantverksbutiker och ges tid i Estlands mest välsorterade butik för sybehör som väntar med ett enormt sortiment där det allra mesta inom textilt handarbete kan köpas till mycket förmånliga priser. Vår sommarresa till Estlands hantverks- och textilskatter leds av Eha Org.

Läs mer om resan
arrow

8

dagar

2016 är resedatumen 2-9/8

2017 kommer resan att gå 1-8/8

Båt Stockholm-Tallinn t/r

Eha Org leder resan

Besök och workshop hos Anu Raud i byn Heimtali nära Viljandi

Besök på Kynö och workshop på på Muhu som var Gudrun Sjödéns inspirationskälla

Prova-på-själv-aktiviteter

En övernattning i Tallinn

Fyra nätter på spahotell med hög standard

Sju frukostar, fyra luncher och tre middagar ingår

Hemslöjdsrabatter 600:-

Resmål: 

Tallinn, Heimtali, Pärnu, Kynö, Ösel, Muhu

Avresa: 1/8

Pris från:

11840:-

Hemslöjdsresor: Shetland Wool Week

Shetlandsull och Shetlandsgarn, vem tänder inte på det? För åttonde året arrangeras hösten 2017 den redan nu legendariska Shetland Wool Week. Runt om på Shetlands huvudö och på öarna Yell och Unst har vi planerat ett innehållsrikt program. Besök till ullproducenter, spinnerier, garnfärgare, stickentusiaster, vävare, ullförsäljare, spetsstickare, designers och konstnärer på de särpräglade och enastående vackra öarna. Flera mycket intressanta workshops med mycket kvalificerad ledning av lokala experter ingår i programmet. Resan arrangeras i samband med Shetland Wool Week. Resan leds av Margareta Tägt-Lee.

Läs mer om resan
arrow

9

dagar

Preliminära resedatum 20-28/9 2017

Flyg med SAS eller KLM

Nattbåt Aberdeen-Lerwick t/r

Mycket innehållsrikt program med ett flertal workshops

Många måltider ingår

Maximalt 15 deltagare i gruppen

Resan leds av Margareta Tägt-Lee

Hemslöjdsrabatter 1 300:-

 

 

 

 

Resmål: 

Shetlandsöarna består av många öar. Vi bor i Lerwick på huvudön Mainland där huvuddelen av programmet arrangeras, men programmet tar oss även till de mindre och näraliggande öarna East Burra, Yell och Unst.

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: Broderikurs i miaofolkets broderitekniker, Guizhou i Kina

Miaofolkets färggranna broderier är kända över hela världen. Till den okända provinsen Guizhou reser man inte för att uppleva det moderna Kina. Hit kommer man för att uppleva den vackra naturen, jordbrukslandskapet med de många terrasserade risfälten, ålderdomliga levnadssätt och livskraftig kultur. I ett brodericenter i staden Kaili och i några särskilt utvalda byar på landsbygden runt om Kaili ska vi studera och lära oss miaofolkets broderitekniker av lokala brodöser. Varje by har sin egen specialitet. Vi broderar omgivna av ett vackert och omväxlande landskap där många olika etniska minoritetsfolk lever. Förutom miao kommer vi att möta dong och yao i byar där tiden tycks ha stått stilla. Vi får också se textilier och hantverk av många olika slag. Specialrabatt för medlemmar i Broderiakademin. Även Hemslöjdsrabatter lämnas. Resan leds av Kerstin Andersson.

Läs mer om resan
arrow

10

dagar

Resedatum är 4-13/9 2017

Flyg med Finnair

Kerstin Andersson leder resan

Unik kurs i miaofolkets broderitekniker i Kailis brodericenter och i byar på den omgivande landsbygden

Alla måltider ingår

Specialrabatt för medlemmar i Broderiakademin

Hemslöjdsrabatter

Resmål: 

Guiyang, Kaili och miaobyar på landsbygen utanför Kaili i Guizhouprovinsen samt Kanton

Avresa: 4/9

Pris från:

28985:-

Hemslöjdsresor: Jordanien – Textil, hantverk och Petra

Följ med och upplev beduinernas urgamla textil- och hantverkstraditioner. Bland annat väver man – sittande på knä i sanden – mattor och andra textilier på en vävstol bestående av pinnar som man sätter i marken. Under resan ska vi besöka flera kvinnoprojekt och kooperativ som drivs med stöd från UNESCO och syftar till att bevara de gamla traditionerna och att ge kvinnorna en möjlighet till ekonomiskt oberoende och ett självständigt liv. Inom Bani Hamida-projektet sysslar man med spinneri och vävning, vid Umm el-Jimal snidar man i basalt och i Safi färgar man tyg med den ockra- och saltrika jorden. I Safi försöker man också få i gång odling av indigo. Historiska sevärdheter av världsklass ingår också i programmet. Vi kommer att besöka den romerska staden Jerash och det hemlighetsfulla Petra, den tidigare gömda och glömda klippstaden som är en av vår världs allra märkligaste och finaste sevärdheter. Vi kommer också att uppleva det vackra ökenlandskapet genom vilket vi färdas med buss. Och vi ska tillbringa en härlig dag vid Döda havet där vi kan koppla av med riktigt salta bad och njuta av den service som ges på en förstklassig spaanläggning. Resan leds av Kerstin Andersson.

 

Läs mer om resan
arrow

10

dagar

Resan är inspirerad av och har kommit till tack vare den Workshop och Post Workshop Program som  Danish National Research Foundation's Centre for Textile Research (CTR) arrangerade i Jordanien, mars 2014, läs mer där programmet presenteras, där hittar du även mycket intressanta länkar

Flyg med Turkish Airlines
Hotell av hög turistklass/första klass
Mycket innehållsrikt program

Workshoppar arrangerade av UNESCO-stödda kvinnokooperativ

Alla måltider ingår
Kerstin Andersson leder resan

Hemslöjdsrabatter 1 000:-

Rabatterna kan kombineras

Resmål: 

Amman, Jerash, Iraq al-Amir, Umm el-Jimal, Bani Hamida i Mkawir, Döda havet, Safi, Petra, Madaba, Mount Nebo

Avresa: 8/4

Pris från:

26760:-

Hemslöjdsresor: Gambias textil och hantverk

Resan kommer att gå över Allhelgonahelgen 2017. Resan kommer att ledas av Pirjo Andersson Diallo. Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan.

Läs mer om resan
arrow

11

dagar

Resan kommer att gå över Allhelgonahelgen 2017

Resan leds av Pirjo Andersson Diallo

Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan

Resmål: Uppgifter om resmål saknas

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: Södra Kinas hantverk, textil och äventyr

Vår resa till södra Kina kombinerar textil- och hantverksinslag med spännande och intressanta natur- och kulturupplevelser. På landsbygden utanför Kanton ska vi studera en unik metod för färgning av sidentyg som länge varit hemlig men som nu uppmärksammats av Hot Couture-världen och de stora modehusen. Produktionen kan bara ske vid Pärlflodens strand, det är enbart där man finner den järnhaltiga lera som krävs. Den speciella hanteringen gör att det exklusiva sidentyget blir svart på ena sidan och brunt på den andra. I Foshan ser vi sidentillverkning, keramik och pappersklipp. Uppe på bergskammen Drakens ryggrad bor vi på ett lokalt gästhus invid minoritetsfolkens spektakulära risterrasser. På Lifloden tar en liten båt oss genom det drömlika landskapet av sockertoppsberg, förbi små bosättningar och grönsaksodlingar. På landsbygden utanför Yangshuo får vi en introduktion i kinesisk matlagning. Unikt och innehållsrikt äventyr som leds av Kerstin Andersson.

Läs mer om resan
arrow

11

dagar

Resedatum är 15-25/9 2017

Flyg med Finnair

Kerstin Andersson leder resan

Unikt specialprogram

Hemslöjdsrabatter 1 040:-

Resmål: 

Kanton (Guangzhou), Foshan, Longji, Yangshuo, Fuli, Xingping

Avresa: 15/9

Pris från:

23965:-

Hemslöjdsresor: Indiens textil och hantverk

Upplev den rika indiska textil- och hantverkstraditionen på museer och i människornas vardagsliv, se allt från de elegantaste guldbroderier till små familjeverkstäder där man trycker med träblock och gör blomstersmyckat papper av gamla textilier. I Indien lever traditionen och hantverkskunnandet kvar och tillverkningen fortsätter på samma sätt som den gjort i generationer. Med enkla verktyg lyckas man skapa de vackraste ting, något vi får uppleva bl a under en heldagskurs i broderi. På landsbygden har vi valt ut några särskilda textil- och hantverksbyar som vi ska besöka. I Delhi besöker vi ett stort museum över indisk hantverks- och textilkonst. Men vi låter oss även förföras av det vidunderligt vackra Taj Mahal och några andra självklara indiska sevärdheter. Programmet rymmer också spännande upplevelser i textilbasarer och på hantverksmarknader där vi möter dem som ska handla kläder till bröllopet, men också den gamle mannen av vilken vi köper de mest bedårande band och tofsar. Mellan varven tar vi in på ett tidigare maharadjapalats som omvandlats till hotell. Invid den stora poolen får vi lära oss konsten att klä på sig en sari och knyta en turban. Resan leds av Indienkännaren Cecilia Purits med ett starkt intresse för och mycket kunskap om indisk textil- och hantverkstradition. Följ med på en textil- och hantverksresa som bjuder på mycket stora kontraster och lika stora upplevelser!

Läs mer om resan
arrow

12

dagar

Flyg med Finnair

Unikt specialprogram

Alla måltider ingår

Cecilia Purits leder resan

Hemslöjdsrabatter 980:-  

Resmål: 

Delhi, Jaipur, Sanganer, bybesök, Bharatpur, Agra, Delhi

 

Avresa: 8/11

Pris från:

20740:-

Hemslöjdsresor: Japans hantverk och textil

Preliminära resedatum är 27/10-9/11 2017, resans program presenteras i november 2016. Resan leds av Kerstin Andersson och Japankännaren Peder Christensen. Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan.

Läs mer om resan
arrow

13

dagar

Preliminära resedatum är 27/10-9/11 2017

Resans program presenteras i november 2016

Resan leds av Kerstin Andersson och Japankännaren Peder Christensen

Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan.

Resmål: Uppgifter om resmål saknas

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: Irans hantverk, textil och mattor

Resan kommer att gå i oktober-november 2017. Programmet presenteras under september 2016. Resan leds av Raija Öhrstedt. Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan.

Läs mer om resan
arrow

13

dagar

Preliminära resedatum är 7-19/10 2017

Programmet presenteras i november 2016

Resan leds av Raija Öhrstedt

Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan

Resmål: Uppgifter om resmål saknas

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: Kambodjas hantverk och textil

Resan kommer att gå i november 2017. Programmet presenteras under november 2016. Resan leds av Kerstin Andersson. Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan.

Läs mer om resan
arrow

13

dagar

Resan kommer att gå i november 2017

Programmet presenteras under november 2016

Resan leds av Kerstin Andersson

Beställ Hemslöjdsbrevet så får du förhandsinformation om resan

Resmål: Uppgifter om resmål saknas

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: Bhutans hantverk, textil och kultur

Hemslöjdsresan till Bhutan går 2018. Beställ Hemslöjdsresors nyhetsbrev så får du förhandsinformation inför att resans program presenteras.

 

Läs mer om resan
arrow

13

dagar

Hemslöjdsresan till Bhutan går 2018

Resan leds av Kerstin Andersson

Beställ vårt nyhetsbrev så får du förhandsinformation om resan

 

Resmål: Uppgifter om resmål saknas

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: Perus hantverk, textil och kultur

Upplev Perus uråldriga textil- och hantverkstraditioner. Vi möter indiankvinnor som spinner och färgar garn med lokala växter och mineraler. Kvinnorna väver och stickar i traditionella mönster och med uråldriga tekniker. Vi ska bekanta oss med de olika kameldjuren och lära oss att skilja mellan alpacka- och vikunjaull. Vi besöker hantverkscentra där man tillverkar textilier av den fina ullen och vi ges tillfällen till inköp. På Titicacasjön ser vi hur man bygger de flytande vassöar man bor på. På ön Taquile möter vi männen som stickar en särskild huvudbonad som ska bedömas av den blivande hustrun. Vi besöker lokala marknader och hantverksverkstäder, ser kondorerna glidflyga över Colcadalen och vi njuter av musik och folkdans. Naturligtvis besöker vi även det vidunderliga Machu Picchu. Under resan från storstaden Lima till den traditionella inkabyn Ollantaytambo och den vita staden Arequipas vackra centrum möter vi de tusenåriga kulturerna och det koloniala arvet, allt uppblandat med det andinska inflytandet. Resan leds av Päivi Suomalainen.

 

Läs mer om resan
arrow

14

dagar

Resedatum är 15-28/9 2017

Flyg med KLM

Resan leds av Päivi Suomalainen

Mycket innehållsrikt och varierat program 

Hemslöjdsrabatter 1 700:-

 

 

Resmål: 

Lima, Chinchero, Ollantaytambo, Machu Picchu, Urubamba, Awanacancha, Cusco, Andahuaylilla, La Raya, Puno med Titicacasjön och ön Taquile, Chivay, Colkadalen, Cruz del Condor, Arequipa

Avresa: 15/9

Pris från:

39960:-

Hemslöjdsresor: Burmas hantverk och textil

I Burma har folkligt hantverk, de många etniska gruppernas traditionella klädesplagg och folkkonst levt sida vid sida med maktens prakt, textilier dekorerade med ädelsten och templens skimrande guld. Klädesplaggen tillverkas av siden och bomull i olika mönstertekniker. Man gör också vackra guldbroderade, kviltade täcken och tapeter. Resan tar oss först till Yangon (Rangoon) där vi börjar med att besöka en systuga som sysselsätter föräldralösa flickor. På Nationalmuseet får vi information om de många olika folkslagen och deras undergrupper, hela 135 stycken. Vi ska också besöka några försäljningsställen för textilier och hantverksprodukter, och förstås uppleva den enastående Shwedagonpagoden. Redan i Yangon noterar vi att många, såväl kvinnor som män, bär traditionella kläder, framför allt longyi, ett tygstycke som man sveper om sig och ser ut som en kjol. I Bagan väntar de spektakulära templen och stuporna som nu vinner världsrykte. Där ska vi också studera tillverkning av lackföremål, många olika typer av korgar, leksaker i papier maché och handvävning. Och dessutom delta i en kurs i burmesisk matlagning. I de gamla huvudstäderna Mandalay och Amarapura ser vi hur man färgar garn, väver med 100 skyttlar, gjuter bronsfigurer, gör träsniderier, stenskulpturer, marionettdockor, bambumattor och guldbroderier. På Inlesjöns vatten åker vi båt mellan byarna för att se befolkningen göra papper av mullbärsbark som används i parasoller, väva ikatsiden och väva tyg av fibrerna i lotusstjälkar, rulla de traditionella cherootcigarillerna, bygga teakbåtar och göra silversmycken. Unikt, mycket mångsidigt och innehållsrikt program som utöver textil- och hantverksinslagen bjuder på spännande möten med människor, stora naturupplevelser och rik kulturhistoria. Resan leds av Kerstin Andersson. Nästa resa planeras gå 2018.

Läs mer om resan
arrow

15

dagar

Nästa resa går 2018

Beställ Hemslöjdsresors nyhetsbrev så får du förhandsinformation om resan 

 

 

 Resmål: 

Yangon (Rangoon), Bagan, Pakoku, Mhitchei, Bagan, Mandalay, Amarapura, Inwa, Heho, Nyaungshwe, Inlesjön, Bangkok

 

Avresa: Avresedatum saknas

Pris från:

Pris saknas

Hemslöjdsresor: Vietnam och Laos textil och hantverk

Följ med in i människornas verklighet i avlägsna bergsbyar, längs livgivande floder och i levande odlingsområden. Resan börjar i Vietnam. I Hanois omgivningar ska vi se olika traditionella hantverk och besöka en sidenby. I det bergsområde som gränsar mot Kina väntar – i en hänförande vacker omgivning – besök i Sapas små byar som bebos av etniska grupper klädda i sina traditionella, färggranna och vackra dräkter. Här får vi se indigo växa och här ska vi se färgning med indigo och batik, och mycket annat spännande. Vi tar oss sedan över gränsen och in i Laos där – vid floden Nam Ou – små båtar väntar på att ta oss söderut till byar där man väver ikat, producerar bomull, flätar korgar, skördar och färgar med indigo och till och med producerar silke. I det charmiga Luang Prabang vid Mekong, vars gamla intagande stadskärna är en av hela Asiens allra charmigaste och som i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, arrangerar vi work shops under vilka vi får väva på lokala vävstolar, växtfärga, fläta bambukorgar och laga laotisk mat. Här ska vi se ännu mer av bomullsproduktion, träsnideri, indigofärgning, besöka en keramikby och en silversmed, och mycket annat. Kultur, textil, hantverk och äventyr – från morgon till kväll!

Läs mer om resan
arrow

17

dagar

Resedatum 2016 är 1-17/11

Resan kommer inte att arrangeras 2017

Flyg med Thai Airways

Kerstin Andersson leder resan

Unikt program 

Flera prova på själv-aktiviteter

Flesta måltiderna ingår

Mycket populär resa som gått årligen sedan 2013 

Hemslöjdsrabatter 1 040:-

 

2013 fick Inger Möller Degerfält Hemslöjdsresors resestipendium. Inger använde stipendiet till att delta i resan till Vietnam och Laos. Hör och se Ingers intressanta berättelse från resan.

Vietnam och Laos med "textila" ögon >>

 

Resmål: 

I Vietnam: Hanoi, byar utanför Hanoi, Lao Cai, Sapa och byar i omgivningen, byar mellan Sapa och Dien Bien Phu, Dien Bien Phu. Laos: Muang Khoa, båt på floden Nam Ou, byn Sop Jam längs floden, Muang Ngoi med omgivning, Nong Khiaw, Ban Na Yang, Ban Tha Boo, Luang Prabang samt byar utanför Luang Prabang.

Avresa: 1/11

Pris från:

32870:-